טיפול טבעי ושלם בכאבי ברכיים – הגישה הרב-מערכתית לשיקום הברך

לשיתוף בוואטסאפ
לשיתוף בפייסבוק
לשיתוף
לשיתוף
תמונה של יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי

טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי

לכל הבלוגים

הרשמה לערוץ

לתרגילים חדשים ועדכונים

במאמר תמצאו סקירה של הבעיה הנפוצה - כאבי ברכיים, והגורמים העיקריים להופעתה. נבין לעומק את הצורך בגישה טיפולית כוללנית ורב-מערכתית על מנת להשיג שיפור של ממש במצב. (תחילה יש גם הסבר על האנטומיה והתפקוד התקין של מפרק הברך, והתהליכים העלולים להוביל לפגיעה ושחיקה שלו).
המאמר מתאר את המנגנונים המרכזיים להופעת כאבי ברכיים, כולל שחיקת סחוס עקב גיל, פציעות, דלקות, חולשת שרירים ובעיות יציבה.

לב המאמר מתמקד בגישה הטיפולית ההוליסטית והטבעית לניהול הבעיה, שכוללת חינוך לשימוש נכון בברכיים ושינוי הרגלים, חיזוק השרירים התומכים, שיפור גמישות, הפחתת דלקת בשיטות טבעיות, ומעבר לתזונה אנטי-דלקתית.

טיפול טבעי ושלם בכאבי ברכיים - הגישה הרב-מערכתית לשיקום הברך

תוכן עניינים

טיפול טבעי ושלם בכאבי ברכיים – הגישה הרב-מערכתית לשיקום הברך

מבוא

כאבי ברכיים הם תופעה נפוצה באוכלוסייה, במיוחד בקרב אנשים מבוגרים. סיבות שכיחות לכאבים כאלו כוללות שחיקה של סחוס המפרק עקב גיל או עומס יתר, פציעות חדות או חוזרות, ודלקות במפרק. מפרק הברך הוא מפרק מורכב שנושא משקל רב, ולכן פגיע במיוחד לפציעות ונזקים.

גישה חדשה של טיפול

הטיפול בכאבי ברכיים דורש גישה כוללנית ורב-מערכתית, שלוקחת בחשבון את כל ההיבטים של הבעיה שגרמו לה (בד"כ כלל זה אף פעם לא דבר אחד, ואת זה עושים על ידי חקירה עצמית או תשאול מעמיק ומבדקים אצל מטפל מקצועי).
וכשמסתכלים על זה כך, גם הטיפול בהתאם, דורש גישה כוללנית ורב-מערכתית.

מה טיפול שלם אמור לכלול?

טיפול שלם שמשלב מספר כלי ריפוי במקביל:

  • שימוש נכון בגוף וחינוך לשימוש מיטבי (הרבה מיזה נמצא במאמר אחר באתר בשם  "שימוש נכון בברך – המפתח לשמירה על בריאות המפרק לאורך זמן")
  • תיקון יציבה ואורח חיים
  • חיזוק שרירים סביב המפרק וגם שרירים אחרים שקשורים ליציבה,
  • שיפור גמישות והארכת שרירים 'מקוצרים' באזור
  • טיפול בדלקת והפחתת כאב (לא סימפטומטי! אלא עצירת מנגנון הדלקת על מנת שלא תהיה פגיעה נוספת שתהרוס את הסחוס באופן בלתי הפיך) דרך תכשירים מסוימים במידת הצורך (תוספים/צמחי מרפא או משחות)
  • תזונה נכונה בהתאם למצב הבריאותי של האדם שמגיע (עם דגש על תזונה אנטי-דלקתית , מזינה, ונוגדת חמצון).

מה המצב כיום?

גישה צרה המתמקדת רק בהיבט אחד, כמו נטילת משככי כאבים, לרוב לא תספק פתרון ארוך טווח ועלולה אף להחמיר את המצב.

זה נכון לא רק לשימוש במשככי כאבים – זה כולנו יודעים שהם משמשים כפלסטר, ולא זה המסר העיקרי שאני רוצה להעביר במאמר.
אלא זה נכון לכל אחת מצורות הטיפול שכן ידוע שעוזרות לברך.
זה נכון לגבי תרגילים מפיזיותרפיסט – שהם טובים אך לבדם יביאו להתקדמות איטית ולפעמים גם לא יועילו במקרים מסובכים,
זה נכון לגבי משחות טבעיות ותוספי תזונה טובים,
וזה נכון גם לגבי עצות על חינוך לשימוש נכון בגוף או מנוחה.

