צירים מדומים בהריון – מה ניתן לעשות בכדי להקל?

לשיתוף בוואטסאפ
לשיתוף בפייסבוק
לשיתוף
לשיתוף
Picture of יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי

למצוא את הבעיה. להבין את הפתרון.

לכל הבלוגים

הרשמה לערוץ

לתרגילים חדשים ועדכונים

מטרת המאמר הינה לתת לכם הבנה כללית מהם 'צירים מדומים' המתרחשים בהריון ומימה הם נגרמים.

במאמר תקבלו טיפים אילו צעדים פשוטים תוכלו לבצע בעצמכם בכדי להקל על חוסר הנעימות הנגרמת על ידן וגם להפחית מתדירותן.

מטרת המאמר איננה להסביר בפרוטרוט את ההבדלים שבין סוגי הצירים או לתת לכם כלים לאבחן אותם.

רוצים לדלג ישר לטיפים עצמם?
לחצו כאן

ועוד דבר! צירפתי בסוף גם טיפים להתמודדות עם כאבי סימפיזיולוזיס
לחצו כאן (כאבים בקדמת המפשעה שאופיניים אף הם להריון ומגיעים באותה תקופת זמן של הריון מתקדם). סוגיה זו אינה קשורה במישרין ל'צירים מדומים' על אף שהיא מגיע באותו פרק הזמן של הריון מתקדם ולעיתים סובלים משתי הבעיות במקביל. בעתיד אני מקווה להקדיש לנושא זה מאמר נפרד בבלוג אז שווה לעקוב אך בינתיים אתן 9 טיפים גם לנושא הזה שניתן כבר עכשיו ליישם שיוכלו לעזור לכם רבות ומומלץ לשתף אותם למי שזקוקה להם.

צירים מדומים - צירי ברקסטון היקס Braxton Hicks Contractions

תוכן עניינים

מה הם צירים מדומים?

צירים מדומים הינו תהליך טבעי של התכווצויות-רחם המתחילות למעשה אצל כל הנשים ההרות כבר מהשבוע ה 6 להריון.
עם זאת, האישה נעשית מודעת להתכווצויות אלו בדרך כלל רק מהטרימסטר השני כאשר התכווצויות אלו נוכחים בעיקר בטרימסטר השלישי.
מדובר בהתכווצויות-רחם שקורות לאורך חודשי ההיריון והם אינן קשורות ללידה או לצירי לידה וזאת על אף שנשים לעיתים מתבלבלות ביניהם (במיוחד כשהן מתעצמות לקראת סוף ההריון) עד לכדי מצב שפונים לבית חולים בעקבות מה שמתברר לבסוף כ'אזעקת שווא'.

באיזו צורה התכווצויות אלו מופיעות?
למה הן דומות?

צירים מדומים (נקראים גם בשם צירי ברקסטון היקס Braxton Hicks Contractions, וכ false labor pains) מופיעים כסדרה קצרה של התכווצויות והרפיות.
הצירים מדומים מופיעים בצורה לא סדורה ולא רציפה וזאת בשונה מצירים אמיתיים. צירים מדומים אלו אינם גורמים להרחבה של צוואר הרחם או לכל דבר אחר שקשור ללידה עצמה שיכול לקדם אותה.

מבחינת התחושה הגופנית, מדובר באופי התכווצות שמזכיר מעט כאבי מחזור מתונים מבחינת החוזקה שלהם. בזאת (לצד מיגוון נקודות שוני נוספות שלא מופיעות במאמר זה) הם ניבדלים בכאבם מצירים אמיתיים.

מה שחשוב לדעת הוא, שצירים מדומים במהלך ההיריון הינו מהלך טבעי ותקין שמתרחש אצל כל הנשים במהלך ההריונות.
פשוט לעיתים הוא מורגש יותר ולעיתים מורגש פחות ואין בזה חוקיות ברורה.

שנייה, אבל למה התכווצויות אלו מתרחשות בכלל?

ו… האם ל'צירים המדומים יש תפקיד בהריון?

למעשה, תפקידם של התכווצויות אלו מוסברים בשתי אופנים משלימים:

1. 'אימון' של שרירי הרחם לאורך כל ההיריון, לקראת הלידה שתבוא בסוף 9 החודשים (סוג של 'הכנה ללידה', מעין "סימולציה" לשרירי הרחם שיהיו בעלי יכולת כיווץ והרפיה יעילים בשעת הלידה שתגיע בשעה טובה בסוף ההיריון).

2. כיווץ שרירי רחם מעניק זרימת דם נוספת לשליה, דבר המעניק 'בוסט' של דם עשיר בחמצן, אל העובר, ויש מקרים בהם הוא נזקק לאותו 'בוסט' יותר מהרגיל (אותם טריגרים שיצוינו בהמשך, מטבע הדברים מורידים את זרימת הדם ואת כמות החמצן לאזור ולכן ההתכווצויות באות על מנת לאזן בצורה טבעית וחלקה את מה שהוחסר ומה שדרוש לעובר).

