בטיחות עיסוי בחולי סרטן חלק ב' (שעברו טיפולים) ובטיחות עיסוי באנשים עם גורמי סיכון לפיתוח בצקת לימפתית

לשיתוף בוואטסאפ
לשיתוף בפייסבוק
לשיתוף
לשיתוף
תמונה של יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי

טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי

לכל הבלוגים

הרשמה לערוץ

לתרגילים חדשים ועדכונים

מאמר זה הוא חלק ב' בסדרת מאמרים העוסקים בבטיחות עיסוי לחולים אונקולוגיים.

בעוד שחלק א' עסק באפשרות מתן עיסוי לחולי סרטן פעילים,
חלק זה מתמקד בזהירות הדרושה במתן עיסוי לאנשים שנמצאים כבר אחרי, כאלו שעברו טיפולים אונקולוגיים במהלך ההתמודדות מול הסרטן כמו טיפולי הקרנות או ניתוחים (שחלקם הכרוכים בפגיעה לא ידועה במערכת הלימפה), וכן לאנשים עם בעיות קיימות במערכת זו.
לחץ מכאני על אזורים עם תפקוד לימפטי לקוי (או כאלו שעברו הסרת קשריות וכלי לימפה,) או תנועה של זרימה למפטית מוגברת מעיסוי , עלולים לשמש כ"טריגר" להתפתחות בצקת לימפטית, מצב כרוני ופרוגרסיבי המאופיין בהצטברות נוזלים ברקמות.
המאמר מדגיש את חשיבות התשאול המעמיק של המטופל לגבי הסטוריה רפואית רלוונטית ומצבו הנוכחי, ואת הצורך בזהירות יתרה בעת מתן עיסוי לאוכלוסייה זו.

שימו לב! זהו חלק ב' של המאמר והוא עוסק בבטיחות עיסוי לחולי סרטן שעברו כבר ניתוחים או טיפולי רדיו-תרפיה (הקרנות) להסרת הגידול ולאנשים שעברו ניתוחים להסרת בלוטות לימפה שונות. לצד הדגשים שצריך לקחת בחשבון למניעת סכנה של היווצרות בצקת לימפטית כתוצאה מעיסוי פוסט-טיפולי
לעומתו, חלק א' של המאמר אותו ניתן למצוא כאן "עיסוי לחולי סרטן – עד כמה זה בטוח?" עוסק בעיסוי לחולי סרטן תוך דיון בשאלה האם יש חשש לפיזור הגרורות בגוף כתוצאה מעיסוי וסכנות נוספות בחולים פעילים ואיך להימנע מכך.

מומלץ לכם גם לצפות גם בסדרת סרטונים לעיסוי עצמי כאן באתר

תוכן עניינים

זהירות מביצוע עיסוי לחולי סרטן

בטיחות עיסוי בחולי סרטן שכבר עברו טיפולים 

הקדמה

מערכת הלימפה היא מערכת מקבילה למערכת כלי הדם, המשמשת כמערכת ניקוז והובלה חד כיוונית. תפקידה לאפשר לתאי הגוף לתפקד בסביבה בריאה והיא מהווה חלק חיוני ממערכת ההגנה החיסונית של הגוף. מערכת הלימפה מנקזת ומובילה מהחלל הבין תאי אל מחזור הדם חומרים המופרשים מהתאים, כמו תאים מתים, תאי סרטן, חיידקים, נגיפים, נוזל בין תאי, חלבוני פלסמה וחומרים לא-אורגניים כמו אבק ופחם.

מערכת הלימפה פועלת באמצעות רשת של נימים עדינים, המתאגדים ויוצרים בהדרגה צינורות גדלים והולכים. נוזל הלימפה מוזרם לתוכם בעקבות לחץ משתנה של הרקמה הסמוכה ומועבר הלאה באמצעות כיווץ הדפנות של כלי הלימפה הגדולים. לאורך כלי הלימפה נמצאות קשריות לימפה (כ-600-800 בכל הגוף) המסננות את הנוזל הלימפטי מחומרים זרים, כמו רעלים, חיידקים, נגיפים ותאי סרטן. בסופו של התהליך, כלי הלימפה מתנקזים לתוך מערכת כלי הדם בקשתות הוורידיות שבצוואר התחתון.