כל שיטה טובה ככל שתהיה – אם היא מגיעה לבדה, היא לא מממשת את מלוא הפוטנציאל שבה. ואת מלוא פוטנציאל הריפוי או השיקום שניתן להפיק במידה והיא משולבת בצורה חכמה בתוך מערכת טיפולית לימה, שמתייחסת לכל המרכיבים.

אם משתמשים בכל אחת מהם לבדה – הרבה פעמים עלולים להתאכזב.

במאמר הזה אני רוצה לפרט על כל אחד מהמרכיבים האלו, לבדם, ושימוש כחלק ממארג שלם של טיפול.

היכרות עם מפרק הברך

למה זה חשוב

אבל קודם כל – קצת אנטומיה על הברך, בשביל להבין למה בכלל נוצרים בעיות הברכיים ושחיקות הסחוס.
כאשר מבינים זאת – גם מסוגלים להבין בהגיון אילו כלים נוכל להויד על מנת לתת לבעיה מענה שלם.

אז בו נצלול פנימה, ולאחר מיכן נעבור לעצות הפרקטיות עצמן…

יאללה!

הברך – אנטומיה ותפקוד

אז שתכירו – מפרק הברך מחבר בין עצם הירך (Femur), עצם השוקה (Tibia) ועצם הפיקה (Patella). המפרק מכיל רצועות (Ligaments) שמייצבות אותו, וסחוסים (Cartilages) שמצפים את קצות העצמות ומאפשרים תנועה חלקה וקלה.
השרירים העיקריים שתומכים בברך הם שריר הארבע ראשי (Quadriceps) בקדמת הירך, והאחוריים המכונים Hamstrings. שריר נוסף שחשוב ליציבות הברך הוא שריר הטיבאלי (Tibialis Anterior) שבשוק ושרירי המקרבים של הירך המונע "קריסה" של הברך פנימה. כמו כן יש למטה מן הברך, בשוק מאחור את שרירי התאומים, ואת שריר הסלאוס, שהם שרירים חשובים שמייצבים את הברך ומאפשרים חלק מנשיאת המשקל בלי לקרוס קדימה.
וכמובן יש עוד שרירים מעט יותר רחוקים ממפרק הברך, שגם משתתפים בתנועה השלימה אבל לא נולל האריך עליהם כעת. בהמשך ניגע בהם יותר, בשלב של התרגילים ועל אילו שרירים כדאי לנו לעבוד כחלק מהטיפול בבעיות בברך.

עכשיו, כמו שניתן לראות – מעורבים בסיפור המון שרירים מסביב.
בתפקוד תקין, מפרק הברך מאפשר תנועה חלקה וזורמת של כיפוף ויישור בטווח מלא. העברת הכוח מהשרירים, והחלוקה האחידה של המשקל על פני המפרק, מתבצעים בצורה יעילה והרמונית. ברך בריאה מאפשרת הליכה, ריצה, כפיפה וישיבה בצורה טבעית וללא מאמץ וכאבים.

מה כבר יכול להשתבש?

אבל!!
יש מספר תהליכים עלולים להוביל להרס ופגיעה במפרק הברך:

  • חולשה של השרירים התומכים – גורמת לחוסר יציבות ולחץ לא אחיד על המפרק.
  • ביצוע לא נכון של פעילות גופנית ואימוני כוח ללא חינוך מקדים לשימוש נכון בגוף
  • טראומה חדה או חוזרת – פגיעה פיזית ונזק למבנים השונים.
  • שחיקת הסחוס עם הגיל (אוסטאוארטריטיס) – הסחוס נשחק, נוצר חיכוך מוגבר בין העצמות.
  • דלקות מפרקים כמו דלקת מפרקים שגרונית – תהליך דלקתי הפוגע במפרק.

כל אלו מובילים לכאב, נוקשות, ירידה בטווחי התנועה ובתפקוד הברך. בשלבים מתקדמים יותר נוצרים שינויים במבנה המפרק עצמו כמו יצירת זיזים (Osteophytes), הסתיידויות או שחיקה של הסחוס.

