בתחילת הריון? אל תפספסי את זה! בחילות, הקאות וחוסר תיאבון בהריון – המדריך המלא הכי פרקטי עם כל הטיפים שעובדים

לשיתוף בוואטסאפ
לשיתוף בפייסבוק
לשיתוף
לשיתוף
Picture of יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי

למצוא את הבעיה. להבין את הפתרון.

לכל הבלוגים

הרשמה לערוץ

לתרגילים חדשים ועדכונים

ההמלצות והטיפים המעולים לבחילות בהריון שמופיעים במאמר זה, לקוחים כמעט כולם מתוך מחקרים ותיעודים בספרות הרפואית המתפרסמת בכתבי עת מדעיים שונים והמקורות להן מצורפים בסוף המאמר.
חלק אחר מן הטיפים הם טיפים שנאספו בקליניקה מנשים הרות שנתנו את הדגשים שלהן ודיווחו אילו מן הטיפים עבדו יותר עבורן ואילו פחות.

אתם יכולים בלחיצה על תוכן העניינים שבתחילת המאמר לדלג מיד לחלק הפרקטי של העצות המעשיות לפתרון בחילות בהריון (זוהי גם מטרתו העיקרית של דף זה, לתת המון כלים פרקטיים שבאמת עובדים),
אולם אני ממליץ לכם להשקיע עוד כמה דקות בקריאה כאן על הרקע לבחילות בתחילת ההיריון וההסבר הפיזיולוגי העומד מאחוריהן לצד הזמנים בהן הן מופיעים. הדבר יעזור לכם ביישום נכון יותר של הטיפים עצמם, לצד הבנה אמיתית של הרציונל העומד בבסיסן.

אישה בתחילת הריון שסובלת מבחילות בוקר והקאות

תוכן עניינים

מבוא

תקופת הבחילות והקאות בתחילת היריון הינה תקופה בהחלט מאתגרת  והופעתן של אלו עלולה להלחיץ חלק מן הנשים ולהתיש אותן כבר בתחילת ההיריון, כשהן צריכות בפעם הראשונה להתמודד לא רק עם ההיריון המבורך עצמו, אלא גם עם 'תופעות הלוואי' של ההיריון שמתחילות כבר בטרימסטר הראשון. 
(כידוע, כל טרימסטר עם 'תופעות הלוואי' האופייניות לו.
בטרימסטר הראשון בנוסף לבחילות יש גם פגיעות גדולה יותר לדלקות שתן חוזרות לצד דרכים להתגונן מפניהם.
בטרימסטר השני יש את כאבי הגב והאגן בהליכה ובשכיבה שהולכים ומתגברים בטרימסטר שלישי ומטופלים בעזרת חבישות בקליניקה ודרך 
תרגילי רצפת אגן שחלק מהם גם מופיעים באתר. יש גם את כאבי עצם הזנב, כאבי 'רצועה עגולה' וכאבי צירים מדומים "צירי ברקסטון היקס" המשתפרים דרך שמירה על שימוש ביציבה נכונה עם דגשים באורח חיים.
יש את כאבי הסיאטיקה המקרינים מן הגב לרגליים ונפתרים בחלקם דרך תרגילים אחרים והנחיות ממוקדות, יש 'כאבי ברק' מפשעתיים, יש דלקת במפרק עצמות הפיוביס (עצמות הערווה, העצם הבולטת בתחתית הבטן מקדימה) במצב הנקרא סימפיזיולוזיס / פיוביס סימפסזיס עם טיפים להתמודדות ויש לבסוף גם את ה'בולמוסים' הידועים והצרבות המאפיינות את הטרימסטר השלישי ומשתפרות מעט על ידי תכנון נכון של הארוחות ונקיטת צעדים המחזקים את סוגר הקיבה העליון באופן שימנע חזרת תוכן קיבתי כלפי מעלה).

כשמשהו חדש וחריג קורה לנו בגוף, קל יותר להתמודד איתו – הן ברמה המנטלית והן ברמה הפרקטית – אם מבינים מהם הגורמים לו ומקבלים עליו רקע ונתונים נוספים. 

על תרומתו של הידע והיכרות עם תופעה בשביל עזרה בהתמודדות המנטלית איתה אין צורך להכביר במילים, אולם גם מהבחינה הפרקטית בדרך כלל אפשר לצאת נישכר מהבנה של הנושא איתו מתמודדים.

הדבר בדרך כלל מאפשר לנו להבין באופן רציונלי מה עומד מאחורי אותם עצות ולדייק אפילו את השימוש בטיפים שחלקכם כבר מכירות (אל תדאגו, יש כאן גם כמות לא מבוטלת של עצות שיהיו מן הסתם חדשות עבורכן).

אפשר כך להבין מתי נכון להשתמש בטיפים מסוימים ומתי דווקא נכון להשתמש באחרים, אילו צעדים יתנו לנו את התועלת המרובה מכולן וכן על זה הדרך.

בחילות בהיריון – האם זה קורה לכולן?

בחילות (עם הקאות או בלי) בשבועות הראשונים להריון הם דבר נפוץ מאוד בהריון המתרחש כמעט ל 90 אחוזים מן הנשים ההרות, עד שיש כאלו שמחשיבים אותם כחלק מהתופעה הפיזיולוגית הרגילה של הריון.

