המדריך המלא לחולשה בשרירי רצפת האגן: רקע, השלכות, תוכנית עבודה לפתרון

לשיתוף בוואטסאפ
לשיתוף בפייסבוק
לשיתוף
לשיתוף
תמונה של יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי

טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי

לכל הבלוגים

הרשמה לערוץ

לתרגילים חדשים ועדכונים

סובלים מטחורים? כאבי גב תחתון? חוסר יציבות בהליכה? דליפות שתן במאמץ? בריחת גזים לא רצונית? עצירות? שלפוחית רגיזה? אי נוחות וגזים בבטן?
סובלות מכאבי גב וקושי בהליכה בתקופת הריון? חוששות מהיפרדות בטנית? מתקשות להחזיר למקום את הבטן ש'נשפכת' לאחר הלידה? (ולא, זה לא תמיד קשור לדיאטה..) סובלות מכאבים מתמשכים לאחר ניתוח קיסרי באזור החתך? מזיהומים חוזרים ונשנים בנרתיק או בדרכי השתן? מ'אוויר כלוא' בנרתיק? מכאבי וסת מוגברים?

מה הקשר בין כל הדברים הללו לבין ריצפת האגן?
ו...אילו דברים אתם יכולים ויכולות לבד לעשות בנוגע לזה?
על כך במאמר שלפניכם

חיזוק שרירי רצפת האגן לנשים ולגברים - הסבר וביצוע של תרגילים

שימו לב!!
בנוסף למאמר שבעמוד הנוכחי יש באתר עמוד נפרד של סרטוני הדגמה עם כל התרגילים לחיזוק רצפת אגן שנחוצים לכם לתוכנית

תוכן עניינים

פתיחה למאמר

המאמר הבא הוא מדריך מקיף לבעיות שנובעות מחולשה בשרירי רצפת האגן והתוויית תוכנית עבודה בדרך לפתרון.

המאמר המעמיק נועד לספק לכם הבנה על שרירי רצפת האגן, על תפקודם ואת כל המידע שיידרש לכם ביישום תרגול רצפת אגן כך שתוכלו בעצמכם למנוע ולפתור חלק מהבעיות איתן אתם מתמודדים ללא טרחה וללא השקעה כספית.

(שימו לב שלמאמר נילווה גם סרטוני הדגמה לחיזוק רצפת אגן בבית !!! )

הכנתי עבורכם בעמוד נפרד סדרת סרטונים בה אני מדגים בצורה מפורטת תרגילים לחיזוק רצפת האגן וחיזוק שרירי הבטן (כנסו לצפייה בסדרת הסרטונים לחיזוק רצפת אגן). סדרת הסרטונים הנלווית עוזרת להפוך את המאמר ליישומי ולהנגיש עבורכם גם את התרגול בפועל לביצוע ביתי. אני ממליץ לכולכם לצפות בסדרה ולשתף אותה עם מכרים שאתם חושבים שיוכלו להפיק ממנה גם תועלת.

מה הולך להיות לנו במאמר

תחילתו של המאמר הנוכחי יעמיק בנושא רצפת האגן לצד עיסוק בצד התיאורטי
אבל בסופו של המאמר אתם תקבלו גם פירוט איך ליישם ולשלב יחד את כל התרגילים לרצפת האגן, איך לבנות איתם תוכנית עבודה של התקדמות וגם כמה פעמים וחזרות מומלץ לבצע תרגילים מן הסוג הזה.
אז שווה לקרוא עד הסוף!!

כפיפות בטן של אישה לחיזוק רצפת אגן

2 אמונות נפוצות בתרגול רצפת אגן

ראשית, כבר בתחילת המאמר ועוד לפני שנצלול עמוק פנימה, אני רוצה לתקן שתי טעויות רווחות בנושא. מדובר בשתי טעויות שנפוצות אצל מרבית האנשים ששמעו אי פעם את הביטוי 'חיזוק שרירי רצפת האגן'.

הטעות הראשונה היא לגבי השאלה מי אוכלוסיית קהל היעד אליה מופנים אותם התרגילים, והטעות השנייה שנפוצה גם היא אצל אנשים היא היא שאלת האופן בו התרגילים צריכים להיות מיושמים.

אמונה ראשונה

היא המחשבה שרצפת האגן ובעיות בתחום זה הינו עניין השמור לנשים (בפרט נשים לאחר הריונות) בלבד ושביצוע של תרגילי חיזוק לשרירים אלו כלל איננו עניין הניצרך אצל גברים.

אבל… אמונה זו פשוט איננה נכונה!

למעשה, בעיות אופייניות (עליהן נדבר במאמר הנוכחי) המתרחשות כתוצאה מחולשה בשרירי רצפת האגן מתרחשות גם אצל גברים, אם כי בהחלט בשכיחות נמוכה יותר.

הנחה נפוצה זו איננה נכונה כלל.
כנגד הנחה זו, יש להדגיש שתרגילים לחיזוק רצפת אגן ובטן חשובים מאוד לא רק אצל נשים (על אף שמבחינת אחוזים נשים לאחר לידה הם אכן פלח האוכלוסייה הגדול יותר שסובל מבעיות בתחום רצפת האגן).

בהמשך הדברים נציג רשימה של הבעיות הנפוצות שחולשה בשרירים אלו עלולה ליצור וכך יהיה קל יותר להבין שבעיה בתפקוד של שרירים אלו אכן משפיעה גם על חייהם של גברים רבים(נתון אותו גם המחקרים מגבים , כך שנכון יהיה לומר שחולשה בשרירי רצפת האגן הינה בעיה השייכת לכלל האוכלוסייה.

בהקשר זה ראוי להטעים את הדברים ולציין שבגלל השונות הפיזיולוגית בין המינים (מבנה אגן שונה, עניין ההריונות ועניין צפיפות איברי הפוריות כמו הרחם ושחלות באותם המקומות) נשים אכן מועדות יותר לסבול מבעיות שמקושרות לאותם שרירים (ולכן גם בקליניקה יצא לי יותר להמליץ על תרגילים אלו לנשים המגיעות לטיפול).
אך עדיין, גם גברים – ובמיוחד גברים שהינם אנשים בעלי אורח חיים יושבני – סובלים מחולשה של אותם השרירים עם כל הליקויים הרבים שבאים בגינם (ואני עצמי נתקלתי בכאלו מקרים שהגיעו אלי). גם גברים נתקלים בבעיות מגוונות שמקושרים לאותם השרירים גם אם הם לא תמיד הם יודעים לקשר את אותם הליקויים עם חולשה של אותם השרירים.

בהמשך המאמר אני מקווה שהעניין יתבהר יותר לצד חשוב מידע נוסף מתי נרצה לעבוד על שרירים אלו אצל נשים – להם יוקדש מרבית המאמר- ומתי נרצה לעבוד על שרירים אלו גם אצל הגברים.

אמונה שנייה

שרבים טועים בה ואשר מנוסחת בערך כך: " שרירי רצפת האגן הם קבוצת שרירים שעובדים בסינרגיה ולכן צריך לעבוד על כולם יחד ולתרגל תנועות שמשתמשות בכל השרירים יחד".

אבל האמת היא, שהמשפט הזה נכון רק חלקית!

חיזוק שרירי רצפת האגן לנשים ולגברים - הסבר וביצוע של תרגילים

ולמה?
כי חרף העובדה שכל השרירים הללו עובדים בסינרגיה עבור מטרה דומה וכולם חלק מ'איבר' אחד, הרי שישנו צורך גדול לפרק את התנועות ולעבוד על כל שריר בניפרד.

התעלמות מצורך זה תחטיא את המטרה הבריאותית שלשמה התכנסנו וקרוב לוודאי שלא תפיק את התועלת הרצוייה מהתירגול ולעיתים אף תזיק.

שרירי רצפת האגן אכן אינם שרירים בודדים אלא הם תפקדים כקבוצת שרירים הפועלים בסינרגיה. בהקשר זה נכון לומר שאי אפשר לבצע תרגיל אחד בלבד מתוך סידרת תרגילים שלימה ולצפות לתוצאות מושלמות אלא ישנה חשיבות לעבודה על השרירים הסמוכים.

יתירה מזו, אוסיף על כך ואומר שלמרבה ההפתעה, עבודה על קבוצת שרירים זו כוללת לא רק את מה נידמה לנו כשרירי ריצפת האגן הקלסיים, אלא היא כוללת גם עבודה על שרירי הבטן העמוקים השטחיים שנכנסים גם הם תחת אותה הקטגוריה כך שהיעדר התייחסות אל כלל שרירי ריצפת אגן וחגורת הבטן באמת נידונה לכישלון.

אם כך האם אולי בכל זאת צודקים אלו שאומרים שחובה להתייחס לכל השרירים הללו ולא רק לשריר ספציפי?

אם הטענה הייתה מסתכמת בכך שצריך להתייחס אל שרירים אלו כמכלול, אז התשובה היא – וודאי שצודקים!

אולם, הטעות מתקיימת כאשר לא מבינים שעל מנת להשיג את האפקט המבוקש ולהשיג התקדמות ממשית בהתמודדות עם בעיה ספציפית, יש לבודד ולעבוד על כל שריר בנפרד עד כמה שהדבר מתאפשר.
רק בסיום  יכול להגיע גם ניסיון לבנות תנועה שלימה ואחידה אשר תלווה אותנו ביום יום.

נקודה זו הינה דבר קריטי שרוב האנשים מפספסים ומגיעים לידי מפח נפש בסוף. פירוק התנועות לתרגילים בודדים ונקודתיים הינו דבר חשוב על מנת להביא לביצוע נכון ולא שגוי של הפעלת השריר ובעיקר כדי להגיע לניצול מקסימאלי של הזמן אותו אנחנו מקדישים לתרגול בצורה שמאפשרת לכם המתרגלים להפיק תוצאות מהירות יותר במינימום של השקעה. 