בצקת לימפטית

כאשר מערכת הלימפה אינה מתפקדת כראוי, נוזל לימפטי (נוזל שקוף עתיר חלבונים) מצטבר ברקמה הבין-תאית, ומתחילה להתהוות נפיחות באזור – כך נוצרת בצקת לימפטית. ברוב המקרים, בצקת מופיעה בגפיים (רגליים או ידיים), אך היא יכולה להופיע גם בפנים, בצוואר, בבטן, בחזה ובגב.

דרגות חומרה של בצקת לימפטית - מאתר ויקיפדיה
תמונות של דרגות חומרה שונות של בצקת לימפטית ברגליים - מאתר ויקיפדיה

השפעת טיפולים נגד סרטן על מערכת הלימפה

השפעת טיפולים אונקולוגיים

חלק ניכר מהטיפול בחולי סרטן כרוך בהסרה והשמדה של תאים סרטניים במקום הגידול, על ידי ניתוחים או טיפולי רדיו-תרפיה (הקרנות). במהלך תהליכים אלו, לעתים קרובות מוסרים גם כלי לימפה וקשריות לימפה הקרובים למקום הגידול הראשוני או למקום בו נמצאים גרורות, על מנת לעצור את תהליך ההתפשטות הסרטנית ולהעלות את הסיכויים להסרה מלאה של הסרטן ולמניעת הישנות. לתהליכים רפואיים אלו יש מגוון השלכות ותופעות לוואי על המטופלים, הנמשכות גם שנים רבות לאחר סיום הטיפול.

בצקת לימפטית כתופעת לוואי של טיפולים נגד סרטן

מכיוון שמדובר על הסרה של כלי לימפה במקומות מרכזיים בגוף במסגרת ניתוחית, אחת מתופעות הלוואי הנפוצות בטיפולים אלו היא פיתוח של בצקת לימפטית אצל המטופלים, בשל מחסור בכלי לימפה ייעודיים לפינוי הנוזלים העודפים מהרקמות. בניגוד לבצקת רגילה, שמגיעה לזמן קצר והולכת, בצקת לימפטית שמתפתחת אצל אנשים עם פגם מוחלט בכלי הלימפה או היעדרם בעקבות הסרה, היא מצב שנשאר לכל החיים ודורש התמודדות מתמשכת.

בצקת לימפטית היא מצב פרוגרסיבי, כמעט בלתי הפיך, במיוחד בשלבים מתקדמים. אם לא מטפלים בבצקת בזמן, הדבר עלול להביא להידרדרות מהירה, עם הצטברות של נוזלים נוספים באותו האזור, ולגרום להרחבה מסכנת חיים. כל הרחבה פוגעת עוד יותר בעמידות האיברים באופן בלתי הפיך ומקדמת את איבוד תפקודם.

סטטיסטיקה

מבחינה סטטיסטית, אחוז הנשים שחוו בצקת לימפטית לאחר ניתוחים להסרה מלאה של קשריות לימפה אקסילריות נע בין 5% ל-40%, ואחוז הנשים שחוו בצקת לימפטית לאחר הסרה חלקית של מספר כלי לימפה בודדים נע בין 3.7% ל-13%. גם כאשר מדובר על הקרנות, כלי לימפה עלולים להיפגע, גם באלו שעברו הקרנות ללא כוונה לפגוע בכלי הלימפה, בשל הקרבה של כלי הלימפה לאיברי המטרה. כל אדם שעבר טיפולים הכרוכים בפגיעה בכלי הלימפה במסגרת ההתמודדות הרפואית עם סרטן, נמצא בסיכון לפתח בצקת לימפטית.

חשוב לציין כי דגשי הזהירות והסיכון לפתח בצקת לימפטית אינם רלוונטיים רק לאנשים שנפגעו בשל טיפולים לסרטן, אלא גם לאנשים עם בעיות ידועות במערכת הלימפטית או כאלו הסובלים כבר מבצקת לימפטית (לימפדמה). בעיות אלו יכולות להיגרם ממגוון סיבות, כמו מומים מולדים, פציעות, זיהומים חוזרים, או מחלות אוטואימוניות המשפיעות על מערכת הלימפה.