אגב, בנוגע לאותם 'טריגרים' שהוזכרו, ישנם 'טריגרים' שמעוררים את אותם צירים-מדומים יותר מן הרגיל.

הטריגרים שמעוררים אותם הם:

• רמת פעילות מאוד גבוה (מאמץ גופני , עמידה מאומצת במנח מסוים, פעילות גופנית )
• שלפוחית שתן שמליאה
• בסמוך לקיום יחסי מין
• מצב של התייבשות קלה מחוסר שתיית מים מספקת

רעיונות להקלת כאב מצירים-מדומים:

• שינוי ברמת הפעילות (אם הכאבים החלו בעת פעילות מאומצת, אז לשכב לנוח במאוזן לכמה דקות).
• שתיית מים מרובה (מדובר גם כצעד מניעתי, כיוון שהתייבשות קלה – ראו בהסבר מקודם לאותו מנגנון – מקדמת צירים מדומים)
• הליכה רגועה (בעיקר אם צירים אלו החלו בעת ישיבה ממושכת וחוסר תנועה ממושך)
• שינוי מנח גוף (אם הכאבים החלו בזמן נתון, לנסות לשנות את מנח הגוף לכל מנח אחר ולבדוק אם חל שיפור).
• אם יש שלפוחית מליאה – ללכת להתרוקן (שלפוחית מליאה מקדמת צירים-מדומים)
• צעדים מרגיעים (מוזיקה, אמבטיה חמה, תנומה, קריאת ספר, עיסוי)

חשוב לשים לב ♥

מטרת המאמר הייתה לתת לכם הבנה כללית מהם 'צירים מדומים', מימה הם נגרמים ובעיקר לתת לכם רעיונות אילו צעדים ניתן לבצע בכדי להפחית את הכאבים.
מטרת המאמר איננה להסביר בפרוטרוט את ההבדלים שבין סוגי הצירים או לתת לכם כלים כלשהם לאבחן אותם. מסיבה זו לא ציינתי את כל ההבדלים הרבים הנצרכים לאבחון בין סוגי הצירים (יש עוד רבים ולא נכנסתי לכל זה). אם ברצונכם לבחון איזה סוג כיווץ יש לכם ולברר את מקור הכאב – אנא פנו לאיש מקצוע שיברר זאת יחד איתכם בצורה מסודרת והיעזרו גם בתחושות המוכרות לכן מהריונות קודמים. הפנייה לאיש מקצוע חשובה על מנת לוודא שהכאבים לא נובעים מנסיבות רפואיות אחרות שיכולות להימצא בכל התקופה הרגישה הזו.

כמו כן, גם לאחר שזיהיתם בעזרת איש מקצוע את דפוס ההתכווצויות שבמהלך ההריון שלכן כצירים מדומים וצירים אלו כבר קיימים לאורך תקופה,
ישנם סימנים מובהקים בהם שוב יש ללכת לבדיקת רופא לבירור נוסף על מנת לוודא תקינות ולשלול מצב חדש שהתהווה.
כמו אם:

• הכאב בלתי ניסבל באופן שלא מאפשר לתפקד
• יש דימום או לחילופין נוזלים מרובים שמופרשים מהנרתיק
• יש כיווצים חזקים שנהיים סדירים במרווחים קבועים
• יש שינוי בתזוזת תינוק בבטן והפחתת תנועות שלו בבטן

לסיום, עם מה כדאי לצאת?

חשוב להזכיר שוב שהימצאותן של 'צירים מדומים' הינו תהליך טבעי שמתרחש בכל ההריונות במידה כזו או אחרת. לעיתים הוא מורגש יותר ולעיתים הוא מורגש פחות כאשר כל היריון שונה מחבירו. לאור זאת – ואחרי שההתכווצויות אכן זוהו כ'צירים מדומים' – אין לנסות להשוות זאת להריונות קודמים ולהסיק מסקנות בגלל שוני במופע שלהם.
לכן, אם בהריון הנוכחי יש שינוי בתדירות ההתכווצויות ובעוצמתן לעומת הריונות קודמים, הדבר לא אמור להטריד אתכן יתר על המידה והדבר איננו מעיד על טיב ההריון או על בעיות כלשהן.
כמו כן, כפי שהראינו במאמר זה, על אף שהתכווצויות רחם בהריון הינו דבר טבעי, יש טריגרים שמקדמים את אותם התכווצויות יותר, ויש גם צעדים פשוטים שבידכם לנקוט בכדי להקל את הכאב או את אי הנוחות כאשר התכווצויות אלו כבר מתרחשות.

