עיסוי רפואי הינו טיפול דרך עיסוי אשר ניתן לאנשים הסובלים מכאבי שריר-שלד. בטיפול מעורבים מגוון כלים וטכניקות מעולמות העיסוי והפיזיוטרפיה שמטרתן לעזור בהתמודדות עם הכאב ולתת להם מענה מתאים.
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי - טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי
שימו לב! מאמר זה עוסק בעיסוי רפואי באופן כללי.
אם ברצונכם לקרוא דווקא על הטיפול המותאם אצלי בקליניקה לבעיות כאב ואורתופדיה, מוזמנים לקרוא בעמוד 'תוכנית עיסוי רפואי לבעיות כאב ואורתופדיה' באתר
תוכן עניינים
מה ההבדל בין עיסוי רפואי לעיסוי רגיל
נתחיל עם מה שברור לכולם –
לא תמיד כשנחליט ללכת לעיסוי, נרצה זאת בשביל להשיג מטרות מוגדרות.
ככלל, עיסוי קלאסי טוב נחשב כעיסוי שמסוגל להחזיר את שלוות הנפש, לנסוך רוגע ושלווה, לשחרר מעט נוקשות שרירים ולהסיר תחושת עייפות וכבדות.
אם דברים אלו הושגו במסגרת טיפול עיסוי רגיל – דיינו.
לעומת העיסוי הקלאסי, ישנו סוג עיסוי אחר, הנקרא 'עיסוי רפואי' ועושים אותו בשביל מטרות מוגדרות.
בהמשך נגדיר יותר במדויק אך בצורה פשטנית נאמר כבר מעכשיו, שעיסוי רפואי הוא "עיסוי הנעשה למען השגת מטרות רפואיות".
מה זה בעצם עיסוי רפואי?
מטרה וטכניקות שונות
העיסוי הרפואי, בשונה מעיסוי רגיל, מיוחד בכך שהוא שם לעצמו כמטרה לטפל ולתמוך במצבים של כאב ובפתולוגיות ספציפיות בדרכים מקצועיות ומובחנות.
לא מדובר רק על שיטה אחת ויחידה, אלא מדובר בתחום רחב המערב בתוכו מספר שיטות-טיפול (ביניהם גם עיסוי רקמות עמוקות) אשר נועדו לטיפול בכאב תוך שימוש במגוון טכניקות וכלים מעולמות העיסוי והפיזיותרפיה.
התוצאות שנרצה להפיק מטיפול בעיסוי רפואי (התוויות)
המטרה המרכזית של עיסוי רפואי הוא שחרור מכאב. תחת מטרה זו נכללים יעדים של הפחתת כאב, ניהול דפוסי כאב כרוני והפחתת דלקתיות.
טכניקות מיוחדות שנכללות בטיפול בעיסוי רפואי
כאמור עיסוי רפואי הוא תחום נירחב ביותר, אך בין הטכניקות העיקריות המשולבות בטיפול זה ניתן למנות את הנפוצים ביותר כמו; עיסוי נקודות טריגר, עיסוי רקמות עמוק, עיסוי פשיאלי, מוביליזציה (הנעה) למפרקים ושרירים, מתיחות PNF וחבישות קניזיו-טייפניג (טייפ תמיכה גמיש לספורטאים ולפציעות), טכניקות עם חגורת מאליגן (של הפזיותרפיסט בריאן מאליגן), נויירומובליזציה לכלי עצב ותרגילים רפואיים ייעודיים שמבוצעים במהלך הטיפול.
עיסוי רפואי אמיתי הוא לא רק עיסוי
למה צריך לשים לב
למותר לציין שעל אף חשיבותן של הטכניקות המבוצעות בטיפול עצמו, "עיסוי רפואי" לא מתחיל וגם לא ניגמר רק בטכניקות שמיושמות במהלכו.
טיפול שמכיל רק אותם הוא טיפול חסר והסיכויים לראות בו תוצאות של ממש אינם גבוהים. טיפול שמוענק בצורה נכונה מכיל דברים נוספים הנחוצים למימוש היעד שהוצב בתחילת הטיפול.