בצקת לימפטית דרגה קלה
תמונה של לימפאדמה בצקת לימפטית - מאתר ויקיפדיה
בצקת לימפטית דרגה חמורה - מאתר ויקיפדיה

גורמים מעוררי בצקת לימפטית

בדרך כלל, גורם הסיכון לבדו אינו מספיק כדי להביא להופעת בצקת לימפטית, וצריך שיתווסף 'טריגר' שיעורר אותה, כמו לחץ מכאני, מאמץ, חום, מכה, שריטה או זיהום. בימים רגילים הגוף מצליח להתגבר על היעדר כלי לימפה ולמצוא דרכים אחרות להובלת נוזלי הגוף. אולם, במצבי קיצון, כאשר העומס גובר ויש מצב חריג היוצר עומס על מערכת שגם כך חלשה ומתקשה לעמוד בו, יכולת הספיקה מתמוטטת, ומתפתחת בצקת לימפטית. מסיבה זו, יש לחשוש מכל פעילות שתגביר את זרימת הדם באזור הרלוונטי.

ללא 'טריגר' שיעורר את התפרצות הבצקת, אדם עשוי לחיות שנים רבות לאחר הניתוחים ללא בצקת לימפטית. אולם, במידה וכבר הייתה התפרצות בצקת בעקבות טריגר כלשהו, אדם זה יסבול מהבעיה כל חייו. גם אם הנפיחות תרד במקצת, הנזק כבר נעשה וההרחבה של כלי הדם והלימפה באזור כבר התרחשה, כך שהבצקת תחזור שוב ושוב.

הנחיות לאחר הסרת כלי לימפה או במצבים של תפקוד לקוי של מערכת הלימפה

מטופלי סרטן המחלימים מהמחלה ועוברים הליכים של הסרת כלי לימפה באזורים מרכזיים (צוואריים, אקסילריים, אינגינאליים), וכן אנשים עם בעיות ידועות במערכת הלימפטית או הסובלים מבצקת לימפטית, מקבלים הנחיות רבות מהרופאים, כמו:

  1. הימנעות מכל פגיעה בעור המאפשרת חדירה של חיידקים ומזהמים (משום שכל גירוי או תהליך דלקתי יגרור זרימה מואצת באזור ועלול לעורר בצקת).
  2. הימנעות מנשיאת משקל (כמו תיק) על הכתף הרלוונטית.
  3. הימנעות מחשיפה לחום לסוגיו ומשהייה ממושכת במים חמים או סאונה.
  4. הימנעות מעקיצות יתושים ובעלי חיים אחרים.
  5. הימנעות ממכות ופציעות באזור הרלוונטי.
  6. הימנעות מבדיקת לחץ דם ומזריקות באותו פלג גוף.
  7. הימנעות מעבודה בגינה ללא כפפות, ועוד.

הנחיות אלו תקפות גם למטופלים שכבר פיתחו בצקות בעבר והם בעלי היסטוריה של בצקות לימפטיות (מחשש שהאירוע הבא יחמיר את המצב ויביא לסכנת חיים), וגם למטופלים ללא היסטוריה כזו, מתוך הבנה שמרגע שבצקת תתפתח פעם אחת, יתחיל תהליך בלתי הפיך ופרוגרסיבי שילווה אותם כל החיים.

עיסוי ספורטאים לעיסוי רקמות עמוק לשרירי גב עמוקים תפוסים

בטיחות עיסוי לאחר הסרת כלי לימפה או בנוכחות בעיות במערכת הלימפטית

כעת ניגע בנושא העיסוי למטופלים שעברו התערבות רפואית הכרוכה בהסרת כלי לימפה (חלק גדול מהטיפולים האונקולוגיים הכרוכים בהקרנות או ניתוחים – מבצעים זאת), וגם לאנשים עם תפקוד לקוי של כלי הלימפה או הסובלים מבצקת לימפטית.
טיפול בעיסוי מערב לחץ מכאני על האזורים הללו, הנעה וחימום, וסירקולציה מוגברת של דם בפלג הגוף המטופל. החשש קיים לא רק לגבי מטופלים עם בצקת קיימת או היסטוריה של בצקות, אלא גם לגבי אלו שמעולם לא חוו בצקת לאחר הניתוח או עקב מצבם הרפואי. טיפול בעיסוי עלול לגרום להם לפתח בצקת לימפטית למשך כל חייהם, ולהוות את ה'טריגר' שבלעדיו התופעה לא הייתה מתפרצת.
יש דיווחים רבים על מטופלים שלא פיתחו בצקת במשך מספר שנים לאחר הניתוחים או עם בעיות במערכת הלימפה, עד שקיבלו טיפול בודד בעיסוי על ידי מטפל שלא היה מודע להנחיות הבטיחות הנדרשות, וטיפול זה היווה את ה'טריגר' שהוביל להתפתחות בצקת לימפטית לכל שארית חייהם.

