"לא רק ספא" | מה זה עיסוי שוודי-קלאסי ומתי לבחור בו

לשיתוף בוואטסאפ
לשיתוף בפייסבוק
לשיתוף
לשיתוף
תמונה של יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי

טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי

לכל הבלוגים

הרשמה לערוץ

לתרגילים חדשים ועדכונים

"עיסוי שוודי-קלאסי הוא סוג העיסוי המוכר ביותר ומזוהה עם הטיפולים הניתנים במכוני-הספא, ומוענק לאלו הרוצים בשעת רוגע, שלווה פינוק , שחרור כללי, הרגעה והורדת מתח וסטרס"

בתמונה אדם מקבל עיסוי שוודי עיסוי קלאסי עם שמן להרגעה ולשחרור של מתח שרירים ולניהול סטרס

שימו לב! מאמר זה עוסק בעיסוי שוודי באופן כללי.
אם ברצונכם לקרוא דווקא על הטיפול המותאם אצלי בקליניקה ואיך מתבצע הטיפול מוזמנים לקרוא בעמוד 'הטיפול בעיסוי שוודי' בדף 'סוגי הטיפולים בקליניקה'

תוכן עניינים

מה זה עיסוי שוודי?

עיסוי שוודי-קלאסי הוא סוג העיסוי המוכר ביותר ומזוהה עם הטיפולים הניתנים במכוני-הספא. 

עיסוי שוודי מתמקד בהנעת השכבות השטחיות של השרירים והרקמות. עיסוי שוודי הוא הוליסטי בהיותו ניתן לכלל אזורי-הגוף באותו הטיפול (תוצאת "השלם גדול מסך חלקיו") ולא רק בהתמקדות באיבר מסויים. 

מה ההבדל בין עיסוי שוודי לסוגי עיסוי רפואי?

העיסוי לא נועד לתת טיפול נקודתי ולטפל בכאבי שרירים אלא להשפיע באופן מערכתי, להרגיע את המטופל ולהעניק לו שעה של מנוחה ורוגע (לעומת העיסוי הרפואי לכאב עליו תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר נפרד באתר, ולעומת עיסוי רקמות עמוקות שגם הוא נבדל ממנו)

למי עיסוי קלאסי – שוודי מתאים?

שימושים נפוצים

עיסוי זה נבחר בדרך כלל על ידי מטופלים שמחפשים שחרור כללי לגוף, רגיעה, הורדת מתח, רענון, התמודדות עם עייפות ונוקשות-שרירים כללית , פינוק וקידום Well-being .

מתי כדאי לשלב אותו בטיפול בריאותי?

במקרים מסוימים, העיסוי השוודי מוצע על ידי ומשולב כחלק מאסטרטגיה טיפולית כוללת בטיפול הנטורופתי שאני נותן לאותם מטופלים המגיעים (לצד מחלתם העיקרית) עם עומס ומתח נפשי גבוה, כבדות, עייפות, חרדות קלות או רגישות לגורמי עקה וסטרס (או צמחי מרפא חלופיים שיכולים לתמוך גם בתהליך). 

במקרים אלו, העיסוי יכול להוות כלי עזר משלים, כתמיכה וזירוז לתהליך הבריאותי המקביל אותו מבקשים לעבור.

עוד מצבים – מצבים נפשיים, חרדות, חולים אונקולוגיים

העיסוי יכול גם לתמוך במצבים מורכבים שקיימים ברקע ושמנוהלים בידי רופאים, פסיכיאטרים, מתוך מגמה לתת התייחסות לאספקט גופני-נפשי שיכול להשרות רוגע ולקדם חוסן ויכולת התמודדות עם לחצים דרך הפחתת סף המתח הקיים ו'איפוס' שבועי של לחצים שמצטברים ומשפיעים גם על הגוף עצמו ועל המתח השרירי ומשאירים בו חותם.

עיסוי כזה מומלץ גם בידי מערכת הבריאות עצמה,  לחולי סרטן ולמשפחותיהם, וכן למטופלים שעוברים טיפולים כימותרפיים והקרנות ומבקשים למצוא מרגוע בתקופה המטלטלת שהם עוברים, הן בעצמם והן עבור משפחותיהם.

למטרות אלו העיסוי השוודי הוא אחד הכלים מתחום המגע שמומלצים עבורם וניתן בידי מרכזים רבים ברחבי העולם וגם כאן בישראל  (ראו במאמר שלי על "עיסוי לחולי סרטן – עד כמה זה בטוח" שבאתר)

 

באילו טכניקות עיסוי משתמשים בעיסוי שוודי?

העיסוי הקלאסי השוודי מאופיין כשילוב של תנועות הנעה עדינות ומתיחות קלות לרקמות ולשרירים השטחיים בעזרת חמישה סוגים של תמרוני-עיסוי ; החלקה, לישה-דחיסה, הנעה בלחיצה, תנודות והקשות. 

האם צריך להשתמש דווקא בשמן בשביל עיסוי?