בחילות מעידות על תקינות ההיריון?

ישנם נשים שחוששות לתקינות העובר כאשר הן מתחילות לחוות בחילות והקאות.
חשש כגון זה מתעורר אצלן במיוחד כאשר תופעת הבחילות אצלן היא ברמה מוגברת יותר ביחס לנשים הרות אחרות שהן מכירות. כתוצאה מ'השוואה' יחסית זו, הן עלולות להילחץ יתר על המידה ולחשוש שאולי דבר מה בהיריון 'לא בסדר' אצלן.

לאור זאת חשוב לדעת שמחקרים מראים שלמרות אי הנוחות הרבה שכרוכה בתופעת הבחילות בתחילת ההיריון – הדבר כלל לא מעיד על תקינותו של ההיריון או על שלום העובר ופוטנציאל להפלה.

לא רק זאת אלא שבמקרים רבים ההיפך הוא הנכון!

למרבה ההפתעה, במחקרים מצאו שאצל נשים שהיו להם בחילות ברמות מוגברות בתחילת הריון, היו פחות הפלות מאשר נשים שכלל לא היו להם בחילות בתחילת הריון או מנשים שהיו להם רק בחילות קלות בתחילת ההיריון.

האמת היא שיש בכך גם הרבה מן ההיגיון, כיוון שחלק מהגורמים להופעת הבחילות מיוחס לתהליך היווצרותה של השליה והגברת הפרשת ההורמונים (במיוחד הורמון גונדוטרופין כוריוני אנושי) שמהווה זרז לתהליך זה. 

אך טבעי הוא שסינתזה תקינה ושלימה של שליה המתאפשרת בעקבות הפרשות הורמונים אלו, גם תוביל במקביל להחמרה של תסמיני הבחילות וההקאות שבסך הכל מהווים פועל יוצא לשינויים ההורמונליים ולהיווצרות השליה. זוהי גם ההשערה שעורכי המחקרים הללו מציעים בהסבר לתופעה מפתיעה זו.

כמובן שבמידה שמתקיים מצב של סכנת התייבשות עקב הקאות תכופות וחמורות הגורמות לאיבוד נוזלים משמעותי או סכנה של תת-תזונה והימנעות מוחלטת מאכילה בעקבות בחילות חמורות, יש לפנות לייעוץ רפואי בכדי לקבל טיפול תרופתי מהיר בכדי למנוע סכנה לאישה עצמה.

מה קורה במקביל להופעת הבחילות בטרימסטר הראשון?

כשמחברים בין הופעתן של הבחילות לבין השלבים בהתפתחות העובר והתקדמות שלבי ההיריון, אפשר לקשר בין השניים ולקבל הבנה יותר טובה באשר לאופיין של אותן הבחילות, שמגיעים בהפתעה, ו'נעלמים' מעצמן, לקראת סוף הטרימסטר הראשון כמעט אצל כולן.

הדבר מתרחש לאורך ה:

  • שבועות הראשונים (ב'תקופה האמבריונית' שמהווה את 8 השבועות הראשונים) עם התפתחותה של הביצית המופרית לכדי יצור זעיר המכיל את כל המערכות והאיברים של בן אנוש (רק בקטן עדיין…)
  • ממשיך בתקופת התפתחות מואצת השליה (שתהליך יצירתה מושלם בשבוע ה 12 להיריון)
  • וממשיך גם מספר שבועות לאחר מיכן.

תקופה זו של הטרימסטר הראשון מלווה בשינויים פיזיולוגיים ובהגברת הפרשות הורמוני מין שונים בגוף, כגון hCG (גונדוטרופין כוריוני אנושי) ואסטרוגן, כאשר עלייתם החדה של אלו האחרונים, במיוחד הורמון השלייה ותהליך הסינתזה של השליה, הם חלק מן ההסברים הניתנים לתופעה זו.

מימה נגרמות הבחילות בתחילת ההיריון?

• השינויים ההורמונליים הרבים בתחילת ההיריון משפיעים על קולטנים במוח באופן שיכול לעורר בחילות (ואכן, חלק מן התרופות לבחילות עובדות בדיוק במישור זה של חסימת הקולטנים) וגם להשפיע על מערכת העצבים האוטונומית שעצב הואגוס שמעצבב גם את הקיבה (שם מורגשת הבחילה), מהווה חלק ממנה.

• העלייה בהורמוני המין כגון פרוגסטרון גורמים להאטה בריקון הקיבה ועלולים לפגום בקצב התנועתיות התקין של הקיבה דבר שעלול לקדם בחילות, הקאות וגם חזרה של תוכן קיבתי דרך הסוגר העליון אל כיוון הוושט (האחרון מתרחש יותר בסוף ההיריון, שם גם רמות הפרוגסטרון גבוהות יותר מאשר בתחילת ההיריון, אולם רפיון הסוגר עצמו כבר מתקיים בתחילת ההיריון ומצטרף לליקויים בתנועתיות הקיבה שמאפיינת דווקא את הטרימסטר הראשון).

• עלייה באסטרוגן מעוררת דרך מערכת העצבים רגישות יתר של לריחות וטעמים (מוכר גם מהרגישות אליהן במחזור החודשי אצל נשים) בצורה שיכולה לקדם בחילות (גרעיני העצב התועה, עצב הואגוס, נמצא במוח המוארך, ה'מודולה', והוא מגורה על ידי ריחות וטעמים).

