קנדידה – אמת או חלום? כאבי בטן, עייפות, ערפול – זה הוא?

לשיתוף בוואטסאפ
לשיתוף בפייסבוק
לשיתוף
לשיתוף
Picture of יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי

למצוא את הבעיה. להבין את הפתרון.

לכל הבלוגים

הרשמה לערוץ

לתרגילים חדשים ועדכונים

תוכן עניינים

מה זה "קנדידה" ?

קנדידה הינה פטריית שמר ממשפחת הפטריות הרחבה מממלכת הצומח, ואיננה חיידק.

comic style question mark speech bubble background

האם קנדידה זה מסוכן

בשביל לענות על זה יש כמה דברים שקודם כל צריך להבין על פטריית השמר הנקראת 'קנדידה'

  •  קנדידה נמצאת באופן טבעי במערכת העיכול אצל כ-50 אחוז מאוכלוסיית העולם, ונמצאת בווגינה אצל כ-25 אחוז מהנשים ואיננה גורמת נזק.
  • קנדידה מהווה בעיה אך ורק כאשר מופר האיזון הטבעי של כלל הרכיבים במערכת העיכול (מיקרוביום) כאשר היא משגשגת ומתרבה על חשבון אוכלוסיית חיידקי המעי האחרים.

למעשה, ישנם מחקרים הטוענים שהימצאות פטריית הקנדידה במינונים נכונים דווקא יכולה לעזור במניעת שגשוג של חיידקים אלימים העלולים להסב נזק לגוף, כך שהנושא איננו שחור-לבן. זו הסיבה למחלוקות בעולם הרפואה סביב נושא זה וסירוב של הרפואה הקונבנציונאלית להתייחס במרבית המקרים אל הקנדידה כאל מחלה.

דרך התפשטות הקנדידה

דרך התפשטות הקנדידה היא בשליחת קורים ויצירת 'תפטיר' שעלול לפלוש למבנים אחרים הסמוכים למקום גידולה. 

היא עלולה להתפשט מצד אחד לאזור הלוע-גרון, שם היא ניקראת בשם 'קיכלי', ועלולה גם להתפשט מטה לווגינה אצל נשים ולגרום בשתי האזורים לגרד כואב והרס של הרקמות. 

 כאשר  הקנדידה שבמערכת העיכול מתרבה ויוצאת מאיזון, היא עוברת המרה לתצורה אלימה יותר והיא עלולה להפריש רעלים שעלולים להיספג אל זרם הדם ולגרום לפגיעה מערכות עצביות, לערפל ובלבול. במקרים נדירים ביותר הקנדידה עלולה לפלוש אל זרם הדם ולהגיע משם לרקמות אחרות בגוף.

סוגי קנדידה בגוף והמאפיינים השונים

" שמעתי שיש קנדידה במלא מקומות בגוף.
איך נידבקים בקנדידה? מאיפה היא מגיעה " ??

למעשה , יש מספר מקומות בהם הקנדידה יכולה להתפשט ולהתרבות יתר על המידה, ולכל מקום יש את המאפיינים הייחודיים לו ואת הסיבות הייחודיות הגורמות להתפשטות חריגה של הקנדידה באזור.

האזורים העיקריים בהם נפגשים עם מקרים אלו כוללים קנדידה במערכת העיכול, קנדידה בוואגינה אצל נשים, וקנדידה בחלל הפה.

  • קנדידה במעיים
    מאופיין בהפרה של האיזון של אוכלוסיית חיידקי מעיים הנגרמת מצריכת אנטיביוטיקה ומתזונה לקויה שהייתה חסרה בסיבים תזונתיים (אשר אמורים לתרום לשגשוג בריא של כלל אוכלוסיית חיידקי המעי והיעדרם עלול להביא להתפשטות יתר של חיידקים אלימים ושל פטריות לא רצויות).
    יש הטוענים שצריכת-יתר של סוכרים יכולה גם היא לגרום לשגשוג הפטרייה בשל העובדה שסוכר הוא המזון המועדף עליה ובשל הניסיון הקליני של נטורופתים שרואים הימצאות ויזואלית של הפטרייה בווגינה, בלשון ובציפורניים אצל אנשים עם דיאטה המליאה בפחמימות פשוטות. 
  • קנדידה בווגינה
    קנדידה בוואגינה אצל נשים איננה מוגדרת כמחלת מין כיוון שהיא מגיעה לשם גם ללא תלות ביחסי מין אולם שכיחותה עולה אצל נשים הפעילות מינית. דרך ההדבקה בדרך כלל איננה מבן הזוג אלא משאריות צואה עצמיות הנכנסות לאזור במהלך קיום יחסים, בדומה להדבקה זהה בדלקות שתן (יש באתר הנחיות למניעת דלקות שתן חוזרות שבחלקן תקפות גם עבור מניעת הדבקה חוזרת בקנדידה נרתיקית לצד פעולות נוספות)
  • קנדידה מערכתית בזרם הדם וזיהום כללי
    קנדידה מערכתית אצל אנשים בריאים כתוצאה מזיהום בניתוח ושימוש בכלים שלא חוטאו כראוי או אצל אנשים חולים מאוד שמערכת החיסון שלהם קרסה כליל. מדובר במצב נדיר מאוד שכמעט ואינו קורה. 

