בטיפול בעיסוי יש חשש של נתינת טיפול רפואי שיגרום להתפשטות של גרורות סרטניים שקיימים כבר בגוף. החשש קיים בכל שדה הטיפול הרפואי אך חשש כזה מועצם עוד יותר כאשר מדובר טיפול בעיסוי. מצב זה מונע ממטופלים אונקולוגיים בעבר או בהווה לפנות לקבל טיפולי מגע אשר היו יכולים להיטיב עימם ולתמוך בהם לאורך אותה תקופה מורכבת
יעקב קרנץ נטורופתיה ועיסוי - טיפול נטורופתי מדויק. מונגש. הוליסטי. באונליין ובפרונטלי
מקורות מידע וספרות מחקרית מובאים בסוף המאמר
מומלץ לכם גם לצפות גם בסדרת סרטונים לעיסוי עצמי כאן באתר
שימו לב! זהו חלק א' של המאמר ועוסק בעיסוי לחולי סרטן תוך דיון בשאלה האם יש חשש לפיזור הגרורות בגוף כתוצאה מעיסוי וסכנות נוספות בחולים פעילים ואיך להימנע מכך.
חלק ב' של המאמר (בעמוד נפרד בבלוג, ניתן למצוא אותו כאן בקישור) יעסוק בבטיחות עיסוי לחולי סרטן שעברו כבר ניתוחים או טיפולי רדיו-תרפיה (הקרנות) להסרת הגידול ולאנשים שעברו ניתוחים להסרת בלוטות לימפה שונות, לצד הדגשים שצריך לקחת בחשבון למניעת סכנה של היווצרות בצקת לימפטית כתוצאה מעיסוי פוסט-טיפולי
עיסוי לחולי סרטן – עד כמה זה בטוח?
הקדמה
ניפתח בהקדמה על מחלת הסרטן עצמה ונציג את הנקודות העיקריות אודות הסרטן בכדי שנוכל בהמשך בצורה שתובן לקוראים לתת את התשובות לשאלות שמעסיקות אותנו בבואנו לטפל בעיסוי בחולה שהיה לו בעבר או בהווה סרטן בגופו.
(אלו מיכם שמכירים כבר את נושא הסרטן יכולים ללחוץ כאן ולקפוץ לעצם העניין אולם רענון קצר ויישור קו במושגים הינו תמיד דבר מומלץ).
הקדמה כללית למחלת הסרטן
סרטן הוא שם כללי למחלות שונות שבהן תאי הגוף מתחלקים בצורה בלתי מבוקרת. הצטברות של תאים כאלה יוצרת גידול ממאיר (נאופלזיה), ובמקרים מסוימים חלק מתאים אלה נודדים למקומות אחרים בגוף ויוצרים גרורות.
יש לחלק בין שני סוגי סרטן , "גידול ראשוני" ו"גידול משני".
ה"גידול הראשוני" הוא האתר הראשון שבו התפתחה המוטציה שגרמה לגדילה הממאירה של התאים.
לעומת זאת, "גידול המשני" הוא אתר מרוחק מאזור הסרטן, שהתפתחו בו מאוחר יותר תאים סרטניים בעקבות נדידה של תאים סרטניים ממקום הגידול הראשון, והתיישבו במיקום המרוחק.
בהתאם לכך נעזרים בחלוקה עקרונית זו על מנת לתת שמות לסוגי הסרטן ממנו האדם סובל. סוג הסרטן ניקרא על שם הריקמה הראשונית בה התפתחה המחלה. לעומת זאת, שאר המקומות בגוף אליהם נדדו התאים הסרטניים ממקום הגידול הראשוני, ניקראים 'גרורות'.
נביא לכך דוגמה לשם המחשת העניין: במידה ואזור הגידול הראשוני של הסרטן הוא בתאי העור, ובהמשך תאי הסרטן נדדו לכבד, אזי נקרא לסרטן 'מלנומה' (סרטן-העור) עם גרורות לכבד. וכן גם להיפך. מסיבה זו, במידה והסרטן הופיע לראשונה בכבד, ומישם נדדו תאים ויצרו מושבה בתאי העור, אזי המצב יקרא 'סרטן הכבד' עם גרורות לעור.