לא לשכוח את הסחוס…

אגב, בקצרה מה זה ה'סחוס' שכולם מדברים עליו?
הסחוס במפרק הברך (Articular Cartilage) הוא רקמה חלקה, צפופה ואלסטית המצפה את קצוות העצמות במפרק, בעיקר בין עצם הירך לעצם השוקה (ובעצם 'מרפדת' את החיבור בניהם ומיצבת אותם שלא ישחקו זה את זה. וסופגת חלק מהזעזועים). זוהי רקמה ייחודית חסרת כלי דם, המכילה מעט מאוד תאים ומורכבת בעיקר ממטריקס עשיר בקולגן. תפקידו העיקרי הוא להפחית חיכוך ולהקטין עומסים במפרק, כשאת הזנתו הוא מקבל מנוזל המפרק ומהעצם שמתחתיו. בשל מבנה מיוחד זה והיעדר אספקת דם ישירה, הסחוס מתקשה להחלים ולהשתקם לאחר פציעה.

אוקי.
אז המטרה של הטיפול היא לא רק למזער נזקים אלו ולהאט את קצב ההידרדרות, אלא לשפר את התפקוד על ידי חיזוק המערכות התומכות (שרירים ורצועות) והפחתת הדלקת והכאב, באופן שיאפשר לו די הגנה על מנת שיתאפשר שיקום לרקמות התומכות.

בפסקאות הבאות אני רוצה לפרט מה הם הצעדים שצריך לנקוט כדי להשיג את המטרות שהזכרתי בתחילת המאמר.

אל מה לשים לב?

מה אנחנו צריכים לקחת בחשבון כאשר אנחנו פוגשים בעיות ברכיים?
שכאבים בברכיים יכולים לנבוע מכמה סיבות. וכדאי להכיר כמה שיותר, על מנת לאבחן נכון מה בדיוק הבעיה אצל האדם הספציפי. על מנת לדייק יותר את הטיפול (על אף שהטיפול בשאיפה תמיד לכלול את כל ההיבטים שיפורטו לקמן. אבל אבחון מדויק יוכל לדעת לאן לתעל את עיקר האנרגיה, ועל מה בענפים השונים לשים יותר דגש ונפח טיפולי).

אחת הנפוצות היא טראומה, בין אם חדה כתוצאה מפציעה או תאונה, או מיקרו-טראומות חוזרות כתוצאה מספורט אינטנסיבי.

גורם שכיח נוסף הוא שחיקת הסחוס עם הגיל (אוסטאוארטריטיס), בעיה הפוגעת ברבים אחרי גיל 50. מחלות מפרקים דלקתיות כמו דלקת מפרקים שגרונית (RA) גם הן עלולות לפגוע בברכיים.

סיבות נוספות – שיותר מעסיקות אותנו כאן במאמר (אך נכונות ומצטרפות בכל אחת מהגורמים האחרים לכאבי ברכיים, וצריכות להילקח בחשבון כחלק מן הטיפול) – כוללות עומס מכני חריג על המפרק, למשל עקב עודף משקל או פעילות גופנית מוגזמת.

מה בנוגע לחולשת שרירים?

חולשת השרירים התומכים או חוסר איזון בין קבוצות שרירים יכולה ליצור לחצים לא תקינים על הברך וליצור כאב.
בעיות יציבה כמו פרונציה יתר של כף הרגל, או חוסר יישור (Misalignment) בין מפרקי הירך, הברך והקרסול, מהוות גם הן גורמי סיכון לכאבים ובעיות בברכיים.

מסקנת ביניים

לכן, כמו שאני מקווה שהצלחתי להעביר את המסר – הטיפול בבעיה חייב להיות משולב ממספר אלמנטים, ותוודאו שזה מה שאתם שואפים אליו (עדיף גם שיהיו מותאמים אישית בעזרת מטפל מקצועי בהתאם לגורמים הספציפיים הפועלים אצל כל מטופל. אבל אפילו אם לא הולכים אל מטפל, אז כדאי כשמנסים לטפל בזה עצמאית, לשלב כמה דברים, ולא רק להיצמד אל משחה ספציפית, או אל סדרת תרגילים ספציפית, או אל מנוחה ספציפית. אלא לנקוט במשולב).