• לשינויים אלו מצטרפים מופעים של נפילות סוכר שמתרחשים גם הם בתחילת ההיריון (במיוחד אצל נשים שנמנעות מאכילה קבועה בעקבות חוסר תיאבון) ותורמים לבחילות,
• וגם הגעה למצבים הקרובים להתייבשות וחוסר מים מינורי שכשלעצמם גורמים להופעתן של בחילות קלות עד חמורות.

• יש גם הסברים הקושרים חוסרים תזונתיים אפשריים להופעתם של הבחילות בתחילת ההיריון, כגון וויטמין B6 ואבץ (בעקבות שימוש מוגבר של הגוף בשלבים הראשונים להריון או הגעה להריון עם חוסרים תזונתיים מסוימים)
• או שינויים הקשורים למערכת החיסון (אנחנו יודעים שבהריון רגישות מערכת החיסון משתנה בצורה משמעותית ויורדת בכדי שגוף האישה המארח לא יזהה את העובר המתארח בגופה – כגורם זר וכ'פולש' וידחה אותו).

זמני הופעת הבחילות

מבחינת זמני ההופעה העיקריים של הבחילות (אם כי הדבר משתנה מאישה לאישה),
תסמיני הבחילות מתחילים ברובן בין השבוע ה 5 לשבוע ה 6 להפריה, מגיעים לשיא בשבוע ה 9, ובדרך כלל מתפוגגים לחלוטין בשבוע ה 16 עד ה 20.

מבחינת משך הזמן של אותם תסמינים, ישנו מחקר שהראה שכ 60 אחוז מכלל הנשים שחוות בחילות בהריון, יפסיקו לחוות אותן כשישה שבועות מזמן התחלת הופעתן של הבחילות אצלן (אפשר לומר שמדובר בנתון די מעודד, תלוי איך מסתכלים על זה..).

ואם הבחילות ממשיכות גם לאחר השבוע ה 20 להריון? 

רק לעיתים נדירות הבחילות ממשיכות גם לאחר השבוע ה 20 להריון. כאשר הדבר מתרחש, יש צורך בבירור מיוחד בכדי לשלול סיבות אחרות שאינן קשורות להריון שיכולות לתת פשר להופעת הבחילות ולטפל בהתאם. 

כמו כן ישנה תופעה הנקראת Hyperemesis gravidarum בה חומרת הבחילות וההקאות הרבות חורגת בצורה קיצונית מקנה המידה הרגיל האופייני להריון בצורה בלתי נסבלת ומסוכנת וגם מבחינת משכה לעיתים גם ממשיכה חודשים רבים אל תוך ההיריון עצמו ודורשת התייחסות רפואית מיוחדת, טיפול תרופתי ומעקב צמוד למניעת התייבשות, תת-תזונה וסכנות אחרות לאישה עצמה (מאמר זה לא עוסק במחלה זו).

ההמלצות הבאות, כמעט כולן מתוך מחקרים ותיעודים בספרות הרפואית המתפרסמת בכתבי עת מדעיים שונים. חלק אחר מן הטיפים הם טיפים שנאספו מנשים הרות שנתנו את הדגשים שלהן ודיווחו אילו מן הטיפים עבדו יותר עבורן ואילו פחות.

ראשית אפרוס בנקודות את העקרונות המובילים, שמשמשים בעיקר כמניעה מוקדמת שיכולה למנוע הופעה חמורה של בחילות בהריון ושיכולים בתכנון מקדים בתחילת היום לקטוע את השרשרת של בחילות שכבר הגיעו.
לאחריהם אביא רשימה של טיפים נקודתיים ומהירים למקרים של בחילות קיימות ובוסף עוד כמה רעיונות לארוחות ביניים מוצעות ורעיונות איך להתגבר על דחייה ממזונות וחוסר תיאבון.

זכרו! ישנם מספר גורמים לבחילות בהריון, ולכן חלק מן העצות יעבדו טוב יותר לסוגי בחילות מסוימים, וחלק אחר מן העצות יעבדו לסוגי בחילות אחרים. מתוך רשימת הטיפים המיידיים (המופיעה לאחר רשימת העקרונות שתבוא ממש מתחת), תצטרכו לנסות בעצמכן ולראות אילו מן העצות הכי יעילות עבור סוג הבחילה הייחודי שאתן חוות – ולאמץ אותן להיריון הנוכחי.  

עקרונות למניעת בחילות

 