סרטן הינו מחלה קשה ביותר ולה מספר שלבים. ישנם מספר טיפולים מוצלחים שמצליחים לעכב ולמנוע את התפתחות המחלה ואף לרפא את האדם הסובל ממנה. לעיתים הפרוגנוזה של המטופל איננה טובה ונשארו לו רק מספר שנים לחיות.
אחד מהאבחנות החשובות ביותר והמשמעותיות ביותר בריפוי סרטן, הינו השאלה האם הסרטן כבר החל להתפשט בשאר רקות הגוף, וכבר שלח גרורות. ברגע שהסרטן התפשט למספר מקומות בגוף והתיישב בהם והתחיל לפתח מושבות חדשות של סרטן, הטיפול הוא קשה בהרבה, וסיכוי ההצלחה יורדים באופן משמעותי.
לאור דברים אלו ישנו פחד גדול ומתעוררת השאלה עליה אני רוצה להתייחס במאמר זה.
טיפול בעיסוי ומגע בעת מחלת הסרטן – האם זה מסוכן?
השאלה המרכזית היא האם טיפול בעיסוי יכול להיחשב טיפול ללא סיכון או שמא טיפול זה טומן בחובו סכנה להתשפטות המחלה ועל כן יש להימנע מקבלת עיסוי בתקופה זו.
האם אכן ניתן לשלב טיפול בעיסוי לחולי סרטן שמעוניינים בתמיכה מנחמת ומיטיבה של עיסוי בשלבים הקשים בחייהם, דבר שיכול לעזור להם בהתמודדות עם המחלה כטיפול פליאטיבי תומך ואף לשאוב ממנה כוחות להתמודדות עם המחלה וניצחון עליה, או שיש מקום לחשוש שהטיפול בעיסוי לחולים כאלו, עלול לסכן ולהחמיר את מצבם דווקא בגלל המאפיין הייחודי של מחלת הסרטן של שליחת הגרורות והתפשטות.
שאלה זו איננה רק נוגעת למטפלים המקצועיים במקצועות העיסוי ולמטופל האונגקולוגי בבואו לקבל עיסוי מקצועי באחד מהמכונים, אלא נוגעת גם לבני משפחותיהם של חולי הסרטן, שלעיתים גם מעוניינים ללמוד מספר תנועות פשוטות בעיסוי ולתת מגע לחולה במשפחתם כסוע ותמיכה בהליך. (עניין אחרון זה איננו מוכר כל כך בארץ לעת עתה, אך מגמה זו של ימי הדרכה כאלו למשפחות מטופלים בכדי שיוכלו להעניק כתמיכה מתן עיסוי בסיסי וחובבני הניתן על ידי אחד מבני משפחתו, צוברת פופולאריות ברחבי העולם וגם הגיעה בשנים האחרונות לישראל).
קודם שנענה על תשובה זו ישנה נקודה שחשוב להבין.
חשש של נתינת טיפול רפואי שיגרום בטעות להתפשטות של הגרורות הסרטניים קיים תמיד בכל שדה הטיפול הרפואי, ומוטלים הגבלות רבות על מה שניתן לעשות עם חולי סרטן, בגלל נקודה זו. החשש איננו קיים רק בשדות טיפולי המגע. אולם, בשונה מטיפולים אחרים שנחקרו בצורה משמעותית ונעשו מאמצים רבים לברר את בטיחות הטיפול, דבר כזה טרם נעשה בשדות המחקר של טיפול במגע למטופלים סרטניים. נעשה מחקר רב על התועלת הרבה שטיפולי עיסוי תומכים מביאים למטופלים ולבני משפחותיהם, אולם לא נעשה מחקר משמעותי בשאלת בטיחות הטיפול עצמו והבטחה שלטיפול לא עלולות להיות גם השפעות מזיקות להתפתחות הסרטן והתפתחות גרורות נוספות.