טיפול רוחב מעמיק
לטיפול הנקודתי במהלך העיסוי עצמו מתלווה מאמץ מקדים להתחקות אחר השורש הגורם לאותו הכאב, באמצעות תשאול מעמיק, מבדקי תנועה ויציבה ולאורם בחירת מתן פתרונות מותאמים (המיושמים כמובן מיד לאחר מיכן דרך אותו טיפול-ידני במגע) והוספת שימוש בתכשירים אנטי-דלקתיים שונים.
טיפול 'הוליסטי' ושלם
כמו כן, במסגרת טיפול 'הוליסטי' ושלם נחוץ לעבוד על שיפור דפוסי יציבה דרך העיסוי וכן על הדרכת מטופל דרך ציוד בתרגילים מתאימים, הסברה על דפוסי יציבה נכונים וארגון סביבת עבודה יום יומית. כל זאת בכדי לזרז תהליכי החלמה וכן למנוע הישנות של הבעיה.
מעורבות המטופל בתהליך
מעורבותו של המטופל נחוצה הן בגלל האופן שבו חלק מהכאבים הגיעו מלכתחילה כפועל יוצא מהתנהלותנו ביום-יום, , והן בגלל היכולת העוצמתית שהוא מחזיק בידיו 'להמשיך' את הטיפול בבית בתרגילים ויציבה מותאמת בהתאם להדרכה ולהביא לשיפור נוסף.
על המטפל למצוא את הדרך הנכונה והמתאימה ביותר לשלב את המטופל בטיפול בכדי להגיע אל התוצאות המיטביות.
רשימת בעיות להן העיסוי הרפואי נבחר
סוגי הכאבים להם הטיפול מתאים
עיסוי רפואי בדרך כלל נבחר בידי מטופלים הסובלים מכאבים אקוטיים או כרוניים (בעיות גב-צוואר, כתפיים, אגן, כאבי-ראש) , מדלקות בשרירים, מכאבים מקרינים שמקורם איננו עצבי, ממגבלות תנועה וקושי בביצוע פעולות יום-יומיות או בידי מטופלים הסובלים מעווית או מתח בשרירים.
פתולוגיות בהן נעשה שימוש בעיסוי אורתופדי ורפואי
ישנם מגוון פתולוגיות ידועות שאנשים גם פונים לטיפול בעיסוי רפואי, כמו Tennis elbow (מרפק-טניס), Golf elbow (מרפק-גולף), דורבן ברגל, תסמונת תעלה קרפאלית, פריפורמיס-סינדרום, צליפת שוט, דלקת סביב מיפרק הברך ועוד.
עיסוי שיקומי
כמו כן אנשים מסתייעים בעיסוי זה כטיפול תומך גם במקרים חמורים יותר של פציעות ספורט, תאונות או תנועות שהובילו למתיחה כאשר במקרים אחרונים אלו העיסוי משמש להם כטיפול-תומך.
עיסוי אזורי או עיסוי רוחבי?
העיסוי מרוכז בתמיכה ברקמות הסמוכות לאיבר או למפרק הפגוע (למשל דרך טכניקות הלקוחות מעיסוי רקמות עמוקות) וזאת במטרה להחזיר גמישות, למנוע נוקשות וירידה בתפקוד או להחזיר תנועה שאבדה. כמו כן ישנה התייחסות ישירה לאיבר הפגוע דרך טכניקות-מגע טיפוליות וחבישות.
(על הטיפול המותאם אצלי בקליניקה לבעיות כאב ואורתופדיה, מוזמנים לקרוא בעמוד 'תוכנית עיסוי רפואי לבעיות כאב ואורתופדיה' שבאתר)
מקורות מידע וספרות מחקרית
Salvo SG. Massage Therapy: Principles and Practice, 2nd ed.St. Louis: Saunders/Elsevier, 2003.
Archer, Pat. Therapeutic Massage in Athletics (Lww Massage Therapy & Bodywork Educational) . Wolters Kluwer Health, 2006