מהם הסימפטומים הנפוצים בקנדידה?

קנדידה בפה או בנרתיק תאופיין בחיפוי לבן והפרשות לא נעימות, יחד עם גרד בלתי נסבל וצריבה.

קנדידה במערכת העיכול במקרים רבים גורמת לסמפטומים הבאים:
עייפות, חולשה, ערפל מחשבתי, נפיחות בטנית, גזים, פריחה בעור, כאבי מפרקים, אלרגיות, כאבי בטן, בלבול, ירידה במשקל, כמיהה למתוק. 

stomachache-portrait-sick-young-man-with-beard-casual-white-t-shirt-grimacing-suffering-from-pain-belly-severe-abdominal-distress-indoor-studio-shot-isolated-orange-background

"אם אתה סובל במערכת העיכול מן הדברים ברשימה הזאת, האם זה אומר שיש לי קנדידה" ?

רוב הסיכויים שלא… יש עוד המון גורמים ומחלות שיכולים לגרום בדיוק לאותם התסמינים ולכן חשוב לא להזדרז ולקבוע שיש לכם קנדידה. גם תיגרם לכם עוגמת נפש כשאר תנקטו המון צעדים ותפנו המון משאבים לטיפול שיתברר כמיותר ללא תועלת. בנוסף, אסטרטגיית הטיפול שמיושמת לקנדידה, הפוכה מאסטרטגיות טיפול שצריכות להינקט במחלות מעיים אחרות. מסיבה זו, יתכן ונקיטת צעדי טיפול שמיועדים לטיפול לקנדידה, לא רק שלא יועילו לשיפור מצבכם הבריאותי – אלא רק יחמירו אותו.

איך מאבחנים קנדידה

זה מאוד תלוי על איזה סוג התפשטות של קנדידה מדובר.

בדיקת קיכלי (קנדידה הנמצאת בפה)

יש אפשרות לאבחן בבדיקות מעבדה דרך קופות החולים קנדידה.

אבחון קנדידה בוואגינה אצל נשים

במידה וקיים חשד ניתן לבצע בדיקת מעבדה דרך קופות החולים השונות דרך לקיחת תרבית מאזור ההדבקה (לעיתים מסתפקים בבדיקה מיקרוסקופית אך היא מפספסת חלק מן המקרים).
אצל נשים ניתן לעיתים גם לאבחן עם סמך תסמינים כמו גרד או צריבה ווגינאלית, חיפוי לבן כמו קוטג' בדפנות ובדרך כלל היעדר של ריח או ריח נייטראלי – בניגוד לזיהום חיידקי שהוא בעל הפרשות צהובות ובעל ריח רע. (חשוב לדעת שמקרים רבים של קנדידה יש היעדר של חיפוי לבן דמוי קוטג' ומקרים רבים מתפספסים בגלל שנשים רגילות לחשוב שקנדידה תמיד מופיעה בצורת חיפוי לבן. בעוד התסמין העיקרי בדרך שמופיע יותר הוא דווקא גרד, בדרך כלל חיצוני שלעיתים גם מתקיים לצד דיספארוניה שטחית – כאבים בקיום יחסים. ישנם גם מקרים הפוכים בו נשים מאבחנות על דעת עצמן שיש להם קנדידה נרתיקית – בעוד שבבדיקות מתקדמות יותר עולים ממצאים אחרים ומתגלים זיהומים אחרים חיידקיים או טפילים שאינם קנדידה. אבחון עצמי שגוי מתקיים למעלה מ 60% מן הפעמים בהן נשים מאבחנות עצמן על סמך סימפטומים ויש לתת על כך את הדעת).