בנוסף, דבר ייחודי לתחום הטיפול בעיסוי, כיוון שהוא כרך בטכניקות לחיצה מכאניות וגם קיימים מספר הנחות, או מיתוסים סביב השפעת העיסוי על הגוף, ביניהם גם אמונה שטיפול בעיסוי גורם להגברת הסירקולציה וזרימת הדם, כל הדברים הללו מגבירים עוד יותר את החשש מפני טיפול בעיסוי אצל מטפלים ואצל מטופלים שיש להם רק גידול ראשוני, ומפחדים שהטיפול בעיסוי 'יפיץ' את הסרטן לשאר תאי הגוף וייצור גרורות נוספות.
ההבנה של הפיזיולוגיה והמכניקה שעומדת הן מאחורי התפתחות מחלת הסרטן ותהליך שליחת הגרורות לרקמות אחרות והן מאחורי המכאניזם של טיפולי עיסוי עצמם והתהליכים שהם משרים בגוף יעזרו לתת מענה לשאלות אלו ולפתור את החשש ואת ההימנעות המוחלטת של מתן עיסוי למטופלים כאלו. יחד עם הנחיות מימה כן יש להימנע וכיצד לבצע את העיסוי באופן שמיטיב עם המטופל ולא מסכן אותו.
ניתן להתחיל ולציין בגלוי ובכנות שמחקרים ישירים ואיכותיים בנושא בטיחות עיסוי לחולי סרטן, אינם בנמצא, ואין מחקרים משמעותיים בדה מחקר זה, לא לחיוב ולא לשלילה. מן הצד השני גם צריך להצביע על כך שבשטח, במרכזים רפואיים רבים בעולם בבתי חולים לטיפול בסרטן, משלבים טיפול בעיסוי למטופלים אלו והממסד הרפואי עצמו משתמש בטכניקות העיסוי כטיפול תומך לחולי סרטן, כך שבמבחן התוצאה, חרף היעדר מחקרים משמעותיים סביב ההיבטים הבטיחותיים שבעיסוי לחולים כאלו, הממסד הרפואי לא רואה את מחלת הסרטן כקונטראינדיקציה (התוויית נגד) מוחלטת למתן טיפול בעיסוי. כמובן כל עוד טיפול זה ניתן בצורה נאותה אותה נציג בהמשך הדברים.
עתה נצלול ישר ולעניין:
יש שלושה שלבים ביצירה ושליחה של גרורות שנקרא בשם הכולל 'מטא-סטאזיס'.
לא ניכנס לכאן לעומקם של תהליכים אלא נציג בשפה פשוטה את מה שרלוונטי אלינו בקצרה:
1.נשירה sheding
2.לצוף floating
3.להתיישב planting
השלב הראשון (נשירה) זהו עזיבת התא הסרטני את אזור הגידול הראשוני והגעתו לזרם הדם.
השלב השני (לצוף) זה זרימה של התא הסרטני בסירקולציה בכלי הלימפה וזרם הדם בכל מרחבי הגוף בתוך המערכת הסגורה של כלי הדם כאשר עדיין התא הסרטני לא עוזב את זרם הדם ולא התיישב בשום ריקמה.
השלב השלישי (להתיישב) זהו השלב בו התא הסרטני עוזב את זרם הדם ו'מתיישב' ברקמות הייעודיות, שם הוא 'נח' ויכול להתחיל לבנות מושבות ולשגשג.
כפי שניתן לראות, מהשלבים שהוצגו קודם, בשביל שאדם עם גידול ראשוני, יפתח גרורות במקומות אחרים בגוף, צריכים לקרות כל שלושת תהליכים, וצריך לטעון שמתן עיסוי הוא בעל השפעה לפחות על אחד מן התהליכים הללו בכדי לטעון שמצב סרטני מהווה קונטרה-אינדיקציה למתן עיסוי. בנוסף, גם כאשר נמצא שעיסוי יכול להיות בעל השפעה מסויימת על אחד מן התהליכים, עדיין נצטרך לברר האם משמעות הדבר הוא הוראה של הימנעות מוחלטת ממתן עיסוי לאדם שנושא גידול סרטני, או שישנם הנחיות מסוימות שיאפשר ומתן עיסוי, גם אם בצירוף מספר הוראות ניהול נכונות של הטיפול.