סימפיזיולוזיס – בונוס – 9 עצות להפחתת כאב מיפרקי מפושט באזור המיפשעות (פיוביס סימפזיס)

עניין זה איננו קשור לכאבי צירים-מדומים בהריון, אך בדרך כלל מצב זה שכיח אף הוא ומגיע באותה התקופה כך שנשים שתיזדקקנה לטיפים להתנהלות עם כאבי צירים-מדומיים יקבלו תועלת רבה גם מהטיפים הבאים שרלוונטיים לסובלות מתופעה אחרת של דלקת במפרק עצמות הפיוביס (עצמות הערווה) במצב הנקרא סימפיזיולוזיס או פיוביס סימפסזיס.
חלק מן העצות הן עצות התנהגותיות ,
אך בסופם אביא גם עצות שקשורות לתרגילים שניתן לבצע בכדי להפחית מקרים של כאבים מסוג זה בהריון על ידי ביצוע תרגילי מנע, ובנוסף ביצוע של תרגילים גם כאשר הכאבים כבר קיימים:

1. לעמוד על שתי רגליים תמיד ולא על רגל אחת (תופעה נפוצה שהרבה אנשים ונשים במהלך היום נשענים על רגל אחת כל פעם במקום לחלק את משקל הגוף באופן שווה על שתי הרגליים בו-זמנית).

2.לא להעביר משקל על רגל אחת (מתי זה כן עלול לקרות? התלבשות במיכנס, יציאה מן הרכב, קימה מכיסא וכו'. אז מה לעשות? להתלבש בישיבה. ביציאה מן הרכב להוציא שתי רגליים ורק אז להתרומם. קימא מכיסא על שתי רגליים ולתמוך עם ידיים)

3.לא לסחוב תיק צד או תינוק (צריכים תיק? בחרו בתיק על הגב עם שתי כתפיות).

4.לעשות הפוגות בעמידה.

5.לא לשכל רגליים אלא לשבת עם רגליים ישרות

6.תשומת לב לתנוחת שינה (שינה – כרית בין ברכיים, אבל גם ברכיים צמודות עליה ולא רחוקות מידי) ותנוחת קימה (ברכיים מקופלות קרובות לגוף. הסתובבות עם שתיהם והנחת שתי כפות רגליים על הקרקע)
7. עלייה של חצי מדרגה (שתי רגליים על מדרגה. כמו שילדים קטנים עולים. ולא רגל לכל מדרגה)

8.ללכת עם הפעלת שרירי ישבן צידיים ולא להישען על האגן (בשביל להצליח לבצע דבר זה , יש צורך בתרגילי חיזוק מקדים לשרירים הרלוונטיים. בעיקר חיזוק לשרירי הגלוטאוס-מדיאוס, אשר יש לי שתי סרטוני חיזוק לשריר הזה בערוץ היוטיוב שלי, אחד כנגד משקל גוף והשני בעזרת שימוש בגומיית כושר . יש לציין שלעיתים כאשר מדובר כבר במצב של כאב מתקדם, תרגילים אלו – כפי שאני נוכח בקליניקה – יכולים להיות מעט קשים ומעוררי כאב עבור הנשים כיוון שהתרגיל זוקק גיוס של שרירים רבים. במקרים כאלו המלצתי להתחיל עם תרגיל דומה לתרגיל השני, כאשר מבצעים את התרגיל בכיווץ סטטי – איזומטרי – שהוא כיווץ בו השרירים יוצרים כוח מבלי להתקצר או להתארך. עושים זאת על ידי התמקמות לצד קיר בשכיבה על הגב, כאשר מנסים להביא את הרגל שצמודה לקיר – ש'תדחוף' את הקיר במאמץ, במשך 5-15 שניות, ולאחר מיכן הרפיה. וביצוע של התרגיל במשך 2-3 סבבים בפעמים מתקדמות יותר). 

9. לחזק את שרירי רצפת האגן את שרירי קיר הבטן אשר בחלקם מתחברים לעצמות עצם הפיוביס (היכן שמתרחשת הדלקת פיוביס סימפזיס עקב תזוזת יתר בחיבור בין שני המפרקים) כך שבמהלך היום כולו האזור יקבל פחות תזוזות וחיכוכים וישאר יציב (לשם כך יש את 'סדרת תרגילי חיזוק לשרירי רצפת אגן', כאשר התרגיל הכי חשוב בנושא זה הוא תרגיל הראשון, תרגיל הריצ'רץ שמומלץ לעשות אותו 3 פעמים במהלך היום, ולעשות אותו גם מיד כשמתחילים להרגיש איזשהו כאב).

אם המאמר עזר לכם, לחצו על כפתור השיתוף בפייסבוק או בוואטסאפ ונוכל יחד לעזור ליותר אנשים

לשיתוף
לשיתוף

מקווה שהפקתם מן המאמר את המירב !

רוצים לקחת את הבריאות שלכם שלב אחד קדימה ולקבל ייעוץ המותאם אישית למצבכם הבריאותי גם בהמשך?


מוזמנים לשלוח הודעה או ליצור איתי קשר לשיחה טלפונית ונבדוק יחד התאמה לצורך תחילת טיפול

מפגשים דרך האונליין עם כל המעטפת שאתם צריכים או מפגשים בקליניקה

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר
מאמרים נוספים באותו נושא
מאמרים נוספים בנושא
תכנים מרחבי האתר

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר
כלי נגישות
חייגושאלות ? כתבו לי