(לפני שנמשיך, רק אעיר, שיש כל מיני דגשים נוספים ייחודיים, למשל, אדם עם עודף משקל ופרונציה יתר יצטרך דגש על ירידה במשקל ותיקון היציבה,
בעוד שספורטאי עם חוסר איזון שרירי יתמקד יותר בחיזוק השרירים החלשים וכן על זה הדרך).

הטיפול הטבעי הכולל בכאבי ברכיים

הטיפול האפקטיבי בכאבי ברכיים משלב מספר אסטרטגיות ועקרונות מרכזיים:

חינוך ושינוי הרגלים

ההתנהגות ואורח החיים הם בעלי השפעה עצומה על בריאות הברכיים. צריך להיות מודעים לשימוש נכון ומודע בברך – להימנע מתנועות מזיקות כמו כריעה ממושכת או כפיפה תחת עומס (וכאשר מבצעים אותם – לעשות זאת נכון, כפי שאני מסביר במאמר אחר שלי שנמצא גם באתר "שימוש נכון בברך – המפתח לשמירה על בריאות המפרק לאורך זמן" , שימו לב שבמאמר הנוכחי אני לא פורס את כל מה שקשרו להיבט הזה ולכן בסוף קריאת המאמר הנוכחי, תלכו לשם להשלים את ההיבט הקריטי הזה), לשים לב ליציבה ולמנח הגוף בישיבה ובעמידה, ולהתאים את סוג ועצימות הפעילות הגופנית למצב הברכיים. למשל, מומלץ להעדיף הליכה או שחייה על פני ריצה. לפחות לתקופה הראשונה של ההחלמה.

במקרה של עודף משקל, הורדה אפילו של 5-10% מהמשקל יכולה להקל מאוד על העומס המופעל על הברך ולהפחית כאבים. (ואם ירידה במשקל אינה ברת השגה בטווח הקרוב – כאן נכנס כבר היניין של 'חיזוק השרירים המייצבים'. שיכולים במקרים רבים, להשיג את יציבות המפרק, בדרך שאינה הורדה במשקל דווקא. אלא ביכולת של המפרק לעמוד במשקלים הכבדים – על ידי שימוש מיטבי בכל השרירים שמסביבו. וזה נתון לשיקול דעתו של המטפל. אני בד"כ מעדיף, לפני התחלה של נסיון דיאטה או התמקדות בירידה במשקל – דווקא לבצע מבקי כוח לשרירים המייצבים. ואם רואים שיש חולשה מובהקת בהם – לחזק קודם כל אותם. ולראות אם יש שינוי. לפני שמתקדמים הלאה לצעדים דרסטיים יותר. שלעיתים קשים יותר לאנשים).

חיזוק וייצוב השרירים (תרגילים רבותי, תרגילים)

חולשה של השרירים התומכים את הברך היא סיבה נפוצה לכאבים וחוסר יציבות.

תוכנית תרגול הדרגתית לחיזוק שרירי הירך הקדמיים (Quadriceps), שרירי הישבן והאחוריים (Hamstrings), לצד חיזוק מסובבי הירך ושרירי הישיבה (גלוטאוס מדיאוס+מקסימוס, פריפורמיס ועוד) יכולה לייצב את המפרק ולהפחית לחצים לא רצויים. גם חיזוק שרירי מקרבי הירך והשוק קריטי ליציבות הצידית של הברך.

למשל, יש לי באתר שלי סדרת סרטונים לברכיים ולרגל, שמלווה את המאמר הנוכחי,
וגם יש לי  בערוץ היוטיוב שלי סדרת תרגילים ממוקדים לחיזוק הברך, וגם באתר ב'סרטונים'– כמו לאנג'ים חלקיים, הרמת רגליים בשכיבה, עליות עקב ועוד.

מומלץ לבצע תרגילים אלו בהשגחת מומחה ולהתקדם בהדרגה. אבל בכל אופן אני שם גם באתר בקטגוריית סרטוני הדרכה לבעיות שריר-שלד וגם בערוץ היוטיוב כאלו שנגישים שתוכלו לראות מה הכיוון ולקבל רעיונות טובים שתוכלו גם לדון איתם מול המטפל שלכם (לא כל הסרטונים עלו עדיין לערוץ היוטיוב. חלקם בשלבי עריכה מתקדמים, אז אפשר להירשם כמנוי לערוץ היטיוב שלי ולקבל התראה כאשר הם עולים).