 סוג עיסוי זה עושה שימוש בשמני-בסיס או קרמים על מנת לאפשר דפוס עיסוי אחיד על האזור בו מבוצע העיסוי וליצור תנועות איטיות ומרגיעות במהלך העיסוי. 

איך טכניקות הטיפול מקדמות את מטרת הטיפול בעיסוי הקלאסי?

חמשת תמרוני-העיסוי השוודי ואופיים מותאמים למבוקש העיקרי בעיסוי זה אשר הינו הורדת מתח וחרדה, שיפור ההרפיה וגמישות כללית ברקמות, יצירת תחושת Well-being וחיבור מחדש לגוף, לתודעה ולרוח אצל המטופל.

ההיסטוריה של העיסוי השוודי

ב-150 שנה האחרונות, כחלק מתהליכי הגלובליזציה גם תחום העיסוי בכללותו אומץ על ידי המערב ועבר אדפטציה (בעצם כמו כל תחום הרפואה) לשפה מודרנית-מדעית ובניית המערך הטיפולי בהתאם. 

במסגרת אדפטציה זו, העיסוי השוודי היה החלוץ בתחום של שיטות העיסוי שפותחו בעולם המערבי והראשון לאלו שבאו והתפתחו בעקבותיו ותפסו כיוונים מובחנים וספציפיים יותר (עיסוי רפואיעיסוי רקמות עמוק ועוד).

לפני נקודות זמן זו שמייד נציג, פרקטיקת העיסוי לא הייתה נפוצה כל כך בחצי המערבי של כדור הארץ חרף היותה פרקטיקה נפוצה באסיה (אם כי היא כן  זוכה לאזכור של כבוד אצל היפוקרטס, הרמב"ם ורופאים נוספים מצידו המערבי של הכדור בתקופות השונות) והתפשטותה לכאן הגיעה דווקא בעקבות תהליכי גלובליזציה עולמיים, בעת החדשה. 

מייסד השיטה

השיטה במקורה, לפני כ 150 שנה, יובאה על ידי שוודי בשם הנריק לינג. אותו אדם היה מדריך סייף באקדמיה המלכותית בשטוקהולם שהרחיק נדוד עד ליפן על מנת לנסות לטפל במחלת ארתיריטיס (דלקת מפרקים) ממנה סבל. 

אותו אזרח שוודי בשם הנריק לינג, התוודע באותו מסע ליפן אל שיטת טיפול יפנית  שנקראה בשם "אנמה"  ("אנ" =לחיצה ; "מה" =שיפשוף) המשלבת טיפול במגע והקשות סביב מקום הכאב.  

הנריק לינג הוקסם מהרעיון והחליט לייבא חלק מהפרקטיקות הידניות, לארצות המערב, אך כמובן – ובהתאם לרפואה המערבית – להתאים אותה למפת-הגוף העדכנית ולנסוך בהם משמעות וכיוון חדש על מנת לקדם תהליכי ריפוי באופן יזום ומדויק.

איך שגלגל מסתובב…

שיטה חדשה זו כונתה 'עיסוי שוודי' על שמו וזהו השלב הראשון בהתפתחות והתגלגלות של השיטה שנקראת כיום 'העיסוי השוודי'. 
לאחריו,  אזרח אחר (הולנדי ) בשם ג'ון מצגר הצמיד שמות מהשפה הצרפתית לחלק מהתנועות ששגורים עד היום (אפלוראז', פטרישאז').

משם השיטה יובאה לארצות הברית על ידי צמד האחים טיילור, רופאים אמריקאים שנסעו לאירופה על מנת ללמוד סוג עיסוי זה ולהביאו לניו יורק ועברה משם גלגולים רבים עד למצבה הנוכחי. כאמור, זו השיטה הראשונה שיובאה מן המזרח אל המערב, תוך נקיטת האדפטציה הנדרשת. 

בהמשך העיסוי המערבי השתכלל והפך לנפוץ יותר, תוך שכלול הטכניקות, בניית שיטות טיפול נוספות כמו עיסוי רפואי, עיסוי נקודות-כאב בטכניקות טריגר-פויינטס, עיסוי רקמות עמוק, רולפינג ועוד שיטות תחת קורת הגג של 'עיסוי מערבי' למגוון מטרות רפואיות.

עיסוי "מערבי"

אם מסתכלים על דרך התפתחותו של העיסוי השוודי, ניתן לראות שכבר בשנים הראשונות לפיתוחו, לפני כ 150 שנה, אותה שיטת עיסוי שוודי נבנתה דרך מתודה מדעית של הזזת רקמות רכות בטיפול-ידני, התייחסות למערכת הדם ושיתוף הנעה אקטיבית ופסיבית של מפרקים בגוף לצד תרגילי תנועה.

שיטה זו פותחה ביסודה על סמך עקרונות אנטומיים ופיזיולוגיים ועל מנת להשפיע על מערכת כלי הדם , הלימפה, מערכת השרירים ומערכת העצבים (על ההבדל העקרוני בין עיסוי מערבי-מודרני לבין שיטות מן המזרח מוזמנים לקרוא במאמר שלי "עיסוי מודרני-מערבי Vs צ'אקרות"). 