להקפיד להכניס דבר מאכל קטן לפה כל שעה-שעתיים,  גם אם אין כלל תיאבון
(להנחיה זו יש שתי סיבות עיקריות שחשוב להבין את הרציונל שלהן בשביל להבין גם את החשיבות שבישומן למרות הקושי:
ראשית, וזה הסיבה היותר מוכרת – שחלוקה של שלושת הארוחות הגדולות אל מספר ארוחות קטנות שמפוזרות על במהלך היום כל שעה שעתיים, מונעות העמסת יתר על הקיבה ומונעות בטן מליאה – דבר שגם ניקשר אל החמרת התסמינים של בחילות והקאות. 
שנית, מכיוון אחר ופחות מוכר לכולם אך הרבה יותר משמעותי – הכנסת דבר מה לפה כל שעה-שעתיים מאוד יעזור במניעת נפילות סוכר שמתרחשות יותר בתכיפות במהלך תקופה זו של ההתפתחות הראשונית של העובר. נשים רבות אינן מודעות לכך שפעמים רבות הבחילות הינם תוצאה של נפילות סוכר מינוריות וניסיון של הגוף לפצות על כך, כך שהבחילות הן לא תמיד תוצאה של שינויים הורמונליים בהכרח.
נפילות סוכר זמניות, 'היפוגליקמיה', גורמות לגוף עוד יותר בחילות בנוסף לבחילות שכבר קיימות באופן תקין בתחילת ההיריון וכך נכנסים למעגל אינסופי של בחילות שקשה לשבור. חוסר תיאבון טבעי שנגרם בעקבות בחילה הקשורה לשינויים הורמונליים – מוביל אל הימנעות מאכילה אשר מובילה לנפילת סוכר שמובילה בתורה להחמרה נוספת של הבחילות).

לא לוותר אף פעם על ארוחת בוקר, למרות הבחילות (זה יכול להיות גם מאכל קטנטן)

לוודא שתיית מים מרובה במהלך כל היום , במיוחד במקרים בהם יש הקאות/שלשולים בהם מאבדים נוזלים רבים (בהריון צריך לשתות 0.3 ליטר נוספים בגלל העלייה בנפח הדם. בכוסות חד פעמיים זה יוצא עוד 4 כוסות וקצת של כוסות נוספים על פני כמות השתייה היומית המומלצת לאישה שאינה הרה. בשביל הפרופורציות – אישה הרה צריכה לשתות 2.2 ליטר ביום שהם 12-13 כוסות חד"פ. התייבשות מעצימה את הבחילות הקיימות שמתרחשות בשלב הזה ומכניסה למעגל שקשה לצאת ממנו ולעיתים היא גם הגורם להם).
טיפ קטן : להצטייד בבקבוק קטן שילווה אותכם במשך היום ולשתות ממנו. לחילופין לקבוע עם עצמכם שכל שעה אתם עושות הפסקת שתייה. כדאי מאוד לפזר את השתייה ולשתות אותה בלגימות קטנות כיוון שצריכה של מים בבת אחת עלולה להעצים את הבחילה, ועלולה גם למלא את הקיבה יתר על המידה במיוחד אם היא כבר מכילה תוכן מוצק כלשהו.

להתחיל את הארוחה עם פחמימה יבישה (למשל – קרקר, טוסט וכדומה) ורק אז כאשר הבחילה שוכחת מעט – להתקדם למזונות האחרים שבארוחה

נשנוש בוקר במיטה – אם יש דפוס של בחילות בוקר מיד כשקמים מן המיטה , אז להצטייד מבעוד מועד בדבר מאכל קטנטן ומיד בבוקר להכניס לפה לפני הקימה מן המיטה (אפשר להצטייד בקרקרים יבשים או חטיף אנרגיה)

 שינוי בהרכב התוספים החדשים הנלקחים בדרך כלל תחילת ההיריון. בתחילת ההיריון נשים מתחילות ליטול בדרך כלל תוספים חדשים שלא נטלו קודם לכן. כך ובלי משים, לעיתים אותם תוספים שייחודיים להיריון ונועדו לשמור על הליך ההיריון התקין – הם אלו שאחראים לאותם תסמיני בחילה וגירוי לקיבה. 
מחקרים מצביעים בצורה חד משמעית שפעמים רבות מרכיב ספציפי בתוך התוספים -כדוגמת הברזל המזוהה והנפוץ יותר כגורם לבחילה- הוא הגורם לבעיה והמעורר של הבחילה או לפחות זה שמחמיר אותה. לפעמים גם עצם נטילתו של הכדור הזה, שמרוכז מאוד באופן שקשה לפירוק בקיבה וגם מכיל כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים – די בו לגרות את הקיבה ולגרום לבחילה בגלל היפר-אוסמולריות.