פעמים רבות רופאים מסתפקים בתשאול ומתאימים טיפול תרופתי מתאים, ואם הטיפול נכשל הם מבצעים תרבית לקבלת אבחנה מדויקת וזיהוי סוג הקנדידה כיוון שהתרופות והמשחות הנפוצות לקנדידה אינם פועלים על כל הסוגים  

אבחון קנדידה במערכת העיכול

לגבי בדיקת מעבדה לקנדידה במעיים – ניתן לבצע בדיקת צואה לאבחון הימצאות קנדידה במעיים.
אולם!! לאור הנקודות שהזכרתי בתחילת המאמר, צריך להבין שלבדיקת קנדידה בצואה אין משמעות קלינית כיוון שהיא קיימת באופן טבעי אצל מרבית מהאוכלוסייה. לכן, ההחלטה האם היא יצאה מאיזון ומשגשגת יותר מידי תהיה על סמך סימפטומים בלבד.  

שיטות אלטרנטיביות

ישנה בדיקה מאוד פופולארית הרווחת בציבור של 'מבחן הרוק' בו יורקים לתוך כוס ובודקים לאחר מספר דקות האם רואים 'קורים' שאופייניים לקנדידה.  המשמעות של תוצאות הבדיקה בעירבון מוגבל גם בגלל שלכלוכים ו'קורים' שצפים על פני המים לא בהכרח מעידים על זיהום אמיתי של הפה בקנדידה, אך בעיקר המבחן איננו יכול להעיד על בעיות קנדידה מערכתיות בגלל שהימצאות קנדידה בפה לא מעידה בהכרח על קנדידה בשאר הגוף (רק כאשר קיים חיפוי מסיבי של קנדידה על הלשון אז יש מקום לחשוב על פגיעות גדולה של מערכת החיסון אצל המטופל ולחשוד בהימצאות קנדידה גם במקומות אחרים בגוף. אך במקרים כאלו – הדבר ייראה בלשון בבירור ולא נצטרך מבחן יריקה לכוס בשביל זה….).

קנדידה ונטורופתיה

אל מה צריך לשים לב?

האבחון הנפוץ לקנדידה במערכת העיכול, על ידי נטורופתים הוא בדרך כלל על סמך סימפטומים ומילוי של 'שאלון קנדידה' בלבד, דבר שעלול להוביל לבלבולים רבים בנושא וגם לצעדי טיפול שגויים .
לעיתים אכן יש לכם קנדידה, אך יש צורך גדול להיזהר מאבחון קנדידה על סמך סימפטומים לבד (גם אם 'אבחון' זה נעשה על ידי נטורופתים מוסמכים), כיוון שישנן מחלות רבות שגורמות לסימפטומים דומים מאוד. יש נטייה למטפלים  – וגם למטופלים – לעיתים לזהות כל דבר שלא מספיק מובן להם או שמשפיע על התקוד הכללי של האדם – כ'קנדידה' ויש מגוון של אתרי אינטרנט בעברית ובאנגלית שמציעים 'אבחון מהיר' לקנדידה ושלל עצות שלא תמיד מתאימות או נכונות למצב הבריאותי. (ככלל אצבע ניתן לומר שאם התחלתם טיפול בקנדידה אצל מטפל או באופן עצמאי, ואתם עדיין לא רואים הטבה מליאה או אפילו חווים החמרה בחלק מן התסמינים – אולי הגיע הזמן לחפש יותר לעומק ויתכן ויש לכם משהו אחר…).
התחלת טיפול או התחלת טיפול עצמי בקנדידה יכול להיות החמצה של מצב רפואי אחר שיש לכם (במיוחד אם מדובר בחשד לקנדידה במערכת העיכול, שם יש עזרות מצבים בריאותיים שיכולים לגרום בדיוק לאותן התסמינים בלי הימצאות של קנדידה כלל). ולגרום לטיפול שלכם להיכשל או להשיג רק עזרה מועטת בהפחתת התסמינים אך לא להיעלמותם כיוון שלא הקנדידה היא בהכרח הגורם לאותם התסמינים. צריך לזכור שלעיתים שינויים תזונתיים קיצוניים שיאומצו על מנת להתמודד עם 'קנדידה', יעזרו לכם מעט אפילו אם אין לכם קנדידה – כיוון שחלק מהשינויים התזונתיים גם כך בריאים לגוף ויכולים להביא לו להטבה חלקית אך לא בגלל היעילות שלהם בהקשר של קנדידה.  
(ישנם גם מטפלים המשתמשים בכל מיני שיטות אלטרנטיביות ואבחון דרך מכשירים שונים כגון מכשירי ביקום ומכשירי תדרים, אולם מהימנותם של מכשירים אלו מוטלת בספק גדול גם כך אפילו בזיהוי מצבים בריאותיים לא ספציפיים. קל וחומר הזיהוי הינו רעוע כשטוענים שהמכשירים יכולים "לזהות קנדידה". במרבית המקרים לא ברור על מה הסתמך המטפל בבואו לקבוע ש: "למטופל יש קנדידה" והזיהוי מסתמך על 'חולשה כללית' במערכת העיכול).