השפעת העיסוי על השלב הראשון:
בכדי שעיסוי יוכל להשפיע ולקדם 'נשירה' של תאים סרטניים ממקום הגידול, צריך להיות מופעל עליהם לחץ מכאני, כזה שבאופן תיאורטי יוכל לגרום לגירוי ו'ניתוק' של תא סרטני מן הגוש הסרטני הקיים. בשביל ליצור לחץ כזה צריכים להתקיים שני תנאים, שמהם נרצה כמובן להימנע: 1. לחץ מעל מקום הגידול לו ניקרא 'לחץ ישיר'. 2. שהעיסוי באותו מקום אכן יוכל לעורר לחץ מכאני שיופעל ברקמת הגידול. לכן, לפחות מההביט של השלב הראשון, כל עוד העיסוי לא מתבצע מעל מקום הגידול עצמו, לחץ מכאני כזה לא מתרחש והעיסוי בהיבט הזה לא יכול לגרום לנשירה של תאים סרטניים מאותו איזור שאנחנו לא עובדים עליו. כמו כן, הרבה רקמות בעיסוי רגיל (כגון כבד, לב, ריאות, שחלות) הם 'מחוץ לתחום ההשפעה' של הלחץ המכאני כך שגם כאשר יש בהם גידול, לחיצה מעל המקום לא תפעיל שום לחץ מכאני שיסכן 'נשירה' של תאים סרטניים מאותו הרקמה אל מחזור הדם. כך שבכל עיסוי צריך לבחון האם בכלל הפעלת הלחץ במקום הייעודי אכן יכולה להעביר לחץ מכאני אל הרקמה שבה נמצא הגידול. ובמידה ואין הדבר כך, אז ניתן גם להפעיל לחץ תוך כדי העיסוי גם מעל אזור הגידול עצמו.
למעשה, לאחר בחינת השלב הראשון של 'נשירה' והשפעת העיסוי על שלב זה, ניתן כבר לגזור את ההנחיות לעיסוי בטוח במטופלים עם סרטן שמכילים שלושה הנחיות אותם צריך לשמור:
1.הימנעות כליל מעיסוי מעל אזור הגידול (כפוף לכך שלחץ כזה יכול להגיע אליו)
2.הימנעות מהזזה של המפרק הקרוב למקום הגידול מחשש שהזזה כזו תגרה ותפעיל לחץ על מקום הגידול
3.כאשר מקום הגידול איננו ידוע, עך אף שלא נותנים הנחיה להימנע כליל מעיסוי, יש להימנע בצורה שיטתית מכל לחץ העולה על לחץ שמופעל על איבר במהלך מריחה של משחה על הגוף. כך מרוויחים זהירות מ'נשירה' של תאים סרטניים בעקבות לחץ מכאני.
כאמור, זהו לא השלב היחיד שאנו צריכים לבחון אלא יש שלושה שלבים אליהם אנו צריכים להתייחס בכדי להכריז על העיסוי כ'בטוח' ואכן אנו נבחן תכף את שני השלבים הנותרים אולם כבר עכשיו נגלה את המסקנה שלעיסוי אין כל השפעה על התפשטות הסרטן בשתי השלבים הנותרים. בשורה התחתונה, ההנחיות לביצוע עיסוי והגבלות הבטיחות שבצידן נגזרות כולן מהשפעת העיסוי על השלב הראשון. ההגבלות שכן נמצא מוצבות רק לשם מניעת ה'נשירה' הראשונית.ולא נוגעות לשתי השלבים האחרים בהם לא קיים כל חשש, כפי שתכף נסביר בפרוטרוט. אגב, דבר שחשוב לציין הוא ש'נשירה' זו בעקבות עיסוי על מקום הגידול, הינה רק תיאורטית. תיאוריה זו מבוססת על ההיבט הפיזיולוגיה כללי שהפעלת לחץ מכאני על ריקמה של גידול סרטני יכולות לגרום לגירוי ולניתוק מרקמת הגידול. מכאן זהירות היתר שאנחנו מחליטים לנקוט גם בעיסוי, על אף היעדר מחקרים שמוכיחים שזהירות זו אכן נצרכת בעיסוי.