אז מה עושים בנוגע לזה?!?
ראשית, ניתן לבחור נטילת מולטי-ויטמינים ללא ברזל או תוספי פרנטל שאינם מכילים ברזל.
ניתן גם לשנות את הרגלי הנטילה של הכדור שמעורר אצלינו בחילה – בין אם מדובר בכדור המכיל בברזל ובין אם אינו מכיל ברזל. (מה זה אומר שינוי הרגלי נטילה? לדוגמה – הימנעות מנטילתן על קיבה ריקה, נסו זאת לצד יוגורט או ארוחה קלה. אפשר גם לנסות ליטול לפני השינה במקום נטילה על הבוקר).
למה הכדורים הללו גורמים לבחילות?
מינרל הברזל שהם מכילים במרבית מן המקרים כשלעצמו במקרים רבים מגרה את הקיבה וגורם לבחילות כך שלעיתים הוצאתו מתוך הרכב תוסף הפרנטל מביא לשיפור עצום ומניעת בחילות (במידת הצורך ניתן לקחת אותו בנפרד, דבר שמעורר פחות רגישות כיוון שמתפרק מהר יותר מאשר כאשר הוא בתוך כדור דחוס ומרוכז של פרנטל. ניתן גם לבחור בתצורת ברזל נוחה יותר לעיכול כמו ברזל בתצורה נוזלית שמועבר בצורה מהירה למעיים ולא שוהה מספיק זמן בקיבה בשביל לגרות אותה).
בנוסף, תוספי המולטי-ויטמין המרוכזים לעיתים לא מתפרקים היטב בתוך הקיבה, ובגלל תנועתיות הקיבה המופחתת בתחילת ההיריון – שוהים שם בקיבה במשך זמן רב ומעוררים רגישות ובחילות. סיבה אחרונה – היותם של כדורים אלו מרוכזים ועמוסים במויטמינים ומינרלים, עלולה לגרות את מערכת העיכול ואת הקיבה שמקבלת אותו ראשון. תגובה לרכיב היפר-אוסמולארי.
לסיכום בקשר לכדורים – אם אתן שמות לב שהכדור הוא זה שגורם או מחמיר את תחושות הבחילה לאורך היום, נסו למצוא אסטרטגיות נטילה אחרות (כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בשביל למצוא את הצעד הכי נכון עבורכן, ויתור על הכדורים לחלוטין במרבית המקרים לא אפשרי ולא כדאי לנסות זאת ללא ליווי איש מקצוע. גם בנוגע לשאלה האם ניתן לוותר על מרכיב מינרל הברזל בתוספים – הדבר טעון התאמה לגופו של מקרה ומומלץ לקבל ייעוץ פרטני בנוגע לכך בשביל להבין אם ניתן לוותר עליו או שחובה לחפש דרכים אחרות לקבל אותו).

להימנע ממאכלים עם 'ריח חזק' שיכול לעורר רגישות יתר של מערכת העצבים ולעורר בחילות.

לאכול בארוחות אוכל בעל טעם 'נייטראלי' (לא מטובל מידי, לא מתוק מידי. מזונות חמוצים – יתקבלו בברכה אצל חלק מהנשים).

להעדיף מזונות בתצורת הגשה קרה/טמפרטורת החדר דבר שמוריד את הריח הנידף מהם שמהווה טריגר עצמאי לבחילות (שימוש במזונות שלא מצריכים בישול – דבר שגם מפחית את משך השהייה במטבח וחשיפה למגוון ריחות עזים מן המטבח – או לחילופין בישול של המזונות ולאחר מיכן המתנה למשך זמן מה עד שיתקרר.
רעיונות – כריכים, תבשילים ומרקים שעברו קירור, ירקות ופירות טריים).

להתרחק מאזורים בבית בעלי ריחות חזקים או לנסות לצמצם את משך השהייה בהם כמה שניתן (למשל מטבח)

להעדיף שהייה באוויר הפתוח ובמקומות מאווררים

נטילה מניעתית – תכשיר ג'ינג'ר Ginger בשילוב ויטמין B6 ממש בתחילת ההיריון ובמהלך השבועות הראשונים. ניתן ליטול את התכשיר המשולב או תכשיר של ויטמין B6 לבדו. פירוט אודות התכשיר המשולב, דגשי בטיחות וקישורים לרכישה תמצאו בקטגוריית "תכשירים למניעת בחילות" בהמשך העמוד.
(נטילת תכשיר המכיל ויטמין B6 –  ויטמין הקרוי גם 'פירודקסין' – מהווה צעד מניעתי לכל דבר ונשים שמגיעות להריון עם כמות גבוהה של ויטמין זה בדמם, סובלות הרבה פחות מאשר נשים שלא נטלו תוסף זה לפני ההיריון. ויטמין זה משולב גם בתרופות המרשם הניתנות נגד בחילות שנותנים לנשים עם בחילות חמורות של Hyperemesis gravidarum דבר המעיד על יעילותו הרבה והיותו נחקר רבות בשביל מטרות אלו של בחילות. ויטמין B6 משולב גם במולטי-ויטמינים הניטלים בהריון כך שצריכה מקדימה של מולטי ויטמינים בתקופת הפוריות טרום ההתעברות משפרת את תופעות הלוואי של הבחילות בתחילת ההיריון כפי שמוצג במחקרים. עם זאת כאשר מדובר בבחילה קיימת, כדאי ליטול אותו בנפרד, כך הוא מגיע במינון גבוה יותר ואפקטיבי הרבה יותר. לעיתים גם אין צורך בנטילת כל המולטי-ויטמינים, אם יש התנהלות תזונתית נכונה בפיקוח צמוד, כך שעדיין נשאר לקחת את הוויטמין הזה ככדור בפני עצמו, במידת הצורך באופן נקודתי ולמען מטרות מוגדרות.
ישנו לתוסף הגי'נגר' שיעיל מאוד גם לבדו – ראו פירוט בהמשך ב'תכשירים לבחילות').

להשתדל להרחיק בין צריכת נוזלים כ – 30 דקות לפני ואחרי אכילת אוכל מוצק. הדבר יעזור במניעת עומס יתר על הקיבה ומניעת תחושת מליאות (מליאות של הקיבה מקדמת יותר בחילות).

 לנקוט בצעדים המגבירים את תנועתיות הקיבה בצורה שמקדמת ריקון שלה ומסירת התוכן הקיבתי הלאה לתחנות הבאות במערכת העיכול (חלק מן הטיפים בהמשך נשענים על נקודה זו, בהן הגי'נג'ר שבין שלל המנגנונים בהן עובד במניעת בחילות נמצא גם שיפור התנועתיות של הקיבה, צריכת לימון ונשימות סרעפתיות שמקדמות את תנועתיות הקיבה ומקדמות ריקון שלה).