גמישות ומוביליות (מתיחות ועיסויים)

מתי בפעם האחרונה שהלכת אל פיזיותרפיסט , הוא העניק לך עיסוי?
האמת שזה מתחיל להיכנס יותר ויותר בשנים האחרונות. אז בקשו זאת מהמטפל שלכם. גם אם הוא פיזיותרפיסט. ולשאול אותו איך האלמנט הזה יכול להשתלב בתהליך השיקום שלכם.
חשוב להבין, שקיצור ונוקשות של השרירים והרקמות הרכות סביב המפרק יכולים להגביל את התנועה ולהעמיס על המפרק.

(בד"כ מבדקים במפגש האינטייק הראשון אצל המטפל שלכם, יוכלו לדייק אתכם יותר ולבדוק האם ועל אלו שרירים ספציפית אתם צריכים לעבוד. ועל אילו זה יהיה בזבוז זמן).
כמו כן, טכניקות של עיסוי רקמות עמוק עוזרות להתיר שרירים מקוצרים ולהפחית הידבקויות (יש לציין שלעיתים יש כאב ברך ממקור דיסקוגני, כלומר מקור של עצבים שלחוצים באחת מחוליות עמוד השדרה, שגורמות לכאב מקרין לברך, והבעיה איננה בברך עצמה. אז חשוב לזכור זאת. ).

מה עם מתיחות עצמיות?

בהחלט יש מקרים שיש לכלול זאת בתהליך. במקרים מסוימים חשוב לשלב מתיחות קלות ועדינות לשרירי הירך והשוק, ולעבוד על הגדלת טווח התנועה בירך ובקרסול גם כן.
אבל ! חשוב להימנע ממתיחת יתר של הברך עצמה (במיוחד לא בשלב הראשוני של הפציעה הכאובה). התקדמות הדרגתית תוך הקשבה לגוף והימנעות מכאב חיונית.
טיפול בדלקת ובכאב

משחות מקומיות ותוספים לבליעה – טיפול בדלקת ובכאב:

מרבית כאבי הברכיים כוללים רכיב דלקתי. שיכול גם לעכב החלמה, וגם להחמיר עוד יותר את הנזק לסחוס באופן שלא רק יעכב החלמה, אלא יחמיר את המצב.
לכן שילוב של אמצעים נוגדי דלקת טבעיים, לצד משפרי זרימת דם (ויש צמחים ותוספים ספציפיים שיותר נחקרו למטרות אלו) יכולים להיות יעילים מאוד בהקלת הכאב ושיפור התפקוד. כדאי מאוד לא לרוץ לקנות כל תוסף בשוק שמכריז על עצמו ככזה, ובכלל חשוב לא להסתמך יתר על המידה על תוספי תזונה, להשקיע מאוד שקלים – ולהתאכזב. זה צריך להיות רק אחד מרכיבי הטיפול. וכדאי לכם לקבל המלצה מאיש מקצוע שיכווין אותכם מה לקנות ומימה להתרחק. לפעמים יעוץ אחד רציני – יכול לחסוך הרבה כסף שהולך לפח על רכישה לא פורפוצניונאלית של תוספים.
בכל אופן, רק שתקבלו כיוון -תכשירים כאלו יכולים לכלול צמחי מרפא בתוספי תזונה או משחות, כמו כורכומין, ג'ינג'ר, בוסוולייה , הרפגו, פאוניה, קפסיקום (לא לבלוע!) , תוספי גלוקוזמין וכונדרואיטין (מנגנון פעולתם איננו דרך בניית סחוס, אלא בצורה העקיפה שבתוצאה רואים 'בניית סחוס', אך לא אוכל להרחיב במסגרת המאמר כאן) קמפור, ארניקה, קולגן, קינמון, ציפורן ועוד.
(יישום מקומי של חום/קור רלוונטיים רק בחלק קטן של המרים. ויכול לקדם את הטיפול רק על פי החלטה מושכלת בהתאם למקרה).