עוד נתון מעניין שבדרך כלל שוכחים אך אין להקל בו ראש ויש חשיבות לציינו בקשר לשלב הראשון של ה'נשירה'. לא כל תא סרטני שמתנתק מצבר התאים הסרטניים שהיה דבוק אליהם מצליח להגיע בסוף אל זרם הדם. מליוני תאים סרטניים נושרים כל העת מצבר התאים אליהם שייכים, אולם רק בודדים מהם מצליחים להגיע אל זרם הדם, ויתרם נישאר עדיין באזור הריקמה, ובהיעדר תנאים מתאימים, מת.
השפעת העיסוי על השלב השני:
למרות המיתוס המקובל שעיסוי מגביר זרימת דם בצורה סיסטמית, כלל לא בטוח שעיסוי אכן מגביר את זרימת הדם הכללית בגוף, ומעטים המחקרים שמצליחים להוכיח השפעה כלשהי על כך.
אולם, גם במידה ולעיסוי ישנה השפעה עצומה על הגברת הזרימה הכללית של הדם בגוף ועל מהירות הזרימה בדם, (שכאמור, ההוכחות לכך חלשות מאוד והינם תוצר של מספר מחקרים בודדים בעלי איכות ירודה של מחקר) לעובדה זו לא אמורה להיות כל השפעה על היכולת של תא סרטני שכבר נמצא בתוך זרם הדם לעבור אל הרקמות עצמן. הגברת מהירות נתונה של זרימת תא סרטני בדם, לא משפיעה על יכולתו לצאת מזרם הדם ולהיקלט ברקמות. למעשה , גם כך מהירות הזרימה של תאים בדם היא די מהירה (בין 1-2 דקות להשלמת סיבוב שלם) גם ללא ביצוע של עיסוי, ולא נראה שהגברה נוספת של מהירות זרימה תעשה הבדל כלשהו. התיישבות גרורות ברקמות איננה דבר שתלוי במהירות הסירקולציה שמתרחשת בתוך מערכת הדם. (גם תא סרטני שנמצא בתוך הלימפה, שם הזרימה איטית יותר מאשר הדם, יעבור בין 1-24 שעות מזרם הלימפה אל זרם הדם, גם ללא ביצוע עיסוי ותהליך זה יקרה בין כה וכה).
צריך לזכור שלסירקולציה של תא סרטני אשר כבר נמצא בתוך זרם הדם עצמו אין כל משמעות . הנזק שהוא יכול ליצור קיים רק במידה ומצליח לצאת מתוך זרם הדם ולהתיישב באופן סטטי בתוך רקמה. כל עוד תא סרטני מסתובב בזרם הדם הוא לא יכול להתחיל תהליך סרטני. היכולת של תא סרטני שנמצא כבר בזרם הדם להיכנס אל תוך ריקמה, להתיישב ולפעול, תלויה במגוון גורמים גנטיים, סביבתיים, אפיניות של רקמה ומצב בריאותי של האדם אך לעיסוי עצמו אין כל השפעה על השאלה האם זו לבסוף תתרחש.
למעשה, בקשר לשאלת הגברת זרימת הדם, אם מסתכלים על הנושא מזווית 'הוכחה' נוספת, כל פעילות גופנית כלשהי מגבירה את זרימת הדם בגוף, ועדיין אין שום הנחיה רפואית לחולי סרטן להימנע מפעילויות שמגבריות את זרימת הדם הכללית בגופן. להיפך. ההנחיות המקובלות לחולי סרטן היא לשמור על אורח חיים בריא ולהכניס אל תוכו כמה שיותר פעילות גופנית, כחלק ממכלול חיים בריא של התמודדות מול המחלה.
השפעת העיסוי על השלב השלישי:
התיישבות של התא הסרטני מן הדם אל ריקמה מסויימת, תלוייה באפיניות (זיקה) של הריקמה המסויימת אל אותו תא סרטני, ולעוד מספר גורמים מורכבים, אך ביצוע עיסוי בכל מקרה איננו אחד מהם.