ומה המצב כיום?

ספא וכל השאר

אמנם שיטה זו עם הזמן הפכה לפופולארית יותר כשאומצה על ידי מכוני ספא, כמוצר שמעניק פינוק, שלווה ורוגע, לאור טכניקות העיסוי העדינות שנעשה בהם שימוש במהלך סוג עיסוי זה.
(וכשרצו להשתמש בעיסוי למטרות רפואיות יותר? פיתחו תחומים ספציפיים יותר של עיסוי רפואי לכאב ועיסוי רקמות עמוקות ).

השדה המחקרי

ועדיין, בשיטה זו של העיסוי השוודי נעשה גם כיום שימוש נרחב לתמיכה במגוון מצבים שנחקרו ועודם נחקרים יחד עם פרסומים רפואיים בכתבי-עת שונים בנושא מעת לעת.

כיום מתרכזים בתועלת שבסוג העיסוי הזה בעיקר בתחום הטיפול הרפואי למטרות של הרגעה וניהול סטרס כטיפול נילווה (אצל מטופלים עם הפרעות חרדה וכן שימוש בסוג עיסוי זה לתמיכה נפשית בחולי סרטן) ובהתאם התחום הזה הינו ההיבט הנחקר ביותר בתרומה של העיסוי השוודי למצבים רפואיים אולם ישנם מספר גדול של מחקרים בהם העיסוי השוודי משמש גם למצבים אחרים.

מי בוחר עיסוי זה והאם ניתן לשלב עם טיפולים אחרים

לצד התועלות הספציפיות של העיסוי שנחקרו ועודם נחקרים, העיסוי השוודי גם מעניק למטופלים שעת רוגע, שלווה, הרגעה והורדת מתח שרירי ונפשי.
אלו הם גם המטרות איתם מגיעים האנשים הבוחרים עיסוי מסוג זה.

במקרים מסוימים, העיסוי השוודי מוצע על ידי ומשולב כחלק מאסטרטגיה טיפולית כוללת בטיפול הנטורופתי שאני נותן לאותם מטופלים המגיעים (לצד מחלתם העיקרית) עם עומס ומתח נפשי גבוה, כבדות, עייפות או רגישות לגורמי עקה וסטרס.

בדרך כלל עיסוי שוודי שמשולב הוא רק אחד הכלים שמשולבים בתהליך, ולפעמים מחליפים אותו צמחי מרפא ספציפיים שעוזרים לניהול סטרס והורדת מתח ושאותם אני נוהג לרשום בטיפול נטורופתי בהתאם למקרה (ובמקביל לטיפול תרופתי מהרופא אם קיים).


(על הטיפול המותאם בעיסוי שוודי אצלי בקליניקה מוזמנים לקרוא בעמוד 'טיפול בעיסוי שוודי' שבדף סוגי הטיפולים שבאתר)

מקורות מידע וספרות מחקרית

 Tappan FM, Benjamin PJ. Healing Massage Techniques: Classic, Holistic, and Emerging Methods, 3rd ed. Stamford, CT: Appleton & Lange, 1998

 Salvo SG. Massage Therapy: Principles and Practice, 2nd ed.St. Louis: Saunders/Elsevier, 2003.

Archer, Pat. Therapeutic Massage in Athletics (Lww Massage Therapy & Bodywork Educational) . Wolters Kluwer Health, 2006

Field, T., Morrow, C., Valdeon, C., Larson, S., Kuhn, C., & Schanberg, S. (1992). Massage reduces anxiety in child and adolescent psychiatric patients. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 31(1), 125–131

אם המאמר עזר לכם, לחצו על כפתור השיתוף בפייסבוק או בוואטסאפ ונוכל יחד לעזור ליותר אנשים

לשיתוף
לשיתוף

מקווה שהפקתם מן המאמר את המירב !

רוצים לקחת את הבריאות שלכם שלב אחד קדימה ולקבל ייעוץ המותאם אישית למצבכם הבריאותי גם בהמשך?


מוזמנים לשלוח הודעה או ליצור איתי קשר לשיחה טלפונית ונבדוק יחד התאמה לצורך תחילת טיפול

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים למטה

טופס יצירת קשר

מאמרים נוספים באותו נושא

מאמרים נוספים בנושא
עיסוי רקמות עמוקות לזוקפי הגב ולשרירים בין חולייתיים בעמוד השדרה
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי - טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי
מה זה 'עיסוי רקמות עמוקות' ? מאמר שעושה סדר בבלגן

עיסוי רקמות עמוק הינו קטגוריה עצמאית ומיוחדת בתוך התחום הרחב של העיסוי הרפואי ודרושה לו הכשרה מיוחדת. העיסוי מכוון לרקמות-השריר העמוקות ומטרתו להשיג שחרור עמוק וכן לתרום ב…

קראו עוד »
תכנים מרחבי האתר

לשאלות ובירורים נוספים

או השאירו פרטים בטופס בדף
צור קשר

כלי נגישות
חייגושאלות/טיפול? כתבו לי