ואם בטוח יש לכם קנדידה? מיקוד – מיקוד – מיקוד

גם כאשר אכן בוודאות קיימת קנדידה פעילה אצלכם, חשוב לתת טיפול מדויק שלא מתפזר עם יותר מידי הגבלות תזונתיות ותוספי תזונה וכמובן להקפיד על התאמת הטיפול אל סוג ומיקום הקנדידה.
טיפול בקנדידה נרתיקית שונה בטיפול בקנדידה במערכת העיכול, וטיפול בקנדידה במערכת העיכול שונה מטיפול בקנדידה בלשון או בקנדידה מערכתית.

מיקוד בסוג הקנדידה ומתן טיפול מדויק בהתאם לסוג הקנדידה (הטיפול הינו עם דגשים תזונתיים שונים ותכשירים שונים לגמרי בכל אחד מן הסוגים) יכול לחסוך השקעה של משאבים נפשיים וכספיים או נקיטת צעדים תזונתיים מיותרים שמקשים על הניהול היומיומי ללא השגת המטרות הרצויות ואשר יכול לקחת זמן רב ללא צורך ממשי.

התזונה היא תמיד אותו הדבר?

עוד יש לדעת שבטיפול בקנדידה, לא כל מה ש'נהוג לשמוע' (במיוחד בכל מה שקשור לשמועות על מגבלה חריפה על סוכרים ופחמימות) הוא מדויק.
אף שלתזונה יש לעיתים תפקיד חשוב בהתמודדות עם הפטרייה – התזונה איננה חזות הכל.

ראשית, בחלק מן המקרים של קנדידה כלל אין צורך במגבלה תזונתית כך ש'פרוטוקול תזונת קנדידה' גנרי מן האינטרנט, עלול להסב עוגמת נפש במגבלות מיותרות המחלישות את הגוף – בלי לפתור את הבעיה.

גם כאשר שינויים תזונתיים נצרכים כחלק מהטיפול בקנדידה (תלוי בסוג המסוים שיש לכם וברקע לשגשוגה), טיפול תזונתי לבדו במקרים רבים לא יוכל להסיר את הפטרייה, ויש להשלים את הטיפול  בצעדים נוספים בכדי לקבל תוצאות טובות. כאשר מבצעים צעדים משלימים, בטיפול משולב עם צמחי מרפא ייעודיים,  יורדים חלק מן המגבלות התזונתיות שנהוג לתת בטיפול קלאסי בקנדידה ומגשימים את היעדים בזמן קצר יותר.

ועכשיו לנקודה החשובה ביותר שיש לציין באשר לעניין התזונה:
מגבלות תזונתיות קיצוניות כמעט אף פעם אינם מומלצות.
מדובר בפטרייה יחסית עמידה, כך שניסיון 'לחנוק' אותה בעזרת הגבלה מוחלטת (של סוכרים למשל) – נידונה לכישלון. 

מגבלות חריפות מידי למעשה עלולות להזיק, משתי סיבות:

1. הן עלולות להזיק לגוף בשל מניעת חומרי תזונה מספקים שהגוף חייב בכדי שהוא יוכל כגוף בריא להפעיל נכונה את מערכת החיסון של ולסייע בעצמו בדיכוי של הקנדידה.   

2. מגבלות חריפות יכולות להזיק ולגרום להחרפה של הקנדידה עצמה שתהפוך לעמידה יותר לטיפולים תרופתיים או צמחיים ולאלימה יותר מבחינת הנזק שהיא יכולה לגרום לגוף.