עוד עניין שכדאי לזכור, שלא קשור לעיסוי, אלא בכלל. התפתחות של גרורה סרטנית איננה מסתכמת רק בשלושת השלבים הללו. למעשה ישנו שלב נוסף והוא הצלחת השגשוג ויצירת מושבה חדשה של אותו התא הסרטני שכן הצליח להתיישב בתוך הריקמה. עד ליצירת הגידול המשני. למעשה בכדי שמצב כזה יתקיים צריכים לקרות שרשרת של אירועים נוספים סביבתיים שיאפשרו לאותו תא סרטני להביא למצב של 'גרורות'. לא מספיק שהתא הסרטני הצליח להגיע ממקום הגידול הראשוני אל מקום הגידול המשני. הגעה זו עדיין איננה מבטיחה התפתחות של גידול סרטני ברקמה המדוברת והיא תלויה בהמון משתנים נוספים. עד שתהליך זה איננו קורה, הדבר לא נחשב כגידול סרטני והדבר לא מוגדר כמחלה.
למעשה מיליוני תהליכים כאלו של ליקויים בהתמיינות תאים והפצה בזרם הדם מתרחשים כל הזמן בגופנו, במיוחד אצל אותם שיש להם כבר גידול סרטני ראשוני, וישנם בגוף כל הזמן מנגנוני בקרה שמונעים את היצירה הסופית של התפתחות מושבה חדשה ברקמה אחרת, גם כאשר ההפצה וגם ההתיישבות של התא הסרטני הבודד מתקיים. הגעה של התא הסרטני הבודד אל רקמה מסוימת בגוף עדיין איננה ערובה להתפתחות גידול סרטני.
לסיכום:
נחזור שוב על ההגבלות שכן קיימות במתן עיסוי לחולי סרטן, מן ההיבט של הימנעות מהחמרת מחלת הסרטן והימנעות מהחשש להפצת גרורות בגוף, (ושוב נזכיר, הגבלות זהירות שלא ברור האם הם אכן נצרכות אך בכל מקרה הם משאירים אותנו בגבול הבטוח ביותר ללא שום סיכון).
הנחיות הזהירות הנדרשים הם:
1.הימנעות כליל מעיסוי מעל אזור הגידול (כפוף לכך שלחץ כזה יכול להגיע אליו)
2.הימנעות מהזזה של המפרק הקרוב למקום הגידול מחשש שהזזה כזו תגרה ותפעיל לחץ על מקום הגידול
3.כאשר מקום הגידול איננו ידוע, על אף שלא נותנים הנחיה להימנע כליל מעיסוי, יש להימנע בצורה שיטתית מכל לחץ העולה על לחץ שמופעל על איבר במהלך מריחה של משחה על הגוף. כך מרוויחים זהירות מ'נשירה' של תאים סרטניים בעקבות לחץ מכאני.
מקורות מידע וספרות מחקרית
- Walton T. Cancer and massage: contraindications and cancer treatment. Massage Therapy Journal Fall 2006;45(3):119-135.
- Bacac M, Stamenkovic I. Metastatic cancer cell. Annu Rev Pathol. 2008;3:221-47. Review
- Curties D. Could massage promote cancer metastasis? Journal of Soft Tissue Manipulation April/May 1994:3-6. Reprinted in Massage Therapy Journal Fall 2000;39(3):83-88.
- Curties D. Massage therapy and cancer. Moncton, New Brunswick: Curties-Overzet Publications, Inc. 1999
- Le Bitoux MA, Stamenkovic I. Tumor-host interactions: the role of inflammation. Histochem Cell Biol. 2008 Dec;130(6):1079-90. Epub 2008 Oct 25. Review.
- Lorusso G, Rüegg C . The tumor microenvironment and its contribution to tumor evolution toward metastasis.Histochem Cell Biol. 2008 Dec;130(6):1091-103. Epub 2008 Nov 6
- MacDonald G. How Cancer spreads. Massage Therapy Journal Winter 2001;39(4):74-78.
- MacDonald G. Massage for the hospital patient and medically frail client. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins 2005.
- MacDonald G. Medicine hands: massage therapy for people with cancer (2nd ed). Forres, Scotland: Findhorn Press 2007.
- Maximilian Bockhorn, Rakesh K Jain, and Lance L Munn. Active versus passive mechanisms in metastasis: do cancer cells crawl into vessels, or are they pushed? Lancet Oncol. 2007 May; 8(5): 444–448. at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2712886/. Accessed Dec 2010.
- Walton T. Cancer and massage: essential contraindications. Massage Therapy Journal Summer 2006;45(2):119-135.