טריקים כאן ועכשיו! אוסף טריקים להפגת בחילות

לכל אישה יש את ה'טריקים' שיותר פועלים עליה, מאוד תלוי בסוג הבחילה שחווה. נסו חלק מהם ואמצו את אלו שפועלים הכי טוב עבורכן:

• שתיית חצי לימון סחוט בכוס מים (עובד מדהים! כמובן לא לכולן. ניתן ליישם גם בין הארוחות וגם בתחילת כל ארוחה. מספר פעמים במהלך היום. נשמע מוזר? תנו לזה צ'אנס כי זה יכול להיות הגיים-צ'יינג'ר אצלכן)
אם עושים זאת באופן קבוע יש לשתות בקשית על מנת שלא לפגוע בציפוי השן.

• קוביות קרח בפה (מעולה!)

•שתיית מים קרים בלגימות קטנות

• קרטיבים וארטיקים (ארטיק לימון – יתרון)

• קרקר יבש/פרכית אורז

• להתחיל את הארוחה עם פחמימה יבישה ורק אז כאשר הבחילה שוכחת מעט – להתקדם למזונות האחרים שבארוחה

• לשתות חליטות תה עם עלי נענע/מנטה/שומר

• לשתות לימונדה קרה

• אכילת בננה

• הרחת שמן אתרי לימון (לדלל שמן אתרי, 2 טיפות בכפית שמן נייטראלי כמו שמן שקדים, או לשים בין 4-8 טיפות בדיפיוזר/מבער עם מים המדיף את הריח בחלל אוויר החדר). ניתן לרכוש את השמן האתרי בכל חנות טבע.

• לבצע נשימות סרעפתיות (שאיפה איטית דרך האף למשך 4 שניות והוצאה איטית דרך האף למשך 2 דקות. להקפיד שהשקעים בין חזה לאגן מתרחבים בעת השאיפה). ניתן להניח יד אחת על הבטן ויד אחת על החזה, לכוון את הנשימה באופן שהיד המונחת על גבי הבטן תעלה בכל שאיפת אוויר פנימה. (בערוץ ה YouTube שלי תוכלו למצוא הדגמות לסוגי הנשימה השונים ותרגילים מתאימים לכך).

תכשירים למניעת בחילות

הכי אפקטיבי – תכשירים המשלבים בתוכם תמצית ג'ינג'ר וויטמין B6.
הינה מוצר מעולה לדוגמה של חברת סופרהרב (כאן וכאן).
עדיפות לכדורים של החברות הידועות – סופרהרב, סולגאר, אלטמן.
 לשלב נטילה מפוזרת לאורך היום , עדיפות בסמוך לארוחות (ניתן להשיג בקלות בבתי מרקחת וחנויות טבע).
הכי מומלץ וחזק זה בכדורים אבל הם מגיעים במגוון תצורות לפי העדפה – נוזל, כדורי מציצה, גומי, כדורים. 
♥ מבחינת בטיחות שימוש אין לעבור בצריכה את הכמות של 2 גרם אבקת ג'ינג'ר ליום במוצרים שאתם רוכשים. במקרה ומדובר בתמצית-גי'נגר מרוכזת אין לצרוך מינון מעל 500 מ"ג ללא פיקוח. בנוגע לויטמין B6 במוצרים שאתם רוכשים אין לעבור את המינון של 150 מ"ג ליום ללא השגחה של איש מקצוע. עדיפות לויטמין בי 6 בצורתו הפעילה P5P/PLP.
♥ אם הינכם נוטלים תרופות או עם מחלות רקע יש לוודא שלא מתקיימת אינטרקציה מסוכנת ביניהם
♥ יש מוצר מעולה וזול של חברת סופרהרב (כאן וכאן) שמכיל מינונים טובים של גי'נגר ואת ויטמין B6 בצורתו הפעילה P5P/PLP.

כדורי HCL (חומצה הידרוכולית) שמכילים את רכיבי החומצה שמופרשת אצל אדם בריא בקיבה. מדובר בתכשירים שמשמשים מלהגביר את חומציות הקיבה ועוזרים בפירוק המזון המגיע לקיבה שיכול לעזור במצבים מסויימים בטרימסטר ראשון ומאוד עוזרים בטרימסטר שלישי (עוזרים לאוכל להתפרק מהר יותר בקיבה ולעבור הלאה למעיים במקום לגרום לצרבות, 'להיתקע' למעלה בקיבה ולגרום לתחושת בחילה ומועקה בחזה).
לוקחים את הכדורים ממש בתחילת הארוחה.
⇐ בארץ ניתן להשיג את המוצר של חברת סולגאר (לא תמיד נמצא במלאי) או להזמין מחו"ל בזול דרך אייהרב (חיפשתי לכם את המוצרים באייהרב ובחרתי את המוצלחים ביותר. מצורף קישור לרכישה של חברת NOW , של חברת Solary ושל חברת Enzimedica. המוצר של חברת NOW זול ואיכותי ביותר אולם לפעמים הוא לא נמצא במלאי ולכן הקישורים לשתי החברות האחרות שגם הן מאוד טובות.
♥ לכל חברת תוספים יש כדור שמכיל מינון שונה. צריך להגיע סה"כ קרוב ל 1400 מ"ג בנטילה אחת. בארוחות גדולות אפשר להגיע עד 2800 מ"ג במקרה הצורך, במקרים כאלו ליטול חצי בתחילת הארוחה ואת החצי השני באמצעיתה.