איך זה קורה? אמנם נכון שפטריית הקנדידה, כמו רוב הפטריות, מעדיפה כמזון ראשוני את הסוכר כמצע נוח ומהיר לגדילתה. אך עם זאת היא איננה הכרחית לה. מגבלה תזונתית חריפה של סוכרים למשל, יכול לגרום לפטריית הקנדידה לבצע אדפטציה (התאמה) למצב החדש ולהתחיל להשתמש בחומרים אחרים שאינם סוכר, לצורך גדילתה. באופן ספציפי יותר, זן קנדידה אלבקינס (הזן הנפוץ בזיהומי קנדידה בגוף) עובר אדפטציה בהיעדר מקורות מזון של סוכרים וחי ממגוון מקורות פחמנים אחרים כגון חומצה לקטית, חומצות אמינו (מחלבונים), שומנים מסוימים ועוד. כאשר אותו זן עובר אדפטציה אז הוא עמיד עוד יותר לתרופות, נדבק יותר לדופן התא, קשה יותר לחיסול, אלים יותר מבחינת השפעותיו על הגוף ובמקרים מסוימים הוא גם מפרשי יותר רעלנים לסביבתו הקרובה ולזרם הדם.

יש לזכור, שככל שהפטרייה נמצאת יותר זמן בגוף, יש לה הזדמנויות לבצע אדפטציות, לעבור עוד סבב ועוד סבב ועוד סבב של דיאטות. כך שגם 'הרעבה' ממושכת מידי של הפטרייה או דיכוי חלקי שלה למספר חודשים שמקל במעט על הסימפטומים בלי למגר אותה בעזרת סיוע של תרופות או צמחי מרפא ייעודיים ובעזרת סיוע למערכת החיסון של הגוף שיוכל להסיר אותו באופן סופי ולדאוג שהפטרייה לא תשוב – הינו צעד בעייתי.

מניעת של חזרת הקנדידה

חשוב לזכור שלאחר הטיפול בהסרת הקנדידה יש צורך בשימור המצב ובנקיטת צעדי-מנע כמו:
1. שיקום אזורי ההדבקה ושיקום הריריות הפגועות 
2. שיפור הפעילות החיסונית של הגוף מפני זיהומים עתידיים
3. קולוניזציה של חיידקים טובים שנלחמים בקנדידה ואמורים למנוע מחיידקים פתוגניים ומפטריות מסוג קנדידה להתיישב באותם אזורים בעודף ולגרום לנזק. ישנם סוגי חיידקים שאמורים להימצא באופן טבעי באותם מקומות, על מנת שהקנדידה לא תחזור ומשיגים אותם או על ידי סוג תזונה פרה-ביוטי או על ידי תוספי פרוביוטיקה ייעודיים לתמיכה בתהליך הראשוני באותה התקופה שלאחר הסרה מוצלחת של הקנדידה. 

מדובר בצעדים לא פחות חשובים מאשר הצעדים למיגור הקנדידה עצמה. 
(לדוגמה, בכל מה שקשור לקנדידה נרתיקית, אנחנו יודעים שהמשחות האנטיביוטיות מסלקות את זיהום הקנדידה די ביעילות אך כמעט תמיד מתקיימת הדבקה חוזרת בתווך של שבועיים עד חצי שנה. פעמים רבות, לאחר טיפול 'מוצלח' נשים פוגשות דפוס של הדבקה בסוגי זיהומים אחרים וקולוניזציה באזורים סמוכים כמו זיהום חיידקי בדרכי השתן ודלקות שתן חוזרות כרוניות. טיפול אנטיביוטי באותן דלקות שתן – שהן מעולם לא סבלו מהן בעבר –  גורר מאוחר יותר חזרה של זיהום פטרייתי של קנדידה בנרתיק וחוזר כחלילה.
(באשר לחלק מצעדי המנע לאחר טיפול בקנדידה נרתיקית תוכלו לקרוא במאמר שלי על "מניעת דלקות שתן חוזרות" שעוסק בזיהום בדרכי השתן אולם חלק מההמלצות בו תקפות גם למניעה של הדבקה חוזרת בקנדידה נרתיקית לצד צעדים נוספים שלא הוזכרו באותו מאמר ושייחודיים דווקא לטיפול בקנדידה נרתיקית).

אם המאמר עזר לכם, לחצו על כפתור השיתוף בפייסבוק או בוואטסאפ ונוכל יחד לעזור ליותר אנשים

לשיתוף
לשיתוף

מקווה שהפקתם מן המאמר את המירב !

רוצים לקחת את הבריאות שלכם שלב אחד קדימה ולקבל ייעוץ המותאם אישית למצבכם הבריאותי גם בהמשך?


מוזמנים לשלוח הודעה או ליצור איתי קשר לשיחה טלפונית ונבדוק יחד התאמה לצורך תחילת טיפול

מפגשים דרך האונליין עם כל המעטפת שאתם צריכים או מפגשים בקליניקה

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר
מאמרים נוספים באותו נושא
מאמרים נוספים בנושא
תכנים מרחבי האתר

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר
כלי נגישות
חייגושאלות ? כתבו לי