בעיה נוספת בהקשר זה היא שישנם תרגילים לא ממוקדים המערבים גם שרירים שאינם קשורים לרצפת האגן

אימוץ וביצוע תרגילים שאינם מתאימים להשגת המטרה הוא מציאות נפוצה נפוץ אצל רבות מן הנשים לאחר לידה שלא מצאו זמן וכוחות ללכת לייעוץ פיזיותרפיסטי מסודר (אני מבין לגמרי, זה בהחלט מתיש לפעמים) , אבל כן שמעו מהשכנה בבניין או מקרובת משפחה, המלצה על איזה תרגיל מסוים והחליטו לתת לזה צ'אנס…   

חשוב להבין שאימוץ תרגיל לא ממוקד המערב שרירים נוספים (כמו למשל תרגיל הנפת הרגל המפורסם בשכיבה על הגב שהינו תרגיל ממש גרוע למטרות אלו או ביצוע פלאנק וסקוטים) הינו טעות כיוון שהדבר מונע יכולת חיזוק של השריר המבוקש עקב עייפות מוקדמת של שאר השרירים המשתתפים בתרגיל.
לרוב הדבר מביא להפסקת התרגיל לפני השגת החיזוק המבוקש, תוך כאב גב נלווה בחלק מן המקרים.

נוסף לכך צריך לדעת, שלעיתים הליקוי הוא נקודתי, על פי אבחנת המטפל, כך שאפילו יישום של תרגילים בודדים אם יודעים במה להתמקד ומודעות להפעלתם ביום יום יכולים להביא הקלה מרובה ולטפל בבעיה איתה המטופל מתמודד

תמיד אני מדגיש למטופלי וממליץ לזכור שגישת ה'הכל-או-כלום' לרוב איננה מועילה, לא בתחומי החיים האחרים ובטח ובטח שלא בתחום הבריאות. אתם בבית יכולים לאמץ תרגיל אחד איכותי או שתי תרגילים שמוצאים חן בעיניכם (לצד תנועת הריצ'-רץ' הידועה שתלווה אותנו תמיד שגם היא מודגמת בסרטון ניפרד) , ליישם במשך שבוע, ולבחון עם עצמכם האם אתם בכיוון הנכון ולהמשיך עם זה לבד.

גם כשזה מגיע אלי, בהקשר של פירוק של התנועה השלימה לתרגילים נקודתיים ונפרדים, שיטת העבודה שלי היא לספק לכל שריר תרגיל חיזוק ספציפי וייחודי וכך להסתפק בתרגיל אחד או שתיים. 

אך עם זאת, במקרים מורכבים יותר או לחילופין כחלק מתחזוקה שוטפת סביב הריון ולידה אני כן מעדיף לתת את כל התרגילים לפי הסדר. כך ש – לצורך הדוגמה – בעשר דקות של תרגול ביום עוברים תרגיל תרגיל, אחד אחרי השני.  

אני חוזר לאותו עיקרון שפתחתי מקודם, שרק לאחר פירוק לגורמים של התרגילים ועבודה נפרדת רצוי בסוף לבצע את אותה אינטגרציה מדוברת של כלל התנועות ולתת הסבר 'תכלס' איפה ניתן ליישם אותם באופן נכון בפעילות היום-יומית. 

לשמחתי מעבר ליתרון שאתם מקבלים בבידוד של התנועות השונות ויצירת חוזק ממוקד בשריר מסוים, יש לכך גם יתרון עוד יותר גדול לנו, כאנשי מקצוע שמטפלים בא-נ-ש-י-ם. כאשר מטופל מגיע עם שלל בעיות – ורק אחת מהם קשורה לליקוי ברצפת אגן – אינני יכול 'להפיל' עליו תיק שלם נוסף של סט תרגילים לחיזוק רצפת אגן מהסיבה הפשוטה שאין לו סיכוי לעמוד בהם אם מתחשבים גם בשאר המטלות הדחופות יותר שהוא צריך לבצע לצורך השבת בריאותו.
כך שדווקא תרגילים נקודתיים, מאפשרים לבחור בפינצטה תרגיל אחד שיותר מתאים לסיטואציה וללכת רק אתו. זהו עיקרון שגם לכם כדאי ללכת אתו, כשעומד בפניכם היצר של 'הכל או כלום'. תרגיל אחד או שניים עדיפים מלא כלום.

רגע לפני שממשיכים! אתם מכירים אנשים שסובלים מבעיות אלו? מכירות נשים לקראת לידה שמחפשות מידע מסודר בנושא?
לחצו על אחד האייקונים ושתפו גם אותם!

מי ומה הם שרירי רצפת האגן?

"אבל מה זה בכלל שרירי רצפת האגן ומי הם" ?
"שמענו כבר את השם הזה הרבה פעמים, שיש גם תרגילים מעולים לחיזוק רצפת אגן, אבל מה זה הדבר הזה, מה עושים אתו" ?
"מה בכלל התפקיד של השרירים האלו בגוף בגוף" ???

אז בו נתחיל עם השאלה הראשונה:
"מה הם ומי הם שרירי רצפת האגן"

שרירי רצפת האגן הם שרירים שנמצאים בתחתית הבטן והם מהווים מעין יריעה ששומרת ומאגדת את האיברים הפנימיים מלמטה, ומן הצדדים.

אפשר להתייחס אל מרכז הגוף כאל מעין קערה המחזיקה בתוכה תוכן רב.
באותה קערת-אגן מונחים האיברים הפנימיים כגון:
מערכת העיכול
מערכת השתן
ומערכת הרביה הנשית והגברית.

ישנה חשיבות עצומה לשמירה ולסידור של כל האיברים הפנימיים הללו במקומם, ושרירי רצפת האגן נרתמים לעזור בדיוק בנקודה זו.

קצת אנטומיה…

מלמטה, בתחתית רצפת האגן, שרירי רצפת האגן שומרים על האיברים שלא יצנחו מטה לכיוון הפתחים התחתונים.

קערת רצפת אגן ופתחים תחתונים

מן הצדדים, בצידי הבטן, שרירים אלו – יחד עם שרירי הבטן החיצוניים ועוד שרירי אגן שלא נמצאים בתמונה – מגינים על האיברים הפנימיים מפני חבלות חיצוניות.

שרירי אקסטרנל-אובליק שרירי בטן ורצפת אגן

תפקיד נוסף אותו הם מבצעים הוא שמירה על סידור נכון ותקין של האיברים הפנימיים אחד ביחס לשני, כך שאיברים אלו לא ידחסו זה על זה ויגרמו לבעיות בתפקוד כמו למשל חסימה והאטה של מעבר הצואה בצינור העיכול או פינוי נכון של תכולת שלפוחית השתן.

איברים פנימיים וצניחת רחם

תפקיד נוסף ואולי הכי מעניין – שרוב האנשים אינם מודעים לו – הוא התפקיד של שרירי רצפת האגן והבטן בהקשר של שמירה על יציבה נכונה יחד עם שרירי הליבה המצויים במרכז.
לשרירי רצפת האגן ישנו תפקיד קריטי ביציבה של הגוף ויחד עם שאר שרירי הליבה האחרים הם עוזרים לשמור על יציבות הגוף בעמידה, בישיבה, בהליכה, בכיפוף וכמובן בסחיבת משאות כבדים.

שריר הרחב הבטני שריר שעוטף את איברי הבטן וחלק משרירי רצפת אגן

שרירי רצפת האגן – וחגורת הבטן המהווה חלק ממנה – עוזרים במניעת עומס על החוליות אשר עלול לגרור כאב, כפי שמייד אפרט.
שרירי רצפת אגן ובטן עוזרים לשמור על ריווח של חוליות עמוד השדרה מצידן הקדמי ולמנוע דחיסה של החוליות ושל הדיסקים הגורמות כאבי גב. חוליות עמוד השדרה ממש 'תלויות' על שרירים אלו כמו על גבי פיגומים ועל ידי כך מונעות את הדחיסה ומשמרות את הריווח הטבעי שחייב להישמר ביניהם.

שרירי רקטוס אבדומינוס שרירי בטן ורצפת אגן

 כמו כן השרירים התחתונים ברצפת האגן (מצטרף אליהם גם שריר ה'סותם הפנימי' שבתמונה) מייצבים את עצמות האגן וה'סאקרום' ואת עצמות הישיבה ומונעים דחיסה וחיכוך שלהם אחד על השני, דבר שבלעדיו נוצרים כאבים משמעותיים בישיבה ובהליכה והדבר אכן מצוי אצל אנשים רבים הסובלים מכאבים מן הסוג הזה.

שריר הסותם הפנימי כחלק משרירי רצפת האגן



שרירי רצפת האגן גם מעורבים בצורה משמעותית בתהליך הנשימה התקין
על ידי סנכרון בין שאיפת האוויר לבין הפעלת ה'סרעפת השנייה' ושרירי הבטן האמורים לתפקד כ'בוכנה' המאפשרת את התרחבות בית החזה במהלך כל שאיפה ואצל ספורטאים גם בעזרה לאחר מיכן בריקון האוויר בנשיפה.

תובנות ראשוניות מהמצג האנטומי והקשר בהמשך לחולשת שרירים

התפקידים האלו שציינתי למעלה (ועוד מספר תפקידים שטרם התגלו) מספקים רמז וקצה חוט לתהליכים בגוף שיכולים להיפגע כאשר שרירים אלו לא נמצאים במיטבם או לא מופעלים נכון.

את הבעיות הללו אציג ממש עכשיו בשורות הבאות.

(שוב אזכיר שחלק מהמקרים הבאים אתם יכולים לפתור בעצמכם בעזרת תרגילים לחיזוק רצפת אגן ובטן שנמצאים לכם בסדרת הסרטונים שהכנתי לכם כאן.
את התועלת הגדולה ביותר אתם תפיקו אתם במצבים בהם תשתמשו בהם כרפואה מונעת ה'הקדמת תרופה למכה' עוד לפני שהבעיה התרחשה או לפחות לפני שהספיקה להידרדר אל מצב קשה. כמובן אורח חיים בריא הכולל בתוכו גם פעילות גופנית סדירה גם הוא יכול להיות לעזר).