רעיונות איך להתגבר על דחייה מאוכל ורגישות לריחות

להעדיף מאכלים בעלי ריח נייטראלי

לא לתבל את המזון בהרבה תבלינים (אפשר גם להוציא מנה לעצמך מתוך הסיר לפני שאת מתבלת את הסיר עבור שאר המשפחה)

לצרוך מזונות קרים או בתצורה קרה לאחר קירורם (כשאוכל חם הוא משחרר לאוויר יותר רכיבים מפיצי ריח וגם טעמו מורגש בצורה חזקה יותר)

לחזור למאכלי ילדות שפעם אהבת ולנוסת לצרוך אותם (בצורה מפתיעה לפעמים דווקא למזונות אלו יש פחות דחייה במהלך תקופת ההריון)

להתרחק מאזור המטבח ומריחות האוכל בעת הכנתם

להעדיף אכילה באוויר הפתוח או במקום מאוד מאוורר

"להחביא" ולהטמין רכיבי תזונה בתוך מאכלים אהובים (אפשר להוסיף בתוך שייק, לשלב בתוך דייסה/גרנולה, להוסיף תוסף אבקת חלבון לתוך הנ"ל, לשלב כמה מזונות יחד בתוך תבשיל או מרק)

• לפתור את הבחילות הכלליות ולוודא שהקיבה 'ריקה' ולא מליאה ברכיבים מארוחה קודמת (דרך הפרקים בעמוד זה שעוסקים בכך)

עקרונות למניעת צרבות ואוכל שתקוע בקיבה לאחר ארוחה

לסובלות מצרבות ותחושות של אוכל ש'תקוע' ויושב בקיבה – לחלק את הארוחות למספר ארוחות קטנות במהלך היום (6 ארוחות קטנות במקום 3 ארוחות עיקריות גדולות) כך שבכל ארוחה תוכנס כמות קטנה יחסית של אוכל לקיבה.

להגביר צריכה של מזונות חמוצים שיעזרו לעיכול בקיבה. (גם פה, כדאי לנסות לסחוט חצי לימון אל כוס מים ולשתות עם הארוחה. לראות אם מועיל לכן. זה תלוי בסוג הצרבת, אך לפעמים לימון דווקא פותר צרבת, למרות שהוא חומצי. הסברתי את הרציונל לכך במאמר אחר).

לנסות לשכב לפרקים על צד שמאל (באמצע היום לכמה דקות וגם בשינה) לעזור בכך לקיבה בעיכול המזון (זה נכון גם במהלך שנת הלילה עצמו לישון על צד שמאל ולהעדיפו על פני צד ימין בהקשר של צרבות ותקיעות בקיבה)

להימנע ממזונות מטוגנים מאוד, ממזונות שמכילים כמות גבוהה של שומן או בשר בקר. מזונות אלו 'ישבו' בקיבה המון זמן עד שיגרמו לקיבה לנסות להוציא אותם מהכיוון בכיוון ההפוך..
(אפשר בתחום החלבונים לבחור בחלבונים קלים לעיכול כמו ביצים, גבינות רכות, דג מושט-אמנון, טופו, עוף מבושל היטב)

ללעוס היטב את המזון עד שנהיה במירקם נוזלי ורק אז לבלוע.

להימנע ממשקאות מוגזים (גם סודה).

מים בארוחה – לא להגזים בצריכת מים תוך כדי הארוחה אך מצד שני כן להקפיד לשתות מעט מים במהלכה (בערך חצי כוס)

רעיונות לארוחות ביניים ונשנושים בין ארוחות בתקופת ההיריון

נתחיל ברעיונות לנשנושים מהירים ונסיים בהצעות לארוחות ביניים רציניות יותר

• קרקרים פשוטים, לחמית
• בייגלה
• פירות יבשים (צימוקים, משמשים, תמרים, חמוציות)
• בננות (מעולות עבור רוב הנשים)
• פירות טריים (תפוחים, ענבים, מלון, אבטיח, אפרסק)
• חטיפי אנרגיה/גרנולה
• יוגורט
• חופן אגוזי מלך עם קוביות לצד קוביות שוקולד מריר
• שייק פירות (כנסו לכאן לקבלו רעיונות לשיקיים)
• פרכיות אורז לצד ממרח אבוקדו/טחינה/גבינה/חילבה. (לחצו למתכונים להכנת ממרח חילבה, לממרח טופו , ולממרח טחינה-קישואים מטריף).
• פרוסת לחם עם ממרחים קלים (ראו לעיל)
• נשנוש אדממה + אדממה בטחינה (לחצו למתכון)
• צנימים עם מעט חמאה
• אבוקדו
• תערובת זרעים/פיצוחים של אגוזי מלך, פקאנים, שקדים, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, חמוציות (עדיף לא קלויים וללא תוספת חומרים)
דייסת שיבולת שועל (מתכון) בשילוב פירות חתוכים, חתיכות תמר להמתקה, שברי אגוזים ותבלין קינמון (או לנסות את המתכון הזה למוזלי).
גרנולה בהכנה ביתית או קנויה
• תערובת קטניות מונבטות (אפשר לאחסן כמות במקפיא ו'לשלוף' בעת הצורך)
• קורנפלקס או דגני בוקר כמו צ'יריוס (ללא תוספת סוכר)
• טוסטים עם תכולה מינימאלית (מעט קטשופ או מעט גבינה צהובה)
• מרקים ביתיים (קבלו אחד נחמד) או מרקים בשקית (מומלץ להכין גם מרק עוף בבישול ארוך, לשמור את הנוזלים העשירים במינרלים ומלחים ולשתות מהם במהלך השבוע)
• גלידות אהובות (כן! אם את לא מצליחה להכניס בתקופה הזו כלום לפה וזה הדבר היחיד שעושה לך את זה, זה גם חשוב, העיקר לאכול)