מאמר זה לא יפרט את ההנחיות המדויקות באילו אזורים בגוף ניתן לעסות, מתי, ובאיזו עוצמה. עם זאת, חשוב לציין את חשיבות התשאול הרפואי המקיף ומעמיק של כל מטופל שעבר טיפולים למחלת הסרטן או סובל מבעיות במערכת הלימפטית, גם שנים רבות לאחר סיום הטיפולים או גילוי הבעיה.
יש לברר בפרוטרוט האם הייתה מעורבות של כלי הלימפה, והאם בוצעה הסרה מלאה או אפילו חלקית שלהם, או אם קיימת בעיה מולדת, נרכשת או חוזרת במערכת הלימפטית.

זהירות מביצוע עיסוי לחולי סרטן

תשומת לב בתשאול

יש לשים לב לפרטים הקטנים ולהעמיק בתשאול. לעתים המטופל עונה בהתחלה שלא, אך כששואלים אותו האם בוצעה בדיקת ביופסיה שיצאה שלילית, מבינים שבמהלך הבדיקה לפעמים מסירים 1-2 כלי לימפה בודדים (דבר שגם עלול להוות גורם סיכון), והמטופל פירש את התשובה השלילית לסרטן כהיעדר הוצאה של בלוטות לימפה. 

באופן דומה, מטופלים עם בעיות במערכת הלימפטית לא תמיד מודעים למצבם או לחומרתו, ולכן חשוב לחקור לעומק ולהיות ערניים לכל פרט רלוונטי.

סיכום

לסיכום, בטיחות במתן עיסוי למטופלי סרטן שעברו הליכים רפואיים הכרוכים בפגיעה במערכת הלימפטית, וכן לאנשים עם בעיות ידועות או חשודות במערכת זו, מחייבת תשומת לב מיוחדת ותשאול מעמיק של המטופל לפני מתן טיפול בעיסוי, הן עיסוי רגיל והן עיסוי 'עמוק'.
יש להימנע מלהוות "טריגר" להתפרצות בצקת לימפטית שעלולה ללוות את המטופל כל חייו.

במקרה של ספק, מוטב להיוועץ ברופא המטפל או במומחה למערכת הלימפטית לפני מתן טיפול בעיסוי. בריאות המטופל וביטחונו הם השיקולים העליונים, ועל המטפל בעיסוי לנהוג במשנה זהירות ובאחריות בבואו לתת טיפול לאוכלוסייה זו.

אם המאמר עזר לכם, לחצו על כפתור השיתוף בפייסבוק או בוואטסאפ ונוכל יחד לעזור ליותר אנשים

לשיתוף
לשיתוף

מקווה שהפקתם מן המאמר את המירב !

רוצים לקחת את הבריאות שלכם שלב אחד קדימה ולקבל ייעוץ המותאם אישית למצבכם הבריאותי גם בהמשך?


מוזמנים לשלוח הודעה או ליצור איתי קשר לשיחה טלפונית ונבדוק יחד התאמה לצורך תחילת טיפול

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר

מאמרים נוספים באותו נושא

מאמרים נוספים בנושא
עיסוי רקמות עמוקות לזוקפי הגב ולשרירים בין חולייתיים בעמוד השדרה
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי - טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי
מה זה 'עיסוי רקמות עמוקות' ? מאמר שעושה סדר בבלגן

עיסוי רקמות עמוק הינו קטגוריה עצמאית ומיוחדת בתוך התחום הרחב של העיסוי הרפואי ודרושה לו הכשרה מיוחדת. העיסוי מכוון לרקמות-השריר העמוקות ומטרתו להשיג שחרור עמוק וכן לתרום ב…

קראו עוד »
תכנים מרחבי האתר

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים בטופס בדף
צור קשר

כלי נגישות
חייגושאלות/טיפול? כתבו לי