אציין שמטרת המאמר וההשקעה שלי בצילום הסרטונים נועדה בדיוק לאפשר לכם לעשות את הדברים לבד ולא להיזקק לתמיכה נוספת. הן כתרגילים לטיפול במצב קיים וכמובן כצעדי מניעה ותשומת לב לתפקוד רצפת האגן בכדי למנוע בעיות עתידיות או החמרה אפשרית. כל עוד מדובר במקרים קלים, שאלו, עם תרגול עצמי יכולים להיפתר (ובהרבה מן הפעמים מדובר במקרים קלים) אז כמו שאומרים "Do it yourself".  ותעבירו את הטוב הזה גם לאחרים. 
עם זאת יש לזכור שחלק מהבעיות מצריכות לעיתים הכוונה בתרגילים והתערבות משמעותית יותר אצל פיזיוטרפיסט כמו גם הסתייעות בכלים נוספים מתחום הנטורופתיה, התזונה ועולם הטיפול בצמחי מרפא ייעודיים (כלים מתחומים בהם אני עוסק) אשר יכולים לשפר את יעילות הטיפול ולדייק אותו.
כמו כן אין ספק שבמקרים חמורים יש לפנות קודם אל רופא שרכש התמחות ספציפית ברצפת אגן על מנת לשלול בעיות אחרות ולוודא את בטיחות היישום במקרה שלכם.

אילו בעיות יכולות להיגרם כתוצאה מחולשה של רצפת האגן – והמנגנונים

מי שמכיר אותם לעומק ורוצה להגיע כבר לתכל'ס – יכול לדלג בלחיצה כאן ללב התוכנית. אבל לדעתי שווה לכם להשקיע עוד כמה דקות בקריאה. אני מאמין שהבנה מעמיקה להתקדמות אמיתית והבנה אמיתית מביאה איתה גם תוספת מוטיבציה שכל כך נחוצה להתנעה של התהליך.   
הרשימה ארוכה, חשוב שלא סתם 'נזרוק' באוויר רשימה של בעיות (את זה ניתן למצוא בהמון אתרים אחרים) אלא נצרף להם גם הסברים קצרים על המנגנונים דרכם חולשה באותם שרירים גורמת לאותה הבעיה בפועל.
 אז בואו ונתחיל:

  • חולשה של שרירי רצפת האגן עלולה לגרום לכאבי גב תחתון ולכאבים בעת הליכה כתוצאה מביטול התמיכה בצד הקדמי של חוליות הגב.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום לעצירות כרונית עקב דחיסת צינור העיכול והאטת פעילות מעיים.
  • חולשה של שרירי רצפת אגן עלולה לגרום לטחורים כתוצאה מצניחת איברים חלקית, עלייה בלחץ התוך-בטני ויצירת לחץ על כלי הדם באזור פי הטבעת על ידי פגיעה בהחזר ורידי תקין.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום לשלפוחית רגיזה בעקבות לחץ מוגבר על שלפוחית השתן.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן במקרים רבים גורמת לדליפות שתן במאמץ (מאמץ כמו הרמת משאות, צחוק או עיטוש) וגם בשגרה. הדבר נגרם בין השאר עקב חולשה של הסוגרים שמסתייעים בשרירים אלו לפעילותם וקושי בוויסות הלחץ התוך בטני (דליפות שתן שכיחות מאוד אצל נשים לאחר גיל המעבר או זמן קצר לאחר הלידה, ואף על פי שזו בעיה שאיננה מדוברת, ישנם גם גברים רבים הסובלים מכך).
  • חולשה של שרירי רצפת האגן עלולה לגרום לבריחה לא יזומה של גזים דרך פי הטבעת במאמץ ובשגרה. הגורמים הם מאותן סיבות שתוארו לעיל בנוגע לדליפת שתן. (ישנן גם מקרים של דליפת צואה, בעיקר אצל מבוגרים אולם הדבר פחות שכיח).• חולשה של שרירי רצפת האגן עלולה לגרום לדלקות שתן חוזרות ונשנות ולפטרת נרתיקית חוזרת אצל נשים כתוצאה מרפיון של המחסומים המכניים המגינים מפני זיהומים נפוצים.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום לגזים נרתיקיים המתאפשרים הן מכניסת אוויר באופן חופשי יותר דרך פתח הנרתיק הרפוי והיווצרות כיסי אוויר בחלל הפנימי והן לפליטה בחזרה של אותו האוויר מן הנרתיק בעת תנוחות שונות ובשעת מאמץ או התכופפות. (זה נושא לא מדובר שנשים רבות מוטרדות ממנה למרות שכל אחת בטוחה שהיא היחידה שסובלת מכך).
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום לצניחת רחם או לצניחה של צינור העיכול ובליטה של אותם איברים פנימיים דרך פתח הנרתיק או לכיוון פי הטבעת.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לקדם 'היפרדות בטנית' (דיאסטזיס רקטי Diastasis Recti Abdominis) כתוצאה מהיעדר תמיכה שרירית לרקמות בקיר הבטן הקדמי דבר שמביא להיפרדות (הדבר נפוץ במיוחד אצל נשים בהריון. מחקרים הראו שביצוע תרגילים לחיזוק שרירים אלו מקטין בצורה משמעותית את הסיכוי להיפרדות בטנית בזמן ההריון ומאפשר לדפנות הבטן לעמוד בעומס המופעל עליהן. באשר לריפוי של היפרדות קיימת וזירוז איחוי היפרדות בטנית לאחר לידה, התוצאות מן המחקרים מעורבות כאשר חלק מן המחקרים הצביעו על תועלת מסויימת).
  • חולשה ועייפות של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום ללידה מוקדמת זמן רב לפני המועד המתוכנן כתוצאה מהפעלת לחץ ממושך ורב מידי על הרצועות התומכות שמסביב לרחם וחוסר יכולת להחזיק את משקל העובר שגדל. במקרים קיצוניים הדבר עלול גם לגרום להפלות בשל חוסר תמיכה וחוסר יכולת של רצפת האגן להחזיק את תכולת הרחם הגדל להחזיק את העובר ואת ההיריון.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה להאריך את זמן השיקום לאחר ניתוח קיסרי וגם לגרום לכאבים במקום החתך חודשים רבים לאחר סיום הניתוח כתוצאה מלחץ של האיברים הפנימיים על אזור החתך ומניעה של איחוי המקום.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום לחוסר יציבות בהליכה כמו שרואים אצל נשים בהריון.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן יכולה לגרום ל'הישפכות' של הבטן קדימה ובליטה החוצה בעקבות חולשה של שרירי בטן קדמיים שלא מצליחים להחזיק את הבטן בפנים (אגב, עובדה זו יכולה להסביר חלק מן הקושי של נשים לאחר לידה לחזור לגזרה הרגילה שלהם, דבר שהרבה פעמים לא נובע מהימצאות של שכבות שומן עודפות אלא פשוט מחולשה של השרירים שאמורים 'להחזיר' את אותה הבטן, פנימה. טיפ קטן שיעזור לכם להבין אם אתם מאלו – שכבו על הגב ובדקו האם עדיין יש לכם נפיחות גדולה בבטן או שהיא בולטת החוצה. בדרך כלל בטן שנשפכת החוצה רק בגלל שרירי בטן חלשים, נשארת מוכנסת במקומה כאשר שוכבים על הגב בזכות כוח כבידה שתומך).
  • חולשה של שרירי רצפת האגן עלולה לגרום גם לתחושת מליאות וגזים בבטן , בטן נפוחה, המאפיינת אנשים בעלי מעי רגיז.
  • חולשה של שרירי רצפת האגן עלולה לגרום לכאבי מחזור קשים ולדימומים מוגברים וממושכים אצל נשים כתוצאה מצניחה ודחיסה של הרחם מטה וכן חולשה זמנית של השרירים התומכים ברחם, דבר שמועצם עוד יותר בימים הסמוכים לווסת (המנגנון מורכב לפוסט זה ויורחב בפוסט אחר אך נציין שהדבר מתקשר לצניחת הורמון האסטרוגן לקראת יום הווסת בכל חודש המתקשר לקולטנים ייחודיים וירידה בטונוס השרירי בעקבות זאת).
  • חולשה בשרירי רצפת האגן יכולה לקדם היווצרות של דליות ברגליים או להחמיר דליות קיימות. דליות (ורידים בולטים) נגרמות בגלל ליקוי בחזרה של הדם מן הרגליים אל כיוון הלב (מה שנקרא 'החזר ורידי') , דבר שגורם להצטברות דם בוורידים ברגליים ולהתנפחות כואבת ודלקתית של הורידים ברגליים. (יש כמה צמתים בהם דם שחוזר מן הרגליים אל כיוון הלב יכול להיתקע ולחזור חזרה. אחד מהצמתים הוא מפגש הורידים מהרגליים אל הוריד הראשי שנמצא בתוואי ריצפת האגן ולכן צניחה חלקית של האיברים הפנימיים או אפילו לחץ קל יכול לפגוע בחזרה התקינה של הדם מהרגליים חזרה ללב ולגרום להצטברות של דם בוורידים ובליטה שלהם החוצה. יש כמובן מספר סיבות כמובן להיווצרות דליות והרבה פעמים זה דווקא בגלל סיבה אחרת של חולשה בשרירי הרגליים והימנעות מתנועות מסוימות. גם על כך יש לי על כך סרטוני הדרכה טובים בשביל הרגליים שתוכלו להיעזר בהם לצד תוספי תזונה וצמחי מרפא ספציפיים שהוכחו במחקרים קליניים שניתן לקחת להקלה על כאבי ורידים וצמצום של הדליות ברגליים).

רגע לפני שממשיכים! אתם מכירים אנשים שסובלים מבעיות אלו? מכירות נשים לקראת לידה שמחפשות מידע מסודר בנושא?
לחצו על אחד האייקונים ושתפו גם אותם!