רעיונות להגברת קלוריות גם בתקופת הבחילות (למתקשות לעלות במשקל)

(רשימה זו בהמשך כוונתה לספק רעיונות למזונות שיוכלו לעזור לאישה לעלות במשקל ולהתמודד עם הבעיה של חוסר אכילה בחודשי ההיריון הראשונים.
הרשימה הזו מיועדת עבור אלו שבגלל חוסר התיאבון מגבילות את אכילתן וחוששות מגירעון קלורי.
מיועד עבור אלו שחוששות מפני עליית משקל לא מספקת העלולה לפגום בהריון התקין ורוצות לקבל רעיונות אילו מזונות עתירי אנרגיה 'יצליחו' לדחוף ולאכול ביתר קלות)
• שייקים עתירי קלוריות (לא לחפש את הפירות הדיאטטיים, אפשר גם לפזר בתוכו דברים 'פחות בריאים' כמו עוגיות 'אוריאו' )
• תערובת פירות יבשים
• תערובת אגוזים , זרעים ופיצוחים (לא קלויים)
• למצוא מאכלי ילדות ש'עושה לכם את זה'
• לא לפחד להכניס גם מאכלים 'פחות בריאים' עם סוכר או מאכלים משמינים שאתם אוהבים. זה לתקופה קצרה וישנה חשיבות עליונה לאכילה מספקת בתקופה זו.

מקורות מידע וספרות מחקרית

 

Matthews, A., Haas, D. M., O'Mathúna, D. P., & Dowswell, T. (2015). Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. The Cochrane database of systematic reviews, 2015(9), CD007575

Hinkle, S. N., Mumford, S. L., Grantz, K. L., Silver, R. M., Mitchell, E. M., Sjaarda, L. A., Radin, R. G., Perkins, N. J., Galai, N., & Schisterman, E. F. (2016). Association of Nausea and Vomiting During Pregnancy With Pregnancy Loss: A Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. JAMA internal medicine, 176(11), 1621–1627.

Brzana, R. J., & Koch, K. L. (1997). Gastroesophageal reflux disease presenting with intractable nausea. Annals of internal medicine, 126(9), 704–707.


Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada (SOGC): Clinical practice guideline for the management of nausea and vomiting of pregnancy (2016)

Kimura, M., Amino, N., Tamaki, H., Ito, E., Mitsuda, N., Miyai, K., & Tanizawa, O. (1993). Gestational thyrotoxicosis and hyperemesis gravidarum: possible role of hCG with higher stimulating activity. Clinical endocrinology, 38(4), 345–350.

Niebyl, J. R., & Goodwin, T. M. (2002). Overview of nausea and vomiting of pregnancy with an emphasis on vitamins and ginger. American journal of obstetrics and gynecology, 186(5 Suppl Understanding), S253–S255

Viljoen, E., Visser, J., Koen, N., & Musekiwa, A. (2014). A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutrition journal, 13, 20

Gill, S. K., Maltepe, C., & Koren, G. (2009). The effectiveness of discontinuing iron-containing prenatal multivitamins on reducing the severity of nausea and vomiting of pregnancy. Journal of obstetrics and gynaecology : the journal of the Institute of Obstetrics and Gynaecology, 29(1), 13–16.

Heinrichs L. (2002). Linking olfaction with nausea and vomiting of pregnancy, recurrent abortion, hyperemesis gravidarum, and migraine headache. American journal of obstetrics and gynecology, 186(5 Suppl Understanding), S215–S219

Bischoff, S. C., & Renzer, C. (2006). Nausea and nutrition. Autonomic neuroscience : basic & clinical, 129(1-2), 22–27.

אם המאמר עזר לכם, לחצו על כפתור השיתוף בפייסבוק או בוואטסאפ ונוכל יחד לעזור ליותר אנשים

לשיתוף
לשיתוף

מקווה שהפקתם מן המאמר את המירב !

רוצים לקחת את הבריאות שלכם שלב אחד קדימה ולקבל ייעוץ המותאם אישית למצבכם הבריאותי גם בהמשך?


מוזמנים לשלוח הודעה או ליצור איתי קשר לשיחה טלפונית ונבדוק יחד התאמה לצורך תחילת טיפול

מפגשים דרך האונליין עם כל המעטפת שאתם צריכים או מפגשים בקליניקה

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר
מאמרים נוספים באותו נושא
מאמרים נוספים בנושא
תכנים מרחבי האתר

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר
כלי נגישות
חייגושאלות ? כתבו לי