אגב לסל הזה יכולים להיכנס לעיתים גם טיפולים באולטרסאונד/טנס, או בשיטות אחרות, והרבה מהם סובבות סביב אותם עקרונות (למרות שאני פות מתחבר לשיטות האלו. כי יש בהם משהו סטטי שפחות מקדם את תהליך הריפוי עצמו. אך יש מקרים בהם הם יכולים לעזור מאוד).

תזונה אנטי דלקתית

היא לבדה לא תביא את הישועה. אבל! היא צריכה להיכנס למכלול.
לתזונה יש תפקיד מפתח בשליטה בתהליכים דלקתיים בגוף. תזונה עשירה בסוכרים פשוטים ובמזון מתועש דלקתית ומזיקה למפרקים, בעוד תזונה עתירת ירקות, פירות ושומנים בריאים (כמו אומגה 3) בעלת אפקט אנטי דלקתי ומרגיע וגם שמאפשר שיקום ובנייה מחדש של הגוף לאחר הנזק שנוצר סביב הרקמות. מומלץ להגביר צריכה של ירקות עליים, פירות יער, שמן זית, חלבון כמו סלמון. ויש עוד מגוון עצות.

סיכום

ברוב המקרים, כאבי ברכיים הם תופעה הניתנת לניהול ושיפור משמעותיים על ידי שינוי הרגלים והעצמה של המערכות הטבעיות התומכות בברך. הצלחת הטיפול תלויה בשילוב מספר אסטרטגיות במקביל – חינוך לשימוש נכון בברך (במאמר אחר באתר),
חיזוק השרירים (בדף אחר באתר בחלק הסרטונים באתר וגם בערוץ היוטיוב),
שיפור הגמישות,
הפחתת דלקת דרך תכשירים יעודיים ותזונה אנטי דלקתית (לדוגמה בתהליך יעוץ נטורופתי , או טיפול עיסוי רפואי-אורתופדי, או ביעוץ קצר  מרחוק,  או דרך לימוד עצמי שלכם).

הגישה ההוליסטית הזו מכוונת לא רק להקלת הכאב, אלא לשיפור כושר התפקוד הכללי ואיכות החיים לטווח הארוך. עם זאת, יישומה דורש מחויבות והתמדה מצד המטופל, ונכונות לבצע שינויים באורח החיים. זו זו דרך של "כדור קסם" אלא של למידה מחדש כיצד להשתמש בגוף בצורה מיטבית ולתמוך בו.
תהליך כזה של ריפוי עצמי אמיתי אורך זמן, אך התוצאות שווה את ההשקעה.
ברכיים בריאות ומתפקדות הן המפתח לניידות, לתחושת חופש ועצמאות, ולהנאה מלאה מכל הפעילויות שאנו אוהבים, מריקודים ועד טיולים.
ההבנה וההקשבה לברכיים שלנו, והנכונות לתת להן את התמיכה לה הן זקוקות, היא צעד ראשון וחשוב בדרך הזו.

אם המאמר עזר לכם, לחצו על כפתור השיתוף בפייסבוק או בוואטסאפ ונוכל יחד לעזור ליותר אנשים

לשיתוף
לשיתוף

מקווה שהפקתם מן המאמר את המירב !

רוצים לקחת את הבריאות שלכם שלב אחד קדימה ולקבל ייעוץ המותאם אישית למצבכם הבריאותי גם בהמשך?


מוזמנים לשלוח הודעה או ליצור איתי קשר לשיחה טלפונית ונבדוק יחד התאמה לצורך תחילת טיפול

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר

מאמרים נוספים באותו נושא

מאמרים נוספים בנושא
עיסוי רקמות עמוקות לזוקפי הגב ולשרירים בין חולייתיים בעמוד השדרה
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי - טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי
מה זה 'עיסוי רקמות עמוקות' ? מאמר שעושה סדר בבלגן

עיסוי רקמות עמוק הינו קטגוריה עצמאית ומיוחדת בתוך התחום הרחב של העיסוי הרפואי ודרושה לו הכשרה מיוחדת. העיסוי מכוון לרקמות-השריר העמוקות ומטרתו להשיג שחרור עמוק וכן לתרום ב…

קראו עוד »
תכנים מרחבי האתר

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים בטופס בדף
צור קשר

כלי נגישות
חייגושאלות/טיפול? כתבו לי