אצל מי נצפה לראות שרירי רצפת אגן חלשים? אוכלוסיות בסיכון

אצל מי נצפה לראות שרירי אגן חלשים שעלולים להוביל לאותם ליקויים בשרירי רצפת אגן ובטן שהזכרנו למעלה? 
אז הינה הרשימה,
תסתכלו מסביבכם מידי פעם ותבדקו אם אתם מכירים אנשים כאלו…

  • נראה חולשה של שרירי רצפת האגן יחד עם חולשה של שרירי הליבה אצל אנשים בעלי אורח חיים ישבני אשר נמנעים מהפעלת שרירים אלו ביום יום.
  • נצפה לראות חולשה של השרירים גם אצל אנשים בעלי משקל עודף.
  • נצפה לראות חולשה של השרירים האלו המלווה לרוב בכאבי גב אצל חולים לאחר תקופת אישפוז ממושכת.
  • נצפה לראות חולשה של שרירי רצפת אגן גם אצל נשים בגיל המעבר ובתקופת חדלון הוסת. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבתקופת גיל המעבר ולאחריו, רמות האסטרוגן – שהוא הורמון המין הנשי העיקרי – יורד משמעותית כך שהקולטנים שהורמון זה אמור להפעיל כבר לא מגיבים. הדבר גורם לירידה בעצבוב ובכוח המוטורי שהגוף דואג לשמר בדרך כלל בכל שרירי רצפת האגן.
  • נראה תמיד חולשה של שרירים אלו אצל נשים לאורך כל תקופת ההריון כולה ובמיוחד בחודשים המתקדמים להריון. הסיבה לכך נעוצה בתהליך הטבעי בו הגוף מכין את עצמו ללידה וליציאת התינוק בסוף ההריון דרך תעלת הלידה. הורמון הרלקסין המופרש בחודשים אלו גורם להרפייה מדורגת של כל אזור רצפת האגן , מרכך את הרצועות שמחזיקות את עצמות האגן וגורם להתרחקות של עצמות האגן זה מיזה. התוצאה הנילוות היא רפיון רב של שרירי רצפת האגן וירידה בתפקודם (חולשה של שרירי רצפת אגן לאורך תקופה מסבירה חלק גדול מכאבי גב תחתון וכאבים בהליכה שנשים חוות לאורך כל תקופת ההריון. כמו כן, חוסר התמיכה במרכז הכובד באגן מכריח גם את שרירי הרגליים ושרירי הגב להתאמץ בצורה בלתי רגילה על מנת לנסות לפצות על חוסר שיווי המישקל –  דבר שרק מעורר כאבים חדשים בשרירי הירכיים, בשרירי הישיבה ובשרירי גב. מחקרים הראו שחיזוק של שרירי רצפת אגן דווקא בתקופה זו אכן מפחיתים כאבים מן הסוג הזה. כמו כן ניתן להקל על הכאבים האופייניים בתקופה זו גם על ידי טיפול עיסוי מקצועי שממוקד בשחרור שרירי הגב, שרירי הישיבה ושרירי הרגליים. הדבר מועיל להקלה על הכאב הקיים וזאת מהסיבה שחלק מהכאבים המאוחרים יותר ניגרמים בשל שרירים חלשים שעבדו יתר על המידה בשביל לפצות על אותם שרירי רצפת אגן ושרירי הליבה שהפסיקו לתפקד בתחילת ההריון. כמו כדור שלג, אותם שרירים אחרים 'נתפסו', אזורי הכאב מתרחבים ואז צריך לטפל גם בהם על מנת להפוך את חיי האישה באותה התקופה לנסבלים יותר).
  • נצפה לראות חולשה של שרירים אלו גם בתקופת השיקום שלאחר הלידה. תקופת השיקום לאחר הלידה מאופיינת באיסוף האיברים הפנימיים חזרה למקומם ולשרירי רצפת האגן יש תפקיד חשוב בכך. לכן עבודה על שרירים אלו כבר לאחר מספר ימים לאחר הלידה מאוד יכולה להועיל (גם לאחר לידה קיסרית הדבר חשוב מאוד אך יש לקבל במקרה זה אישור מהרופא. אני ממליץ שכבר במעמד השחרור מבית החולים תשאלו על כך את הצוות המטפל).
  • חולשה של שרירי רצפת אגן וקיר הבטן מסבירים את התופעה של הסתובבות עם 'בטן הריונית שנשפכת' גם לאחר שבועות רבים לאחר הלידה עצמה. 'בטן' כזו לא תמיד מעידה על מצב של השמנה אלא פשוט יכולה להצביע במקרים רבים על רפיון בשרירי אגן וחגורת הבטן (זו נקודה שחשוב לזכור, כיוון שעובדה פשוטה זו מאפשרת לקהל הנשים לשקול מחדש, אולי יתכן שבמקום לנקוט בדיאטת-כאסח קפדנית לצורכי 'חזרה למשקל' לאחר לידה – דבר שעליו חשבו עקב דאגה לבטן הבולטת ומחשבה שהיא תוצר של 'עודפי שומן' מהיהריון  –     
    זוהי נקודה שחשוב לזכור, כיוון  שפעמים רבות נשים מודאגות מהבטן הבולטת שנשארת בחודשים לאחר הלידה ומתוסכלות מכך. המחשבה המוטעת שאותה 'בטן נשפכת' הינה תוצר של 'עודפי שומן' מההריון מובילה לנקיטת צעדים שגויים של אימוץ דיאטה קפדנית ומתסכלת שלא עונה על הבעיה האמיתית ולעיתים מתבררת כמיותרת כאשר הפתרון נמצא בכלל במקום אחר. יותר נכון יהיה בתקופה שלאחר הלידה להשקיע בהיבט של חיזוק אותם שרירי אגן עליהם כתבנו במאמר זה, ובמיוחד ביישום התרגילים שעובדים על חגורת הבטן הפנימית. המפתח להצלחה טמון בהבנה שהבטן איננה בהכרח גדולה יותר אלא בחלק מהמקרים היא פשוט רפוייה יותר ונעדרת תמיכה שרירית ראויה. תרגול חיזוק רצפת אגן לאחר לידה כמו שמופיע במאמר ובסרטונים – ובמיוחד בתרגילים שעובדים על חגורת הבטן הפנימית – יהיה לא ספק צעד ממוקד ויעיל יותר. יש לגישה זו יתרון נוסף, כיוון שיש לזכור שמדובר בכל מקרה בצעדים שהיה על האישה לנקוט לאחר לידה על מנת למקם מחדש בצורה נכונה את כל האיברים הפנימיים במקומם. הזנחת העניין תביא אותה פחות מוכנה ללידה הבאה ותגדיל כבר עכשיו את סיכוייה לאותם הליקויים שאופייניים דווקא לגיל המעבר כמו דליפות שתן במאמץ או צניחות איברים).
  • נמצא חולשה של שרירים אלו אצל אנשים שעברו ניתוחי בטן ובתוכם גם נשים שעברו ניתוח קיסרי. חתך בבטן פוגע בעצבוב של השרירים, בהפעלה המוטורית של אותם שרירים ובמערכת ההפרופרואוצטרית (מערכת שמאפשרת את ההתמצאות במרחב ועושה זאת בעזרת קולטנים ייחודיים למערכת זו המפוזרים בשרירים בגידים) ודרוש זמן רב ואימון דרך תרגילים ייעודיים על מנת לחזור לתפקוד טרום-הניתוח.

האם חיזוק רצפת אגן יעזור בכל המקרים

כמו שהזכרתי קודם לכן, חלק מהמקרים אפשר לפתור בעזרת תרגילים לחיזוק רצפת אגן ובטן ואורח חיים הכולל בתוכו פעילות גופנית. עם זאת, ישנם מקרים המחייבים הכוונה מדוייקת יותר ובהם גם מומלצת הסתייעות בצמחי מרפא וכלים נוספים מתחום הנטורופתיה והתזונה. הדברים נכונים במיוחד במקרים של טחורים, דליפות שתן במאמץ , זיהומים ודלקות חוזרות בדרכי השתן או בעיות בתחום בריאות האישה סביב המחזור החודשי וגם אצל נשים לאחר גיל המעבר (ככלל, תחום צמחי המרפא המערביים-  בדגש על בעיות הקשורות לרחם ורצפת אגן ובעיות המערבות את מערכת המין הנשית והגברית – הוא תחום רחב ביותר שמומלץ להכיר. כדאי להכיר ולדעת שלצמחים שונים מגוון פעילויות ביוכימיות בזכות חומרים פעילים מסויימים הנמצאים בהם אשר יכולים לקדם ולתמוך במצבי בריאות מסויימים כפי שעולה מן המחקרים בכתבי העת השונים והינו תחום שהולך ונחקר יותר ויותר בשנים האחרונות דבר המאפשר עוד יותר לדייק את הטיפול).

אמצעי זהירות וקונטרה-אינדיקציות לתרגול רצפת אגן

" אז האם יש דברים מהם אנחנו צריכים להיזהר בתרגול רצפת אגן " ?

בהחלט!

• אחרי ניתוח בטן או ניתוח קיסרי יש לקבל אישור מהרופא לחזור לתרגילים אלו.
• אנשים שיש להם בקע (הרניה).  סרעפתית , בטנית או מפשעתית צריכים להתייעץ עם המטפל שלהם לפני ביצוע התרגילים.
• אנשים עם לחץ דם גבוה צריכים לנקוט משנה זהירות מתרגילים מסוימים המפעילים כיווץ איזומטרי כמו כפיפות בטן סטטיות.

כמובן שבמקרים חמורים ומורכבים מאוד של בעיה ברצפת אגן יש ללכת לפיזיותרפיסט מומחה שיוכל לטפל בכלים מדויקים יותר או לרופא המתמחה ברצפת אגן שיבצע אבחנה מבדלת מתאימה וישלול מחלות אחרות.

בניית תוכניות עבודה

בפרק הזה נענה לסדרת השאלות החשובות:

למי הכי חשוב לבצע את התרגילים האלו?
(והאם נכון שלכל האוכלוסייה כולה כדאי לתרגל מידי פעם תרגילים אלו?)
מתי מבצעים את התרגילים?
כמה פעמים מומלץ לבצע אותם? 
ו…האם צריך לבצע אותם לכל החיים???

למי מומלץ לבצע תרגילים אלו תמיד

נשים הרות לכל אורך תקופת ההריון
נשים אלו יפיקו תועלת רבה מיישום התרגילים בכל תקופת ההריון, ואף בתקופה המקדימה כהכנה לכניסה להריון. הדבר יקל מאוד על כאבי גב ואגן שמתרחשים במהלך ההריון, גם אם לא יפתור להם אותם בצורה מוחלטת. ישום התרגילים יכול להפחית את הסיכויים לטחורים ולהיווצרות דליות ברגליים. הדבר גם יקל על תהליך הלידה עצמה ויקצר את זמן יציאת התינוק בחדר הלידה. 
בכל אופן מומלץ לנסות את התרגילים הללו אצל לכל אישה אשר כבר מתחילה לחוות כאבי גב תחתון ואי יציבות בהליכה ולבדוק האם לאחר מספר ימים היא רואה שיפור בכאב ובתפקוד. (בהקשר הזה, תרגיל "דחיקת שולחן", תרגיל "הכנסת בטן בנשיפה", יחד עם שמירה מתמדת על "תנועת הריצ'רץ" , בהחלט יהיו מומלצים למטרה זו.
גם תרגילים של 'כפיפות בטן' יכולים להיות נהדרים בתקופה המקדימה כהכנה לכניסה להריון להגיע לתקופה זו מוכנים וגם במהלך הטרימסטר הראשון. אולם החל מהטרימסטר השני אין לבצע כפיפות בטן בצורתן הרגילה בשכיבה על הגב כיוון שהדבר עלול לגרום לעילפון. ישנה דרך לבצע אותן בהטייה של 45 מעלות אולם יש להתחשב במצבים בה קיימת היפרדות בטנית ולכן נשים שרוצות להכניס גם כפיפות בטן החל מטרימסטר זה, צריכות מעקב מיוחד).
יש להעיר שאם יש היפרדות בטנית קיימת במהלך ההריון עצמו צריך להתאים את כפיפות הבטן לרמת ההיפרדות הבטנית וצריך להתייעץ עם איש מקצוע.

נשים לאחר הלידה
אפשר להתחיל מספר ימים לאחר הלידה, בהדרגה. במקרים מיוחדים של סיבוכים בלידה או לאחר לידה קיסרית, יש להתייעץ עם הרופא המטפל ולקבל ממנו אישור מתי ניתן להתחיל לחזור לפעילות.
לאחר הלידה עצמה, החשיבות העיקרית היא להעלות מעלה ולהחזיר האיברים הפנימיים חזרה למקומם וכמובן 'להכניס את הבטן פנימה' בצורה שלא תבלוט (ולא, זה לא קשור לדיאטה).
אחרי לידה קיסרית זה חשוב עוד יותר, כי ביצוע נכון של חיזוק חגורת הבטן יכולה לזרז את ההחלמה של החתך ולמנוע כאבים ממושכים. לאחר לידה קיסרית יש לבדוק מול הרופא מתי אתן יכולות לחזור לבצע את התרגילים. ציינו שמדובר בתרגילים לחיזוק רצפת אגן ולא באימון סיזיפי ומתמשך.
מבחינת התרגילים שמומלץ לעשות, מדובר בתנועת הריצ'רץ (בצורה של ביצוע כתרגיל של ממש, כמו שמודגם בסרטונים).
תרגיל הכנסת בטן בנשיפה , ותרגילי כפיפות בטן בשלושת הוואריאציות שמודגמות בסרטונים.
אפשר גם להוסיף את תרגיל סוגרים פנימיים במקרה שחוששים מצניחת איברים. חשוב לזכור שגם אימוץ תרגיל אחד יכול להיות דבר נהדר משמעותי. זה לא הכל או כלום.
כדאי להתחיל עם התרגילים כמה ימים לאחר הלידה, להתמיד איתם במשך שבועיים שתי פעמים ביום, ותתנו עוד חודש אחר כך בעצימות נמוכה יותר, בשביל להתקדם יותר ולשמר את ההישגים.

נשים בגיל המעבר
מומלץ ליישם חלק מהתרגילים, כ'רפואה מונעת' למניעת בעיות עתידיות שבאופן שכיח נוטות להתרחש בגילאים אלו או להחמיר. התרגילים העיקריים באימונים הם "תרגיל הסוגרים" ו"תרגיל הכנסת בטן בנשיפה",  לצד אימוץ 'תנועת הריצ'רץ' ביום יום.

• שאר האוכלוסייה, שאיננה סובלת מבעיות מיוחדות,
יכולה להניח את התרגילים הללו בצד, ולהתמקד בהימנעות מאורח חיים ישבני עד כמה שניתן, להקפיד על הליכות/ריצות. אם רוצים בהחלט ניתן להכניס גם תרגילים כלליים לחיזוק שרירי בטן (גם על זה יש לי סרטון שמדגים ביצוע נכון של התרגילים).

כן אעיר שתמיד כדאי להיות במודעות ולתפוס היחלשות של שרירים אלו, בזמן. אפשר לבצע כ'בדיקה' חובבנית, את 'תנועת הריצ'-רץ' בכדי לקבל את ההרגשה היכן האיברים צריכים להיות ממוקמים ביום יום,  ולקבל דרך זה כיוון כללי האם יש פער גדול בין שלב ביצוע התנועה, לבין שלב ההרפיה שלאחריה  או שסה"כ מצבכם טוב)

אוקי, ומה לגבי אלו שכן סובלים מבעיות ספציפיות שמקושרות לחולשה ברצפת אגן, כמו שתואר במאמר?
כמה פעמים הם צריכים לבצע כל תרגיל? האם צריכים לבצע את כל התרגילים?
מעכשיו ולתמיד?
אילו תרגילים בדיוק היית ממליץ להם לתת יותר דגש?

לגבי דגשים אוכלוסיות מיוחדות עם בעיות ספציפיות, אתן זאת לא בפסקה הזו אלא בזו שלאחריה.
 אבל קודם כל לגבי שאלת המינון והכמות, כפי שכתבתי מקודם,
אני תמיד ממליץ לזכור שגישת ה'הכל-או-כלום' לא נכונה. אתם בבית יכולים לאמץ תרגיל אחד או שתיים שמוצא חן בעיניכם, ליישם במשך שבוע, ולבחון עם עצמכם האם אתם בכיוון הנכון.  לעקוב תמיד אחר ההתקדמות ואם יש צורך או התלבטות, ניתן הסתייע לצורך כך גם באיש מקצוע שמתמחה בתחום.

מבחינת היישום, זה מתחלק לשתי תקופות.
1. לזמן התרגול,
2. לזמן ה'חיים עצמם'.

1.שלב אחד – בזמן התרגול,
שיטת העבודה היא לספק לכל שריר תרגיל חיזוק ספציפי וייחודי. אם אין בעיה נקודתית והדבר מתאפשר, אני ממליץ לעבור כל כל סדרת התרגילים ולבצע ברצף אחד אחרי השני (כמובן עם מנוחה מסויימת  בין תרגיל לתרגיל. את משך התרגיל ומספר החזרות בו תוכלו למצוא בסרטונים עצמם, כל תרגיל הינו בעל משך שונה). בצורה זו אפשר להקדיש כעשר דקות של תרגול ביום ולראות תוצאות.
אם מדובר במצב מורכב יותר של חולשה שרירית אני ממליץ לבצע את התרגול דווקא בפריסה של שתיים או שלוש פעמים ביום. הסיבה לכך היא שחלוקה ופריסה של התרגילים לכל אורך היום כולו, משיגה לא רק חיזוק גדול יותר לשרירים עצמם, אלא גם מרגילה את המערכת השרירית והמוטורית של הגוף (בין השאר דרך המערכת ההפרופריוספצית האחראית על התמצאות שרירית במרחב) , להפעיל כל העת את אותם שרירים, גם בשלב המנוחה. הגוף 'זוכר' את אותם התנועות שבוצעו בזמן התרגול, והאפקט נישאר מספר שעות לאחר סיום התרגיל וגם מועצם על ידי חזרתיות מספר פעמים ביום.
כשרוצים לטפל בבעיה ספציפית ומשמעותית, מומלץ להתמיד עם התרגילים הללו לפחות שבועיים, עד חודש ורק לאחר שהושג שיפור משמעותי, לעבור בהדרגה לשלב ה'שימור'. (כמובן שלעיתים כבר לאחר מספר ימים ניתן להרגיש בשיפור ובהחלט אתם אמורים לצפות לשיפור אחרי שבוע בביצוע מוקפד של התרגילים. אולם על מנת להביא לשיפור חזק ויציב שישאר למשך זמן אני ממליץ לא ללכת שולל אחרי מה שנראה כ'הכל כבר בסדר' ולא להתעצל אלא להמשיך עם התרגילים לאורך התקופה שהמלצתי).
לאורך כל תקופת התרגול והאימון, יש לשלב במהלך היום מודעות להפעלה של שרירים אלו, כמו שאר האנשים הרגילים – כפי שאציג מייד.

2. שלב שתיים – יישום ב'חיים האמיתיים'
לאחר התרגול בזמנים הייעודיים, (גם במהלך התקופה בה אנחנו מתרגלים באופן אינסטנסיבי את כל התרגילים האחרים, וכמובן לאחר שתקופה זו הסתיימה)
אני ממליץ 'להחזיק' בראש את תנועת הריצ'רץ' ואת תנועת הכנסת הבטן פנימה, ולהשתדל להתרגל לשמר אותם במהלך היום בצורה טבעית שמלווה אותנו תמיד. כמובן שיש להשתדל לא להגזים עם הכנסה של הבטן פנימה והקשחה שלה, על מנת לא לפגוע מן הצד השני בתהליך הנשימה התקין שחשוב גם הוא.

דגשים למצבים או פתולוגיות ספציפיות

אנשים שסובלים מדליפות שתן, גזים או צואה:
להשקיע המון בתרגיל 'חיזוק הסוגרים הפנימיים' (ובשדרוג של התרגיל כמו שאני מדגים בסרטון הייעודי לסוגרים ),
להשקיע גם בתרגיל 'דחיקת שולחן' ליישם גם את תרגיל 'הכנסת בטן בנשיפה'.
בשביל להשיג תוצאות טובות ומהירות יותר כדאי להכניס גם את 'תנועת הריצ'רץ' וליישם אותו ממש כתרגיל בפני עצמו.
לזכור שאם יש בעיה ממוקדת באחד מן הפתחים, כדאי לבודד את אותו הסוגר, כמו שהדגמתי בסרטון ל'חיזוק סוגרים פנימיים' , ולהתמקד יותר בעבודה עליו. אולם עדיין כדאי מידי פעם לבצע את תרגיל הסוגרים על כלל הסוגרים יחד, כיוון שהרבה פעמים לאנשים שיש ליקוי שרירי בצד אחד, גם הצד השני לא עובד כנדרש ועלול תוך כמה שנים גם הוא להידרדר.
צריך לזכור שדליפת שתן היא תוצאה של חולשה מתמשכת ולפעמים היא קיימת ברקע כבר כמה שנים ולכן דרוש בה יותר עבודה.
בתקופה הראשונה של התרגול מומלץ, במידת האפשר , ליישם את כל הארבע שהוזכרו במשך שבועיים, ולחוש בעצמכם אם אתם רואים שינוי. מומלץ לבצע את התרגילים פעמיים או שלוש ביום, אבל שוב, כמו שהדגשנו כבר בתחילת המאמר – זה לא הכל או כלום. קחו רק את מה שאתם יודעים שיש סיכוי שתיישמו.

לאחר מיכן הייתי ממליץ להמשיך עם התרגילים עוד חודש, פעם ביום, על מנת להשיג חיזוק נוסף ולקבע את המצב. טיפול בדליפת שתן הוא אתגר ולכן כדאי לשקול שימוש בצמחי מרפא שיכולים מאוד לסייע ולזרז את התהליך, ואני רושם אותם בקליניקה בחלק מן המקרים שמצדיקים זאת.

שימו לב! אם יש לכם כבר היכרות קודמת עם תרגילים לדליפות שתן וניסיתם כאלו בעבר והתאכזבתם – עדיין כדאי לנסות שוב. מה שיכול לעשות את ההבדל הפעם – הוא המכלול של התרגילים, במקום הביצוע הקלאסי והבודד של תרגיל קיגל בודד או תרגיל גנרי אחר.
מה שחשוב לזכור הוא, שמעבר לצורך בבניית תוכנית ממוקדת שבנויה באופן מדורג מבחינת התקדמות ברמת הקושי (ואופציה של שילוב תכשירים צמחיים) ,יש משמעות עצומה דווקא לשילוב של מספר תרגילים יחד, במיוחד במקרים מורכבים. זהו דבר שהרבה אנשים ואף מתרגלים מנוסים מרבים להתעלם ממנו.
במרבית המקרים אנשים שכבר ניסו בעבר כל מיני תרגילים לרצפת אגן בניסיון לפתור בעיה של דליפת שתן והתאכזבו, ניסו רק ביצוע של תרגיל אחד ולא שילוב של כמה סוגי תרגילים. אולם כל תרגיל מעניק חיזוק לאספקט אחר ברצפת אגן לתרגול יש יותר סיכוי להצליח.
(יתירה מכך – לפעמים משמיעת היסטוריה של מטופל ניתן למצוא שיש אספקטים מסוימים שחשוב יותר להדגיש ולאורם לבחור את סל התרגילים הנחוץ לו, באופן מותאם אישית).
אביא דוגמה אחת שתמחיש את היעילות של שילוב תרגילים :
תרגיל "הכנסת בטן בנשיפה" עובד אמנם יותר על קיר הבטן הקדמי ושרירי בטן תחתונה , שרירי ה Transversus Abdominis muscle , אולם מחקרים שבוצעו אצל נשים הסובלות מדליפות שתן הראו בבירור שהוספה של תרגילים ספציפיים לשרירים אלו בנוסף על התרגול הקלאסי של תרגילי קיגל עצמם, מביא לאחוזי הצלחה הרבה יותר גבוהים מאשר ביצוע של תרגילי קיגל לבדם. 
הרציונל הוא שלא די רק לחזק את השרירים בקצה ב'שער האחרון' לפני היציאה מן הגוף. אלא גם לחזק שרירים היקפיים שיבלמו את העברת הלחץ התוך בטני ממרכז הבטן – אל כיוון האגן באופן שלוחץ לבסוף על האזור ומקדם דליפת שתן.

• דגשים לתרגילים במצבים של חולשה שמגיעה במצבים נקודתיים
במקרים המערבים בריחת שתן במאמץ/עיטוש/צחוק או בריחת גזים אני ממליץ להיכנס ל'כוננות ספיגה' ולהפעיל את שרירי הסוגרים יחד עם הקשחת הבטן (דרך הכנסתה פנימה) מספר שניות לפני העיטוש, הרמת המשא הכבד או כל פעולה אחרת שאתם יודעים שמביאה אותכם למצב זה.  מבחינת התרגילים שמומלץ להכניס בתרגול היומי : "תנועת הריצ'רץ"' , "תרגיל הסוגרים" , "תרגיל דחיקת שולחן" ו"הכנסת בטן בנשיפה". 

ישנם גם מספר תכשירים טבעיים

שניתן לקחת לזירוז חיזוק הסוגרים אולם תמיד עדיף לנסות קודם את התרגילים לבד, כי הם מאוד אפקטיביים גם לבדם אם בונים אותם בצורה נכונה ומתמידים.
במידת הצורך אם אתם נתקלים בקושי בהתקדמות, ניתן להוסיף פורמולת צמחים בהרכבה אישית, לצד דיוק של התרגול והבנייה מדורגת שלו לתוצאות יותר אפקטיביות. אינני פיזיותרפיסט אך מוזמנים לקבוע איתי פגישה פרונטלית בקליניקה או בייעוץ אונליין בכדי שאוכל לדייק עבורכם את התהליך מבחינת התרגילים המתאימים איתם תוכלו להמשיך באופן עצמאי, בניית מדרג נכון של העלאת רמות קושי דרך פורטל ייעודי ולרשום גם פורמולת צמחים שמתאימה למצבכם (פגישה אחת ואולי עוד פגישת מעקב נוספת עם עבודה עצמאית שלכם בין לבין, אמורים בדרך כלל להספיק).

אנשים שסובלים מכאבי גב או כאבי בהליכה והתכופפות:
כדאי להשקיע בתרגיל הכנסת בטן בנשיפה, בתרגיל כפיפות בטן קדמיות פלוס כפיפות בטן צידיות וליישם את תרגיל כפיפות אגן בגלגול לאחור.
אם קצרים בזמן, תנסו רק את תרגיל הכנסת הבטן בנשיפה ותרגיל כפיפות הבטן.
אם יש לכם גם כאבים בהליכה, תוסיפו את תרגיל דחיקת שולחן.
תנו לתרגילים צ'אנס למשך שבוע, ותראו אם אתם מוצאים בהם תועלת.
• במצבים של כאב אשר מתעורר דווקא בעת התכופפות אני ממליץ להיכנס ל'כוננות ספיגה' מספר שניות לפני הכיפוף ולהיכנס אל ההתכופפות לאחר יישום תנועת הריצ'רץ' לצד הכנסת הבטן פנימה כמו בתרגיל 'הכנסת בטן בנשיפה. ניתן גם לכווץ קצת את שרירי הישבן תוך כדי הכיפוף או ההליכה (ולהפעיל כך את 'שריר הסותם הפנימי' עליו עבדנו בתרגיל 'דחיקת שולחן') , דבר שיעזור לייצוב האגן מאחור.  מבחינת תרגילים לאימון ביתי לצורכי מניעה של הכאבים בהשקעה לטווח ארוך, התרגילים המוצלחים ביותר ליישום הם : "הכנסת בטן בנשיפה" ו"כפיפות בטן" ישרות וצידיות (בצורה הנכונה אותה אני מדגים). תרגילים נוספים אופציונאליים הם תרגילי "דחיקת שולחן" וכמובן 'תנועת הריצ'רץ' ". (כאבי גב בשעת התכופפות יכולים לנבוע גם מצורת כפיפה לא נכונה כגון קימור גב תחתון תוך ביטול הלורדוזה המותנית. יש לתת גם על כך את הדעת ולבצע כפיפה תוך שמירה על הקערה הגבית. ישנם סיבות נוספות לכאבי גב תחתון ועל כך אכתוב בהרחבה במאמר נפרד).

• בנוגע לכאבים שמתרחשים סביב מתן הווסת אצל נשים,  ניתן להתחיל תרגילים אלו של חיזוק רצפת אגן מספר ימים לפני הגעת המחזור החודשי, ולבדוק האם רואים שחל שיפור מסוים ברמת הכאבים ובמשך הדימום שלאחריו. כמובן שעדיף ליישם את התרגילים הללו לאורך כל החודש, על מנת להגיע מוכנים בצורה מיטבית לפרק זמן זה והדבר יהיה יעיל יותר (חשוב שוב לציין שיכולים להיות מספר סיבות לכאבי ווסת כאשר תרגילי רצפת אגן הם רק אחת מהם. אולם גם כאשר הסיבות לכאבים הינם מגורמים אחרים – וכך זה במרבית מן הפעמים – בכל זאת תרגילי רצפת אגן יכולים להקל מעט על הכאב הצפוי. כמובן תמיד כדאי לפתור את הבעיה ולא להישאר עימה לתמיד והיא איננה גזירת גורל. ישנם טיפולים נהדרים שניתן לעבור דרך הטיפול בתחום הנטורופתיה וצמחי המרפא ולעיתים לפתור את הבעיה ארוכת השנים בצורה יסודית יותר וכמטפל בתחום אני בהחלט ממליץ על כך. ישנם גם טיפולים מצוינים שניתן לקבל מרופא המשפחה או מרופא נשים מומחה והדבר בסופו של דבר תלוי בבחירתכן).

במקרים של טחורים, ניתן לבצע את כל התרגילים למעט ביצוע של כפיפות בטן בצורה הסטאטית שלהם.
לגבי תרגיל "סוגרים" יש לנקוט משנה זהירות כיוון שישנם אנשים אשר ביצוע של תרגיל זה עלול להחמיר אצלם את הטחורים. בכל אופן, התרגילים הרלוונטיים יותר בטחורים הם "תנועת הריצ'רץ' " , "דחיקת שולחן" , "הכנסת בטן בנשיפה" ו"כפיפות בטן דינאמיות". אם בכל זאת צריך לבחור רק בשתיים מתוכם, מומלץ לבחור ב'תנועת הריצ'רץ' וב'תרגיל הכנסת בטן בנשיפה'. בטחורים בדרגה קלה ניתן להסתפק בביצוע התרגילים  הללו לצד הקפדה על תזונה נאותה שעשירה בסיבים, הטלת צואה בצורה נכונה תוך הימנעות מישיבה ממושכת בשירותים ונקיטת אורח חיים המונע עצירות (קיימים לכך מספר הנחיות פשוטות ליישום, על כך – במאמר נפרד).
ישנם גם מספר טיפים זמינים ליישום כמו מריחה מקומית עם האצבע של שמן קוקוס להקלה על הכאב במקרים של טחורים חיצוניים וכן שינה על צד שמאל. במקרים מורכבים יותר של טחורים ברמה מתקדמת ביצוע של התרגילים לבד לא יעזור הרבה ללא תוכנית משמעותית לטיפול עם איש מקצוע מתחום הרפואה הרגילה או המשלימה. 

בתחום הרפואה הרגילה ישנם מספר משחות מקומיות שתפקידן העיקרי הוא הפחתת התהליך הדלקתי במקום ואלחוש זמני של הכאב, דבר שעוזר להקלה זמנית עד שתהליך הריפוי שמסביב יושלם במידה ואכן ננקטים צעדים כאלו (לעיתים בוחרים לבצע גם ניתוח כריתת טחורים, אך יש אחוז מאוד גבוה של הישנות הטחורים וחזרתן מחדש בטווח של שנה-שנתיים, כך שגם לאחר ניתוח שהתרחש ישנו צורך בביצוע תרגילים בכדי להפחית את סיכויי החזרה של הטחורים).

 בתחום הרפואה המשלימה והטיפול הנטורופתי ישנם משחות מקומיות לצד צמחי מרפא שמטפלים יכולים להזמין בבית מרקחת המתמחה בצמחים (בקליניקה שלי אני רואה תוצאות יפות כשאני רושם אותם לאנשים לצד הנחיות ספציפיות בשילוב הדרגתי של התרגילים השונים מן סרטוני ההדרכה שלי).

לצד כל אלו ישנם גם סיבים תזונתיים מסוימים לריכוך צואה, על מנת להקל על הכאב המיידי וגם על מנת למנוע 'פציעה' מחדש של הרקמות וכלי הדם בפי הטבעת בעת מעבר הצואה. התייחסות לאלמנט זה תומך בתהליך הריפוי שכבר מתרחש במישורים נוספים. חשוב לציין שלעיתים לא די רק בהגברה של צריכת ירקות ופירות המכילים סיבים תזונתיים (רבים שוגים) ויש צורך בנטילת תוסף ייעודי של פסיליום או סובין חיטה מסוג מסוים על מנת להשיג תוצאה ממוקדת ואפקטיבית שרלוונטית למצב החמור של הטחורים (חלק מהרופאים רושמים אותם וגם אני אישית נוהג להמליץ עליהם, עם העדפה לאבקת פסיליום שמתאימה יותר לטחורים – יש להקפיד בה על שימוש נכון). 

אני עצמי מאמין שכדאי לתת התייחסות לכל האלמנטים הללו שהוזכרו,  לצד התייחסות לאורח החיים בצורה מדויקת שתהלום את הסיבה המקורית שבגינה החלו הטחורים, על מנת לתת מענה מדויק ויסודי ולנטרל גורמים שמפריעים לתהליך וכך אני נוהג גם בקליניקה. 

מוזמנים לשתף את המאמר עם אנשים שאתם אוהבים ויודעים שמתמודדים עם אותם הבעיות שהוזכרו במאמר
לחצו על אחד האייקונים ושתפו גם אותם!

כדאי גם לשתף את המאמר עם נשים שאתן יודעות שנמצאות בתקופת ההריון והלידה כך שהן תוכלנה להיעזר במידע כהכנה חכמה לקראת הלידה ולכל התקופה שלאחריה. בגלל העומס, מרביתן מוותרות על הליכה לפיזיוטרפיסט כך שהם חסרות הדרכה של ממש בנושא למרות שהן בוודאי שמעו עליו באופן כללי. התוכן והסרטונים הנגישים יוכלו לגשר על הפער, השיתוף יוכל להפיק להן תועלת רבה ולחסוך היוצרות בעיות שהיו יכולות להימנע בביצוע של תרגילים מסוג זה. הן יודו לכם על כך.

אם יש לכם שאלות תוכלו להעלות אותם בתגובות על סרטון ההקדמה לרצפת אגן בערוץ היוטיוב שלי, ואשתדל כמיטב יכולתי לענות עליהן.

תחום צמחי המרפא המערביים –  בדגש על בעיות הקשורות לרחם ורצפת אגן ובעיות המערבות את מערכת המין הנשית והגברית – הוא תחום רחב ביותר שמומלץ להכיר. כדאי להכיר ולדעת שלצמחים שונים מגוון פעילויות ביוכימיות בזכות חומרים פעילים מסויימים הנמצאים בהם אשר יכולים לקדם ולתמוך במצבי בריאות מסויימים כפי שעולה מן המחקרים בכתבי העת השונים. תחום זה של רפואת-צמחים הינו תחום שלשמחתנו -ולצערם של אלו המעדיפים לשמור על הרומנטיקה והמסתורין שיש בצמחים- הולך ונחקר יותר ויותר בשנים האחרונות דבר המאפשר לנו המטפלים עוד יותר לדייק את הטיפול).
בהקשר של אזור האגן ישנם צמחים המעלים טונוס ומתח שרירי. בהקשר של מערכת השתן ישנם צמחים בעלי יכולות חיטוי עדינות, צמחים משתנים אחרים למערכות השתן ולכליה ולחילופין צמחים אחרים בעלי יכולת כיווץ ואצירה. ישנם צמחים בעלי פעילות מאזנת הורמונאלית למערכת המין הנשית וישנם גם צמחים ייעודיים למערכת המין הגברית לבעיות נפוצות כמו ערמונית מוגדלת והיעדר און. על כל הצמחים הללו – בדגש על השאלה אילו מן הצמחים הוכחו כיעילים ואילו הוכחו כחסרי תועלת – אני מקווה להרחיב בסדרת פוסטים ניפרדת ב'בלוג נטורופתיה' שבאתר. זהו תחום שכמטפל בתחילת דרכי הייתי סקפטי לגביו אך עם הזמן במציאות נוכחתי בתועלת הרבה שהוא מביא במקרים רבים. האמון התחזק עוד יותר לאחר שקידה בלימוד ומיפגש בלתי אמצעי עם החומרים המדעיים והמחקרים עליהם הוא מתבסס).

תרגיל הרמת רגליים ישרות בשכיבה על הגב
תרגיל נפוץ מאוד אצל מתרגלים, בעיקר אצל נשים לאחר לידה. תרגיל חסר מיקוד בהקשר של רצפת האגן והוא מאוד לא מומלץ לביצוע כשמנסים לחזק את שרירי הבטן ורצפת אגן.
ראשית, התרגיל מחזק בעיקר את שרירי הירך (שלא מחוברים באופן ישיר לבטן) ולמרות שאנחנו חווים מאמץ סובייקטיבי בשרירי הבטן, למעשה השרירים העיקריים שחיזקנו היו שרירים אחרים ופספסנו את המטרה.
בנוסף, התרגיל הרבה פעמים יוצר עומס וכאב בגב תחתון, כיוון שלצורך הרמת הרגל משכיבה, התרגיל מערב שרירים אחרים שמחוברים לגב. הדבר הזה לרוב גורם ל'משיכה' של עמוד השדרה , מה שיוצר עומס מיותר על הגב, גורם לכאב ולפעמים גם מחמירה את מיקום האגן ביחס אליו.
סיבה נוספת לבעייתיות של ביצוע תרגיל הרמת הרגליים היא העניין שהתרגיל הזה נעשה במנח לא רצוי, בו הבטן מתאמצת כשהיא נמצאת במצב מוארך. באימון מהסוג הזה, שרירי הבטן מתארכים במקום להתקצר וככה אנחנו פוגעים בפעולה המבוקשת של איסוף רצפת האגן והאיברים השונים וחוטאים למטרת התרגיל.

ביצוע כפיפות בטן בכפיפה של יותר משלושים מעלות 
ביצוע כפיפה של יותר משלושים מעלות, גורמת בכל כורחנו לעירוב של מיפרק הירך ובכך מערב שרירים נוספים שאנחנו לא רוצים להפעיל. לא נרצה להפעיל את אותם שרירים נוספים מהסיבה שעירוב שלהם יגרום גם לעייפות מוקדמת באימון שלא תאפשר חיזוק מקסימאלי של שריר הבטן באופן ספציפי. בנוסף הדבר יצור עומסים על חוליות הגב התחתון (הסיבה שכפיפה מעל לשלושים מעלות מערבת את שרירי הירך הקדמיים שמושכים את האגן לפנים באופן שמנוגד למה שאנחנו רוצים להשיג בתרגיל הבטן. בנוסף עירוב מיפרק הירך מפעיל את שריר האיליקוס-פסזואס, שמחובר לחוליות עמוד השדרה בגב תחתון מצד אחד ולירך מן הצד השני. הדבר יוצר משיכה של עמוד השדרה  ויוצרות עליו עומס גדול מאוד באופן שיוצר כאבי גב).

תרגיל גלגול אגן בעמידה שש
תרגיל שהעיקרון שלו מבחינת השרירים שמחפשים להפעיל מאוד דומה לתרגיל החלופי שהדגמנו של 'כפיפות אגן בגלגול לאחור בשכיבה'.  אבל ביצוע בצורה כזו, של גלגול אגן בעמידת שש, יוצר עומס על הגב התחתון, מפעיל את זוקפי הגב וגם יכול להיות מאוד לא מתאים למי שסובל מפריצות דיסק. בנוסף הוא גם תרגיל טיפה מסורבל מבחינת בידוד של התנועה שאנחנו מחפשים והוא קשה ליישום נכון אצל מי שלא מיומן בכך.

תנועת הריצ'רץ
המטרה של התרגיל היא איסוף של איברי הבטן הפנימיים ורצפת האגן מעלה. תנועה בסיסית שאמורה ללוות את כולנו במהלך היום יום באופן לא מודע. תנועה מקדימה אקטיבית לפני כל פעולה שמערבת העלאה של לחץ תוך בטני. 

תרגיל חיזוק לסוגרים הפנימיים
ידוע גם בשם 'תרגילי קיגל לחיזוק רצפת אגן'. מטרת התרגיל היא חיזוק לסוגרים הפנימיים שבתחתית רצפת האגן ולשרירים הסובבים אותם. הסוגרים הפנימיים הם קבוצה של שרירים טבעתיים שנמצאים בתחתית רצפת האגן והם סוגרים את הפתחים התחתונים שבגוף שלנו ממש כמו טבעות מלפנים ומאחור שמתהדקים על גבי צינור. יש לנו שתי צינורות עיקריים בתחתית רצפת האגן, הראשון הוא צינור העיכול-מעיים שנמצא מאחור, והשני הוא צינור השתן שמתחבר לשלפוחית ונמצא מלפנים. יש גם צינור שלישי אצל נשים המחבר את פתח הנרתיק , דרך צוואר-הרחם ועד לרחם עצמו. כל הצינורות האלו צריכים להיות פתוחים וסגורים לסירוגין בשביל התפקוד התקין של האיברים הפנימיים שלנו.
הסוגרים הפנימיים השונים שברצפת האגן אמורים למלא את הפונקציה הזו של ה'מחסום' השרירי שנפתח כשצריך ויודע להיסגר כשצריך.
הסוגרים צריכים להיפתח בשביל לאפשר ריקון של התכולה שמצטברת בתוכם מזמן לזמן, או להיסגר בשביל לשמור את התכולה שלהם בפנים עד לזמן שהאדם מחליט שהגיע הזמן לשחרר אותם, ואצל נשים באופן ספציפי, עד שיגיע הזמן של התינוק, להיוולד ולצאת החוצה לעולם.
חולשה של שרירי הסוגרים תגרום לדליפה לא מתוכננת החוצה של תוכן שנמצא בחללים הפנימיים של הבטן כמו צואה, שתן, גזים ולפעמים אפילו צניחה ובליטה של האיברים עצמם, סמוך לנרתיק. מן הצד השני חולשה בשרירי הסוגרים תקל על לכניסה של מזהמים מן החוץ – פנימה, אל תוך החלל הפנימי, כמו שרואים לפעמים בדלקות שתן חוזרות ונשנות או זיהומים נרתיקיים אצל נשים בגיל המעבר.
למי התרגיל מתאים באופן מיוחד?
לסובלים מדליפות שתן במאמץ, לנשים לאחר לידה שחוות צניחות איברים קלות, לאנשים שחווים בריחות גזים 'בטעות' ולחלק מהגברים שסובלים מתפקוד מיני לקוי.
דברים שכדאי לדעת:
· חלק מהאנשים מתקשים בכיווץ של השרירים הנכונים בעת ביצוע התרגיל ולמרות תחושת כיווץ סובייקטיבית הם למעשה מבצעים פעולת הרפיה.
· התרגיל עומד כשלעצמו כמו שמחקרים רבים הראו בהקשר של טיפול בדליפות שתן ועוזר גם לבדו. אולם ההתקדמות רק איתו , וביצוע שלו שתי פעמים ביום, כמו שהדגימו מחקרים היא איטית יותר ויכולה לקחת בין מספר שבועות עד 3 חודשים. לכן תמיד מומלץ לשלב איתו תרגילים נוספים בתרגול שרירי רצפת אגן כמו תרגיל דחיקת שולחן ותרגיל הר'צרץ ולשלב לפעמים צמחי מרפא ייעודיים בשביל להביא לאפקטביות מירבית ולזירוז של התהליך
· לאנשים עם שלפוחית רגיזה ולסובלים מתכיפות במתן שתן (לא דליפה!) חיזוק של הסוגרים הפנימיים לבדו לא יעזור להם. כיוון שזהו השריר הסופי בדרכי השתן ויש צורך לעבוד במקביל גם על חיזוק של שריר כיס שלפוחית השתן עצמה והגדלת סיבולת שלפוחית השתן לעמוד בפני גירויים. במקרים אלו יש לבצע אימון ייעודי לחיזוק שלפוחית השתן בסרטון נפרד שאוציא בהמשך ולשקול גם נקיטת צעדים תזונתיים נוספים חיוניים.
· יש להיזהר מיישום של תרגיל לחיזוק הסוגרים הפנימיים כאשר ידוע לנו שיש בהם כבר מתח שרירי גבוה. בין המקרים האלו ישנו מקרה של מתח שרירי מוגבר בנרתיק -כמו וולוודיניה שעלול לגרום לכאבים ביחסים- או מצב אחר שכיח אצל גברים ונשים של טחורים בו כבר יש טחורים פעילים בפי הטבעת מאחור.
· חלק מהשרירים באותו אזור הם שרירים אוטונומיים, שרירים חלקים, מה שאומר שאין לנו יכולת להפעיל אותם באופן יזום. כמו כן, לעיתים , גם אם לא ברוב המקרים, ישנו ליקוי שלא נובע מחולשה שרירית אלא מפגיעה בעצבים שמעצבבים את השרירים של אותם סוגרים, ובמקרים אלו לתרגול יהיה השפעה מועטה יותר וסיכויי הצלחה נמוכים ולכן חשוב להכיר את המיגבלות האלו, ולפנות לפיזיוטרפיסט במידת הצורך או להוסיף צמחי מרפא ספציפיים שמאפשרים כיווץ מסווים למרות הליקוי בשביל להעלות את סיכויי ההצלחה.

תרגיל דחיקת שולחן
עבודה על 'שריר הסותם הפנימי' , שריר קטן אבל חשוב מאוד בתפקוד של רצפת האגן שעוזר בייצוב האגן וגם חשוב במניעת צניחת איברים. לעבודה עליו יש תפקיד מאוד חשוב גם במקרים של דליפות שתן ובריחות גזים וצואה. 

תרגיל הכנסת בטן בנשיפה
מטרת התרגיל היא לחזק את שריר הרחב הבטני. שריר הרחב הבטני הוא שריר מרכזי מאוד, שמתחיל בצד הבטן ומתפרס כיריעה רחבה עד לצידו השני של הבטן ואחראי על איסוף של איברי הבטן – פנימה. אפשר להתייחס אל שריר זה כמו אל מחוך שמחובר כל הדרך אל עמוד השדרה מאחור, וככה להבין את המרכזיות שלו בייצוב של הגוף כולו וגם את החשיבות שבעבודה עליו וגם את הקשר לו למערכת הנשימה.
לשריר יש תפקיד מרכזי בהכנסת הבטן פנימה ולכן ברור שילווה אותנו בכל תהליך בו נרצה להתמודד עם בטן שבולטת החוצה וגם עם שיקום לאחר ניתוח קיסרי ולאחר לידה.

תרגיל כפיפות אגן בגלגול לאחור
מטרת התרגיל היא לחזק את הסיבים התחתונים של חגורת הבטן בשביל שיוכלו למשוך בצורה נכונה את קדמת האגן, דבר שיעזור לנו גם להכניס את הבטן הבולטת, פנימה, וגם יעזור לנו לבטל את השקע המוגזם שמאחורי הגב.
התרגיל עוזר גם למצבים בהם יש תחושת שריפה בחלק הפנימי של הירך בפתולוגיה שנקראת מרלגיה פרסטטיקה (Meralgia paresthetica) כתוצאה מלכידה של עצבים וכלי דם שנדחסים מתחת לרצועת המיפשעה והתרגיל יכול להקל על הדחיסה שמופעלת על העצב בזכות חיבור של השריר למטה אל רצועת המיפשעה ומשיכתה כלפי מעלה. לשריר הזה ניתן לצרף חבישת ספורטאים בטייפ קנזיו לצורך סיוע בתנועה.

תרגילי כפיפות בטן
בתרגילי כפיפות הבטן הקדמיות עובדים בעיקר על שריר הישר הבטני ובכפיפות הבטן הצידיות עובדים על שרירי הבטן האלכסוניים השטחיים והפנימיים.
חיזוק של שרירי הבטן יכול לעזור לנו בשמירה על שיווי משקל, בתיקון ליקוי יציבה של שקע גבי מוגזם וגם בהכנסתה של בטן שבולטת החוצה – חזרה פנימה, משהו שמטריד הרבה מאוד אנשים. חשוב לדעת שלפעמים הבטן הבולטת היא תוצאה של שרירי בטן רפויים ולא תוצאה של דיאטה כושלת ולכן עבודה על ההיבט הזה של חיזוק שרירי הבטן יחד עם רצפת אגן, בהחלט יכול לעזור .

לחצו לצפייה בסדרה

הכנתי עבורכם בעמוד נפרד סדרת סרטונים בה אני מדגים בצורה מפורטת תרגילים לחיזוק רצפת האגן וחיזוק שרירי הבטן (כנסו לצפייה בסדרת הסרטונים לחיזוק רצפת אגן). סדרת הסרטונים הנלווית עוזרת להפוך את המאמר ליישומי ולהנגיש עבורכם גם את התרגול בפועל לביצוע ביתי. אני ממליץ לכולכם לצפות בסדרה ולשתף אותה עם מכרים שאתם חושבים שיוכלו להפיק ממנה גם תועלת.

אם המאמר עזר לכם, לחצו על כפתור השיתוף בפייסבוק או בוואטסאפ ונוכל יחד לעזור ליותר אנשים

לשיתוף
לשיתוף

מקווה שהפקתם מן המאמר את המירב !

רוצים לקחת את הבריאות שלכם שלב אחד קדימה ולקבל ייעוץ המותאם אישית למצבכם הבריאותי גם בהמשך?


מוזמנים לשלוח הודעה או ליצור איתי קשר לשיחה טלפונית ונבדוק יחד התאמה לצורך תחילת טיפול

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר

מאמרים נוספים באותו נושא

מאמרים נוספים בנושא
עיסוי רקמות עמוקות לזוקפי הגב ולשרירים בין חולייתיים בעמוד השדרה
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי - טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי
מה זה 'עיסוי רקמות עמוקות' ? מאמר שעושה סדר בבלגן

עיסוי רקמות עמוק הינו קטגוריה עצמאית ומיוחדת בתוך התחום הרחב של העיסוי הרפואי ודרושה לו הכשרה מיוחדת. העיסוי מכוון לרקמות-השריר העמוקות ומטרתו להשיג שחרור עמוק וכן לתרום ב…

קראו עוד »
תכנים מרחבי האתר

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים בטופס בדף
צור קשר

כלי נגישות
חייגושאלות/טיפול? כתבו לי